d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Motoryzacja > Temat Oficjalny
Prev1991001011021031019Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 26.37
Mar 22 2011 03:01pm
Quote (PROPERTY_OF_THE_STIG @ 22 Mar 2011 21:49)
Ja gdy doczytałem, że benzyna jest bardziej elastyczna od diesla resztę tekstu przeczytałem już z lekkim uśmiechem na ustach.
I owy autor nie odniósł się do najważniejszych kwestii, tj ekonomii + trwałości silników diesla.
imo nie można porównywać w takich kategoriach diesla i benzynki.
Diesel ma swoje plusy i benzyna również, zależy do czego co ma być wykorzystywane.
Benzyna do zapierdalania diesel do długich ekonomicznych tras, taka jest moja opinia.
Jak się na to zaopatrujecie?

Ja się na to tak zapatruje, że cena ropy już w tej chwili niemal dorównała cenie benzyny. Na zachodzie to ropa jest droższa i u nas niedługo też będzie (na ropę w Polsce nałożona jest niższa opłata paliwowa niż na benzynę co nie podoba się Unii).
Nowoczesne diesle nie są wolne od wad, trzeba uważać co się leje, naprawy są skomplikowane i w zasadzie zostaje serwis, bo to nie jest W123, gdzie jak coś się popsuło to dzwoniłeś po szwagra i przy flaszce naprawiałeś.
Ja mam teraz diesla i z mojej kieszeni ucieka coraz więcej pieniędzy za te samy trasy. Jak go sprzedam kupuje benzyniaka i zakładam gaz, ewentualnie kupie benzyniaka już z gazem.
Cena gazu od lat oscyluje na poziomie 45-55% ceny benzyny a spalanie jest niewiele wyższe niż w benzyniaku. Na chwilę obecną na gazie można przejechać 100km po mieście za 25-30zł (z silnikiem powiedzmy 1,6-1,8) czyli taniej niż dieslem o takiej pojemności (w przypadku mojego focusa 1,8TDDi 100km po mieście to jakieś 7-8 litrów ropy czyli 35-40zł).

Quote (skwarek @ 22 Mar 2011 21:57)
auta na benz sa zazwyczaj tansze wiec jako tako to sie wyrownuje, diesel mniej spali a za benzyniaka sie mniej zaplaci ;d
chociaz ja specjalnie sie tym nie interesuje, to moge byc w bledzie

Zazwyczaj diesel to dopłata kilku-kilkunastu tysięcy w salonie, na rynku wtórnym też są droższe.

This post was edited by Yoshimitsu1_MoS on Mar 22 2011 03:03pm
Member
Gold: 70.01
Warn: 10%
Mar 22 2011 03:03pm
Quote (Kaam @ Mar 22 2011 11:00pm)
Może koleś ma trochę racji z tym, że benzyna szybciej się kręci, no ale diesel nie jest na wyścigi tylko do ekonomicznej jazdy, takie moje zdanie.

To prawda, jestem tego samego zdania.
Ale ogólnie to nie taki prosty temat, jestem ciekaw dlaczego ten znawca nie napomknął o silnikach z doładowaniem kompresora ~~
Member
Gold: 0.00
Mar 22 2011 03:07pm
Quote (PROPERTY_OF_THE_STIG @ 22 Mar 2011 22:03)
To prawda, jestem tego samego zdania.
Ale ogólnie to nie taki prosty temat, jestem ciekaw dlaczego ten znawca nie napomknął o silnikach z doładowaniem kompresora ~~

Nie ma co się tak rozdrabniać, temat obszerny, więc można pisać nocami :)
Dla mnie sprawa stoi tak.. Jak jestem młodym kierowcą, tak jak teraz to widzę dla siebie tylko benzyniaka, ale jeśli już będę miał rodzinę to pewnie będzie jakiś kombi w dieslu :)

@Yoshimitsu1_MoS, jak dla mnie gazowanie silnika, to takie małe zabójstwo dla niego, ponieważ wszystkie komory i inne podzespoły wyglądają nieciekawie, no ale jest to tańsza alternatywa, jeśli ktoś robi 100tyś. rocznie i zmienia samochody co dwa lata.
Member
Gold: 70.01
Warn: 10%
Mar 22 2011 03:08pm

Quote (Yoshimitsu1_MoS @ Mar 22 2011 11:01pm)
Ja się na to tak zapatruje, że cena ropy już w tej chwili niemal dorównała cenie benzyny. Na zachodzie to ropa jest droższa i u nas niedługo też będzie (na ropę w Polsce nałożona jest niższa opłata paliwowa niż na benzynę co nie podoba się Unii).
Nowoczesne diesle nie są wolne od wad, trzeba uważać co się leje, naprawy są skomplikowane i w zasadzie zostaje serwis, bo to nie jest W123, gdzie jak coś się popsuło to dzwoniłeś po szwagra i przy flaszce naprawiałeś.
Ja mam teraz diesla i z mojej kieszeni ucieka coraz więcej pieniędzy za te samy trasy. Jak go sprzedam kupuje benzyniaka i zakładam gaz, ewentualnie kupie benzyniaka już z gazem.
Cena gazu od lat oscyluje na poziomie 45-55% ceny benzyny a spalanie jest niewiele wyższe niż w benzyniaku. Na chwilę obecną na gazie można przejechać 100km po mieście za 25-30zł (z silnikiem powiedzmy 1,6-1,8) czyli taniej niż dieslem o takiej pojemności (w przypadku mojego focusa 1,8TDDi 100km po mieście to jakieś 7-8 litrów ropy czyli 35-40zł).

Zazwyczaj diesel to dopłata kilku-kilkunastu tysięcy w salonie, na rynku wtórnym też są droższe.

to prawda, nowe diesle są skomplikowane i b. delikatne.
Ja się wypowiadam na własnym przykładzie ( "przeciętny kowalski" ) jeżdżę dwoma dieslami, 1,9 TDI jeszcze bez pompowtrysków i 1,7 sdi wolno ssący. Diesle te są wytrzymałe a za razem wg mnie b. oszczędne.
Ropkę kołuję po 3-3,5zł tak więc przy takiej konfiguracji dla mnie TYLKO DIESEL.
Może jak dorobię się w przyszłości to jakiś wózek w benzynce zakupię stricte do zapierdalania.
Member
Gold: 144.00
Mar 23 2011 07:47am
Member
Gold: 7,352.78
Mar 23 2011 08:17am
co myslicie o hyundaiu coupe? :) mam na mysli 1 gen, mniej chodzi mi o wyglad, bardziej o mechanike.
Member
Gold: 6,207.00
Mar 23 2011 08:32am
Quote (Yoshimitsu1_MoS @ 22 Mar 2011 22:01)
pojemności (w przypadku mojego focusa 1,8TDDi 100km

Masz focusa? Polecasz? Jak się ma focus do np. golfa IV? Który silnik diesela najtrwalszy?

This post was edited by Xasthur on Mar 23 2011 08:34am
Member
Mar 23 2011 09:42am
Quote (Kaam @ Mar 22 2011 09:07pm)
Nie ma co się tak rozdrabniać, temat obszerny, więc można pisać nocami :)
Dla mnie sprawa stoi tak.. Jak jestem młodym kierowcą, tak jak teraz to widzę dla siebie tylko benzyniaka, ale jeśli już będę miał rodzinę to pewnie będzie jakiś kombi w dieslu :)

@Yoshimitsu1_MoS, jak dla mnie gazowanie silnika, to takie małe zabójstwo dla niego, ponieważ wszystkie komory i inne podzespoły wyglądają nieciekawie, no ale jest to tańsza alternatywa, jeśli ktoś robi 100tyś. rocznie i zmienia samochody co dwa lata.

tez sie balem, ale przekonalem sie do lpg.
w moim otoczeniu nikomu nic sie nie stalo z motorem przez gaz.
moje auto jest z 99r, 02 zagazowane, sam jezdze tym od 3 lat.
instalacje (a raczej jej prototyp) mozna nazwac antykiem.
nic przez tyle lat sie nie dzialo, najwyzej pieniedzy w portfelu nie ubywalo szybko).
raz zajebalem pompe paliwa, ale z wlasnej winy (jezdzac caly czas na rezerwiscie beznyny).
patrzac na to, smiac mi sie chce czytajac komentarze o lpg, jako truciznie dla silnika.
Member
Gold: 26.37
Mar 23 2011 10:39am
Quote (saszas @ 23 Mar 2011 16:42)
nic przez tyle lat sie nie dzialo, najwyzej pieniedzy w portfelu nie ubywalo szybko).
raz zajebalem pompe paliwa, ale z wlasnej winy (jezdzac caly czas na rezerwiscie beznyny).
patrzac na to, smiac mi sie chce czytajac komentarze o lpg, jako truciznie dla silnika.

Dokładnie. Ja mialem audice a4 1,8 w gazie. Miala niby przejechane 250tyś ale podejrzewam ze mogla i miec z 350-400tys. Gaz mial 10 lat a mimo to miala prawidlowe odejscie (na dwojce do 90km/h na gazie).
Zreszta nawet jesli kupujesz samochod, gazujesz go a po ilus tam tysiacach kilometrow silnik zostanie przez ten gaz zabity, to ty w tym czasie zaoszczedzisz tyle, zeby sobie dwa takie silniki kupic.

Quote (Xasthur @ 23 Mar 2011 15:32)
Masz focusa? Polecasz? Jak się ma focus do np. golfa IV? Który silnik diesela najtrwalszy?

Tak, mam Focusa w sedanie, 1,8TDDi 90KM 2003/2004 rok, wersja Ghia. W wyposażeniu wszystko czego potrzeba, mimo, że to właściwie compact z doklejanym bagażnikiem to sporo miejsca z przodu (mierze 198cm ale jak odsunę fotel na maksa to czuje się całkiem komfortowo). Bagażnik ogromny, w tym segmencie to chyba tylko Octavia ma większy. Duży plus dla układu kierowniczego, zawieszenie może trochę słabo tłumi dziury ale za to jest dobre na polskie drogi (nie jak wielowahacze z A4). Trochę zjebali podłokietnik bo dla kogoś z moim wzrostem jest po prostu niepraktyczny, ale to jeszcze jestem skłonny wybaczyć. Kierownica wielofunkcyjna też bardzo przydatna rzecz, w Golfie IV chyba nie ma. Na plus też podgrzewana przednia szyba, w zimę włączysz, spalisz fajkę i nie musisz nawet skrobać.
Z tego co sie orientuje to golf IV trzyma cene, wolalbym młodszego Focusa niż starszego Golfa w tej samej cenie.

This post was edited by Yoshimitsu1_MoS on Mar 23 2011 10:48am
Member
Mar 23 2011 10:46am
Quote (saszas @ 23 Mar 2011 16:42)

Jeden silnik przetrzyma lpg jeden nie, duzo zalezy od instalacji, widzialem okragle tloki po silniku z gazem, wiec smiac sie mozesz, ale kazdy ma swoje zdanie
Go Back To Polska Topic List
Prev1991001011021031019Next
Add Reply New Topic New Poll