Prezes Kaczyński na kongresie:
-Polska nigdy nie zrzekła się odszkodowań za II wojnę światową; naszym celem równość szans wszystkich Polaków tak samo ze wsi, małych miast jak Warszawy;
-reforma sądownictwa fundamentalna i nieuchronna, wszystko pod nią już przygotowane, komfort życia Polaków zależy w dużej mierze od jakości sądownictwa które dziś jest ewolucją PRL;
-za rok ocena ministrów; chcemy żeby PL była piękna, stąd Fundusz Odbudowy Zabytków; odbudujemy zamki Kazimierza Wielkiego; potrzebne lekcje estetyki w szkołach;
-w planach 50% zniżki w podatkach za twórczość artystyczną, do czego będzie przymuszany min. Morawiecki;
-szkolnictwo wyższe będzie musiało rewitalizować polską inteligencję, tworzyć zaangażowanych młodych ludzi, a nie biernych;
-Finlandia zaczęła od 100 imigrantów, ma ich już 26.000. Nie eksploatowaliśmy tych krajów, mamy prawo powiedzieć "Nie";
-o swoim rządzie: z kompetencjami i uczciwością jest różnie. Główna zasada: pilnujemy najpierw swoich. Pokusa naudżyć jest silna;
-zachód transferuje dziesiątki miliardów złotych z PL rocznie;
-cenimy europejskie środki, które przełamały niezdolność do inwestycji, ale nie oznacza to, że tracimy prawo do ocen;
-o kulturze: nie będziemy finansować ataków na polską tradycję wytworzonych przez beztalencia artystyczne;
-zmiany w mediach przywróciły wybór, wprowadzimy przepisy dekoncentracyjne media;
-naszym celem odbudowa tradycyjnej polskiej inteligencji, z etosem służby społecznej, w części związanej z Kościołem, ale też z innymi religiami
ja juz jestem pisiorem, a wy?