Quote (Saenchai @ Jan 27 2014 06:14pm)
itt nem arról van szó, hogy van Isten, vagy nincs Isten, hanem hogy a Bibliában ellentmondásokba ütközöl (az előbb 10 másodpercnyi google segítségével be is másoltam 1 párat) = szar az egész
1. A Bibliát kritikával kell olvasni. Ha ki akarjuk hámozni belőle Isten Nekünk, személyesen Nekünk szóló üzenetét, akkor meg kell tisztítanunk a benne kétségtelenül jelenlévő természettudományos, történelmi és egyéb tárgyi tévedésektől (pl. hogy a nyúl kérődző állat, a denevér egy madár stb), a zsidó nacionalizmustól (minden más nép pusztuljon, átokzsoltárok stb), és minden egyéb ellentmondástól. A Bibliában valóban vannak hibák, ellentmondások, de ettől még nem "szar az egész", ezt visszautasítom
2. A Bibliakritika valójában önkritika. A Bibliakritika nem a Bibliát kritizálja elsősorban, hanem az olvasásakor bennük keletkező hamis értelmezéseket.
3. Továbbra sincs teológiai végzettségem, hittani szempontból laikus dilettáns vagyok, ha ennél részletesebben érdekel a téma, nálam okosabb emberrel kell beszélgetned.
Babits szerintem sokkal egyszerűbben és érthetőbben megfogalmazza a keresztény vallást, mint bármilyen okoskodó teológiai értekezés. Szeretem a költészetet, mert az igazságot egyszerűen és szépen mondja ki.
This post was edited by ToldiSenior on Jan 27 2014 11:23am