Ha jol lattam egy ideje nem esett rola szo, pedig erdemes lenne.
Roviden mi tortenhetett/mirol olvastam:
Amerikai, Izraeli, es EU tagorszagok tamogatasaval(pl belgaknal eleg nagy botrany volt amikor kiderult) polgarhaborut robbantottak ki Sziriaban.
Az egyik fel Asszad kormanya, mely nyiltan amerika ellenes es gazdasagilag az orosz blokkhoz kotodik. Hogy az emberek ellen mit tett azt nem tudom.
A masik fel a felkelok/terroristak, foleg az orszag ket korzetebol szarmaznak, alapvetoen az iszlamert harcolnak, es nehany serulmeket kivanjak megtorolni egyfajta Iszlam allam bevezetese mellett(pl Saria bevezetese). - Ez azert erdekes, mert az egyetlen iszlam allam, Iran Asszadekat tamogatja, egyik legerosebb szovetsegesukkent.
A harcok foleg a felkelok korzeteire korlatozodnak(ket nagyarost mar romma lottek es a teljes lakossag elhagyta), az orszag tobbi reszeben csak zavargasok vannak, kisebb megmozdulasok, megbomlott kozbiztonsag, vandalizmus etc.
A legujabb fejlemeny, mely szerint Asszad vegyifegyvereket vetett be. Ostobasagnak hangzik, mert a elgtobb forras szerint nyeresre all a felkelokkel szemben, de elrettentes/erofitoktatas/bemutatas a vilagnak jegyeben nem lehetetlen. Amennyiben valoban ez tortent(nem bizonyitott, az ENSZ megfigyeloket nem engedik a helyszinre, amit amugy teljesen megertek), Amerikanak mint az igazsag es fairplay oroszlanjanak lepnie kell valamit.
Lehet mindez csak provokacio, es a katonai beavatkozasnak teremt jogalapot.
Kozben osszesen kozel ketmillio menekult hagyta el Sziriat, mondhatni cseberbol vederbe - pl az Irakba menekultek eseten, ahol a kozbiztonsag es a rend nagyon nem allt meg helyre, foleg videken. Torokorszag, Jordania, Libanon is hatalmas mennyisegu menekultet fogadott be, Izrael foldje nem nyitotta meg kapuit. Nemreg beszeltem egy riporternovel, aki forgatottaz egyik Jordaniai menekulttborban, es hogy finoman fogalmazzak meg a gazdag Jordania sem kepes megbirkozni a feladattal, akkor mi tortenhet Irakban, Torokorszagban?
Iran megigerte amerikanak, hogy amennyiben kozvetlenul beavatkozik, a "langok elfogjak nyelni minden erdekeltseget az ovezetben". Nem is olyan reg Irak gond nelkul seggberugta amerika obolkornyeki erdekeltsegeit, Gondolom nem viccelnek most se.
Az oroszok rendkivul udvariasan megmondtak amerikanak, hogy ne szoljon bele a dolgokba. Kozben Asszadekat fegyverekkel tamogatjak, es gazdasagilag eroteljesen elvezik Sziria baratsagat.
Izrael tobbek kozott kijelentette, hogy nem fog vegyi fegyvereket elturni a szomszedban, barmi aron - es ebben tobb europai nagyhatalom tamogatja.
Az amerikai negergyumolcs el szeretne kerulni mindenfele nyilt konfliktust, de megfogja tenni amit meg kell tennie - a pentagon mar nyiltan is a sziriai akcioterveken dolgozik.
(A papa nemzetkozi osszefogast, es a fegyerek elhallgattatasat szorgalmazza)
Ehhez emg evgyuk hozza az egyiptomi valsagot, azt ami Jemenben, Irakban, Afganisztanban folyik, azt hogy az Izraeliek mar most evszelyeztetik az ujraindult beketargyalasokat a filiszteusokkal....
Harmadik vilaghaboru incoming? diszkussz
(nyilvan nincsenek egzakt informaioim, de igyekeztem mindket oldal hirforrasairol olvasni)