d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Prawo Jazdy > Temat Oficjalny
Prev1102103104105106125Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Warn: 20%
Mar 20 2011 09:30am
Quote (Lewo @ 20 Mar 2011 13:50)
mam pytanie odnosnie sprzegla?
kiedy przyhamowywać hamulcem a kiedy sprzęgłem?
do oporu naciskac przy zmianie biegów sprzeglo a puszczac z wyczuciem ale szybko czy po prostu noge puscic?
kiedy się jeździ na pół sprzegle? cofanie? łuk?

ps. jutro jade do city wiekszego pierwszy raz elką i bedzie smiesznie :d

na skrzyzowaniach kiedy sie przepuszcza pojazdy szynowe a kiedy nie? tylko wtedy im ustepuje pierszenstwa jak są na rondzie? czy jak są po prawej stronie itp ( czyli takie zasady jak odnosnie innych aut )?
i na skrzyzowaniu muszcze puszczac tych co chcą wjezdzaja nawet jak srednio moge zwalniac bo za mna jada?
i jesli mam znak stop przed skrzyzowaniem oznacza ze mam tylko sie zatrzymac ale zasady pierszenstwa są normalnie czy przejezdzam ostatni?

dzieki z góry, ofc fg dla osoby co mi pomoze :d

Co do sprzegla to juz zalezy od twojego wyczucia. Jedynie od siebie powiem puszczanie sprzegla nie powinna zajmowac ci wiecej niz 2 sekundy. Co do pół sprzegla to jak ruszasz, jak zdajesz na egzaminie ruszanie z gorki.
Co do tramwajów to sa one uprzywilejowane gdy nie ma znakow.
Co do znaku stop to informuje on cie ze musisz sie zatrzymac przed linia zatrzymania.
Member
Mar 20 2011 09:35am
i uwazaj z tym sprzeglem.
swiatlo stopu sie nie zapala i ten za Toba moze za pozno sie pokapowac.
do tego dochodzi zuzycie rozrzadu, ale na lce wyjebane raczej
Member
Gold: 140.03
Mar 20 2011 11:22am
Quote (Wujekmisza @ 20 Mar 2011 17:30)
Co do sprzegla to juz zalezy od twojego wyczucia. Jedynie od siebie powiem puszczanie sprzegla nie powinna zajmowac ci wiecej niz 2 sekundy. Co do pół sprzegla to jak ruszasz, jak zdajesz na egzaminie ruszanie z gorki.
Co do tramwajów to sa one uprzywilejowane gdy nie ma znakow.
Co do znaku stop to informuje on cie ze musisz sie zatrzymac przed linia zatrzymania.

wez mi bardziej wytlumacz z tymi tramwajami. jak są znaki to one tez muszą sie do nich stosować czy jak?
a ze znakiem stop taka np. sytuacja ze jest przed skrzyzowaniem ale nie ma znaku o pierszenstwie itp. a droga z ktora sie krzyzuje ma pierszenstwo. ( tzn oni maja znaki z pierszenstwem ) i ten co jedzie z lewej mojej ma pierszenstwo czy ( tak jak powinno byc bez stopu ) ja?
Member
Mar 20 2011 11:38am
Quote (Lewo @ Mar 20 2011 06:22pm)
wez mi bardziej wytlumacz z tymi tramwajami. jak są znaki to one tez muszą sie do nich stosować czy jak?
a ze znakiem stop taka np. sytuacja ze jest przed skrzyzowaniem ale nie ma znaku o pierszenstwie itp. a droga z ktora sie krzyzuje ma pierszenstwo. ( tzn oni maja znaki z pierszenstwem ) i ten co jedzie z lewej mojej ma pierszenstwo czy ( tak jak powinno byc bez stopu ) ja?

Za co Ty zapłaciłeś na kursie? Za możliwość posiedzenia na krześle i w aucie?
Member
Mar 20 2011 11:41am
Quote (radi3k @ 20 Mar 2011 19:38)
Za co Ty zapłaciłeś na kursie? Za możliwość posiedzenia na krześle i w aucie?

jestem dopiero na 5 jeździe, jak nie znasz odpowiedzi to spoko +1 mozna.
Member
Mar 20 2011 11:44am
Quote (Lewo @ 20 Mar 2011 18:41)
jestem dopiero na 5 jeździe, jak nie znasz odpowiedzi to spoko +1 mozna.

kurwa ale przed jazda masz teorie i tam powinienes miec wszystko objasnione ^^ Zadajesz pytania ze tak powiem z dupy wez sobie ta ksiazeczke i poczytaj dzis w nocy bo ja jebie
Member
Mar 20 2011 11:52am
Quote (EmAnO_o @ 20 Mar 2011 19:44)
kurwa ale przed jazda masz teorie i tam powinienes miec wszystko objasnione ^^ Zadajesz pytania ze tak powiem z dupy wez sobie ta ksiazeczke i poczytaj dzis w nocy bo ja jebie

czytalem i jak robilem testy to szukalem do nich objasnień w materiale. do tych nie moglem znalezc to pytam a jak masz problem to 11liter.
Member
Mar 22 2011 02:01pm
"wjezdzasz tak do przodu zeby srodkowy pacholek byl mniej wiecej posrodku...nawet lepiej jak jest bardziej z lewej... kiedy ruszysz do tylu obserwujesz te dwa pacholki z prawej strony i gdy pierwszy pacholek zobaczysz ze jest na wysokosci lusterka (rownolegle) to wtedy krecisz kierownicą o 360stopni czyli jeden pelny obrot kierownicy (znaczek na kierownicy musi byc tak polozony zeby nie byl do gory nogami tylko dobrze ustawiony-normalnie) tak robisz przez caly luk a kiedy zobaczysz w lusterku z lapiesz rownolegla z liniami to prostujesz kola i jedziesz w tyl."

dobry patent na łuk?
Member
Gold: 4.00
Mar 22 2011 02:09pm
Quote (Lewo @ 20 Mar 2011 18:52)
czytalem i jak robilem testy to szukalem do nich objasnień w materiale. do tych nie moglem znalezc to pytam a jak masz problem to 11liter.

Nie pytaj tylko szukaj, nie wierzę, że nie masz w książce ani w internecie wyjaśnych takich przepisów.

Quote (Lewo @ 22 Mar 2011 21:01)
"wjezdzasz tak do przodu zeby srodkowy pacholek byl mniej wiecej posrodku...nawet lepiej jak jest bardziej z lewej... kiedy ruszysz do tylu obserwujesz te dwa pacholki z prawej strony i gdy pierwszy pacholek zobaczysz ze jest na wysokosci lusterka (rownolegle) to wtedy krecisz kierownicą o 360stopni czyli jeden pelny obrot kierownicy (znaczek na kierownicy musi byc tak polozony zeby nie byl do gory nogami tylko dobrze ustawiony-normalnie) tak robisz przez caly luk a kiedy zobaczysz w lusterku z lapiesz rownolegla z liniami to prostujesz kola i jedziesz w tyl."

dobry patent na łuk?

Nawet nie napisałeś jakie auto.
To albo 180 stopni przy pierwszym pachołku i kolejne 180 przy drugim stosuje większość osób, które przejeżdżają łuk "na tresowaną małpę".
Member
Gold: 1.00
Mar 22 2011 02:23pm
moj sposob na łuk, mysle ze najlepszy

opisuje od momentu gdy musisz wykonac tylem luk
wsteczny wrzucony, powoli do tylu jedziesz widzisz pacholek w prawej szybie od pasazera zaraz na koncu koperty na ktorej stales i robisz jeden pelny obrot kierownicy w prawo powoli do tylu jedziesz i patrzysz w lewe lusterko (od Ciebie)
jak zoabczysz ze zaraz bedzie prosta droga to widzisz takze pacholek z lewej strony i przy nim okrecasz do prostych kol patrzysz w oba lusterka czy samochod jedzie prosto i jak widzisz ze przejechales pomiedzy pacholkami koperty w ktorej muszisz zaparkowac to patrzysz sie do tylu
na pacholek przed ktorym musisz zachamowac i hamujesz.

mowie o egzaminie czyli CLIO samochodem
Go Back To Polska Topic List
Prev1102103104105106125Next
Add Reply New Topic New Poll