Quote (Vieniu @ 16 May 2011 20:32)
Podejrzewam, że na jsp większość to gówniarze, którym wydaje się, że coś wiedzą na temat inwestycji, a w rzeczywistości im się tylko wydaje.
Ja też tam jestem.
I ja. Na pewno do tej pory miałem więcej szczęścia i wyczucia niż faktycznej wiedzy, ale póki co jestem sporo do przodu.
Na razie dla bezpieczeństwa jak coś zarobie to odkładam zarobek na inne konto i kupuje spółkę zawsze za ten początkowy kapitał. Boję się póki co grać wszystkimi oszczędnościami.
Ja czytam money, bankiera, puls biznesu i kilka innych serwisów i blogów. Z książek ostatnio J.J.Murphy'ego - Analiza techniczna rynków finansowych. O analizie technicznej są różne opinie, ale takie podstawowe zabawki, np. różnego rodzaju średnie czy RSI zawsze się przydają.
Quote (Yoshimitsu1_MoS @ 16 May 2011 20:42)
W topicu o BGZ ktos poruszyl temat Optimusa.
Wg mnie spolko mocno przewartosciowana, w cene inwestorzy a raczej spekulanci wliczyli juz chyba wszystkie premiery z tego roku i oznaczyli je plakietka "sukces".
Obecnie szukam czegos dlugoterminowego, bo chce zamrozic troche kasy na 2-3 lata. Jeszcze w pazdzierniku myslalem wlasnie o branzy gier komputerowych, ale tutaj rosnie za duza banka. Cos polecacie ?
Wysoka wartość/wartość księgowa dla takich spółek jest chyba normalna. Ponoć na zachodzie często dochodzi do 15-20, a Optimus ma chyba koło 10.
Długoterminowo to cholera wie. Ja jako lokatę traktowałem Getin Holding, ale ostatnio się troche przywiesił.
This post was edited by toyo on May 16 2011 01:49pm