Hay!
TV-kről van szó.
Általában, ami a műszaki cikkek technológiai fejlődésnek egyik legnagyobb gátja az, hogy igyekeznek eltolni a fejlesztéseket, ha még a régi termékekre is igény van.
Tökéletesen megfigyelhető ez pendrive-ok/SSD-k területén, ahol simán sok-sok terránál járhatnának, ha akarnának... csak épp felesleges, lassabban csöpögtetik a népnek és így mindig "rákényszerítenek", hogy vedd meg az újabbat, ami már nagyobb kapacitású. Tudatosan tartják magasan az árakat.
Ellenben, ami a TV-k esetében az elmúlt 1 évben történik, az valami elképesztő és szerintem az egyik legnagyobb fail, ever.
Egy kis történeti áttekintés:
Régebben, évtizedekig csak képcsöves TV-k voltak...
Aztán megjelentek olyan 15 éve a plazma, majd az LCD TV-k . Ezek is nagyon sokáig "egyeduralkodói" voltak a piacnak. Egyszerűen semmilyen technológia vetélytársuk nem akadt
Ám, pár éve bejöttek a Smart TV-k, LED TV-k és projectorok, amik így egy egész szép palettát biztosítottak, pláne úgy, hogy a plazma tv-ket és még lcd tv-ket is gyártottak.
Viszont az elmúlt 1 év.......
Elképesztő módon bepörgött a piac.
Hatalmas várakozás előzte meg a 4k-s TV-ket (UHD 3840x2160) és - velem együtt - nagyon sokan azt hitték, hogy itt már úgy nagyjából vége is van a dolognak, mert ez már olyan felbontást biztosít, amit tényleg nem érdemes felülmúlni.
Rá 1-2 hónapra érkezett meg derült égből villámcsapásként az ovális TV-k generációja, ahol a képernyő nem síkban van, hanem ívelt. Szintén 4k-ban, ami így a "hagyományos" 4k-s TV-k árát lenyomta a francba, mert pár hónap alatt elavult technológiává vált.
Ismét csak pár hónap telt el és megjelentek az OLED TV-k... amik visszavettek a felbontásból és "csak" Full HD-ban gyártottak, de olyan képet biztosít, hogy beszarás.
Ez a folyamat okozza azt, hogy egy 40" 3D Smart UHD LED TV most 175 000 ft körül mozog, ahelyett, hogy 1 millió lenne.
Szerintem hatalmas bukás volt a TV gyártóknak az, hogy gyakorlatilag 3 havonta elavulttá tették a korábbi technológiákat és ahelyett, hogy milliókért tudták volna eladni őket, le kellett vinni harmadára/negyedére az árát, mert különben nem vették volna meg.
Mindenesetre biztosra veszem, hogy még 1-2 hónap és kihoznak 4k-s OLED TV-t is, ami megint felborítja az egészet...
Mi értele van, azt nem tudom, de jó látni, hogy már a 4k-s TV-ket is "szarért-hugyért" dobálják az ember után.

inb4 tl;dr