d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Terrarystyka > Temat Oficjalny
Prev1910111213268Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 31.50
Aug 5 2010 02:54pm
zauważyłem ze rzucacie tutaj linkami z alledrogo..
powiem wam tylko aby uważać jak kupujecie pająki przez allegro, gdyż coraz czesciej wiele z nich pojawia sie w regulaminie allegro jako zakazane i sa potem za to sprawy w sądzi...
Member
Gold: 0.00
Aug 5 2010 02:59pm
Quote (Av3R @ 5 Aug 2010 22:54)
zauważyłem ze rzucacie tutaj linkami z alledrogo..
powiem wam tylko aby uważać jak kupujecie pająki przez allegro, gdyż coraz czesciej wiele z nich pojawia sie w regulaminie allegro jako zakazane i sa potem za to sprawy w sądzi...

O ile mi wiadomo, allegro zabrania tylko handlu Brachypelmami, bo nie chciało im się bawić w egzekwowanie od każdego sprzedawcy papierów, z resztą ptaszników nie robią problemów. Inna sprawa, że ciężko trafić na dobrego sprzedawcę i nie raz zdarzają się przypadki beznadziejnego zabezpieczenia zwierzaka na czas przesyłki, podmieniania gatunków, oszukiwania na wielkości, płci, itd... Lepiej kupować od znanych hodowców na forach albo giełdach.

This post was edited by TheEmbrion on Aug 5 2010 02:59pm
Member
Gold: 2.86
Aug 5 2010 03:04pm
@TheEmbrion
Ile kosztują te karaczany, i ile tak w przybliżeniu wydajesz na utrzymanie tego? :D
Member
Gold: 0.00
Aug 5 2010 03:42pm
Quote (Soviet_mitro22 @ 5 Aug 2010 23:04)
@TheEmbrion
Ile kosztują te karaczany, i ile tak w przybliżeniu wydajesz na utrzymanie tego? :D

Karaczany kosztowały jakieś 20 zł za 22 sztuki, większość była już dorosła, aktualnie doczekałem się młodych, jest ich około setki, pojawiły się po jakichś 2 miesiącach pobytu dorosłych u mnie. Do tej pory skarmiłem ich może z 5 sztuk. ;) Miesięcznie wydaję jakieś 10 zł na mączniki i jedzenie dla nich oraz dla karaczanów, z tym, że większe ptaszniki nie chcą już jeść mączników i będę musiał pomyśleć o założeniu hodowli karmowej karaczana szarego albo tureckiego. Ogólnie rzecz biorąc ptaszniki są bardzo tanie w utrzymaniu, jedynie terraria i wyposażenie kosztują większą kasę. Mając np. zbiór 20 dorosłych okazów i karmiąc je karaczanami z własnej hodowli wydaje się miesięcznie dosłownie kilka zł na suchą psią karmę i warzywa dla karaczanów. Jedynym minusem jest fakt, że karaczany śmierdzą i trzeba albo często im sprzątać, albo mieć wydzielone pomieszczenie dla całego zwierzyńca. :P
Member
Gold: 0.01
Aug 6 2010 04:30am
Pozwolę sobie legalnie podbić ten temat :O
Member
Gold: 6.24
Aug 6 2010 04:31am
Quote (Prezes @ Aug 5 2010 04:59pm)
Temat ten zakładam z myślą o użytkownikach d2jsp którzy hodują jakieś egzotyczne zwierzęta węże, pająki, jaszczurki, etc. pochwalcie się co hodujecie, z czym macie problemy :)

Zasada zero tolerancji wciąż panuje więc wszelki spam będzie reportowany prosto do naszego moderatora Rogala.

Zapraszam do dyskusji.

_______________________________________________________________________________________________________

ja posiadam ptasznika królewskiego ( Poecilotheria Regalis ) w stadium l6. jak dotąd nie miałem z nim problemów lecz obawiam się trochę czy jak osiągnie wiek dojrzałości to nie będzie mi robił żadnych " psikusów " :) zdjęć pajączka nie dam teraz cus pożyczyłem bratu aparat 3 miesiące temu i jeszcze do mnie nie wrócił  :wacko:

Zdjęcie z internetu:

http://creepy-crawlies-shop.com/stock/i_o1.jpg

trochę info o pajączku :)

Ptasznik królewski (Poecilotheria regalis)– gatunek pająka z rodziny ptasznikowatych.

Występowanie: żyje na terenach Azji południowej, Sri Lanki i Indii, dorasta do 6-8 cm (bez odnóży). Prowadzi nadrzewny tryb życia, jest bardzo szybki (potrafi także skakać), mocno jadowity oraz agresywny. Samica jest większa i masywniejsza od samca (jak u wszystkich odkrytych ptaszników).

Żywi się dużymi stawonogami oraz sporadycznie małymi kręgowcami (ssaki, prezes, ptaki, itp.).

Oo?

Member
Gold: 157.00
Aug 6 2010 04:37am
Miałem swego czasu Pterinochilusa Murinusa, niezły pojebaniec, ale sprzedałem kumplowi, bo stara sie panicznie boi tego typu rzeczy... Za młodu dziabnął mojego kumpla, ale ten niestety nie umrzył :cry:

Zdjęcie wrzucam z neta cuz nigdy mu nie robilem

This post was edited by LukaszPL on Aug 6 2010 04:37am
Banned
Gold: Locked
Trader: Scammer
Warn: 60%
Aug 6 2010 06:24am
Quote (LukaszPL @ 6 Aug 2010 12:37)
Miałem swego czasu Pterinochilusa Murinusa, niezły pojebaniec, ale sprzedałem kumplowi, bo stara sie panicznie boi tego typu rzeczy... Za młodu dziabnął mojego kumpla, ale ten niestety nie umrzył :cry:

Zdjęcie wrzucam z neta cuz nigdy mu nie robilem

http://www.pticjipajki.com/galerija/7/Pterinochilus_murinus.jpg

to prawda, murinusy to agresory :) zobacz jak fajnie " biega " ^^

http://www.youtube.com/watch?v=HxXrHc9sflA
Member
Gold: 158.75
Aug 6 2010 09:36am
Gekon Lamparci jest już u mnie ;>. Mam nadzieję, że szybko się oswoi ;>

Teraz wyjeżdżam na weekend ;). Lamparta zabieram oczywiście ze sobą. Po powrocie planuję we wtorek zakup 2 terrariów plastikowych do hodowli Mącznika Młynarka i Świerszczy.
Postaram się zakupić dorosłe osobniki, żeby szybko pojawiły się młode ;>. Myślę, że jak kupię po 200 gram Mącznika i Świerszcza domowego to się jakoś rozrosną. Oczywiście z czasem nadwyżki można sprzedawać na allegro np ;>.

Możliwe, że otworzę własną hodowlę ale to jeszcze nie teraz ;). Może na przyszły rok. Na razie planuję hodować pokarm dla gekona, żeby jego utrzymanie było darmowe. Później z czasem może dokupię 3 sztuki gekonów ;). Możliwe, że pomyślimy też o Agamie brodatej, bądź wężu zbożowym ;>

Co do ptaszników to dzisiaj na allegro znalazłem <strach w oczach>

http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/11/62/46/03/1162460328

This post was edited by mic9292 on Aug 6 2010 09:42am
Member
Gold: 5.00
Aug 6 2010 10:01am
LukaszPL, takie pytanko murinus był Twoim pierwszym ptasznikiem? Jeśli tak to gz : P

mic9292 na końcu masz emotkę, to chyba o czymś świadczy?

This post was edited by alexovsky on Aug 6 2010 10:14am
Go Back To Polska Topic List
Prev1910111213268Next
Add Reply New Topic New Poll