Quote (Anarkin @ Mar 24 2018 03:00pm)
na es hogy jott be a katonaskodas, mennyi ertelmet latod a dolognak?
A Honvédelmi Minisztériumban dolgozom, mint a nyelvképzési és nyelvvizsgáztatási rendszer (STANAG nyelvvizsgák, szakmai nyelvvizsgák) innovációjáért/reformjáért felelős vezérkari főtiszt.
Rengeteg a munka, a szinten tartó - szintre hozó kurzusokkal, szakutasításokkal, foglalkozni kell a régi (csak oroszt tanult) generáció problémáival, munkacsoport-értekezleteken kell jegyzőkönyveket vezetnem, döntés-előkészítésre felterjeszteni a terveket, hatástanulmányok, eredményességi kimutatások, ösztöndíjszerződések...
Szerintem most jó katonának lenni, mert felszálló/növekvő pályán van a rendszer: most emelik gyakorlatilag a duplájára a honvédelmi költségvetés részesedését a GDP-ből, 2024-re 2%-ra, és rengeteg a feladat. A rendszerváltástól mostanáig, leszámítva pár jó projektet (Gripen, stb) a haderőreform gyakorlatilag haderő-leépítés volt, most viszont pár év múlva tényleg lesz egy modern, ütőképes, jól szervezett hadseregünk. Védem a határt időnként, az is jó (friss levegő, hosszú járőrséták...)
Ráadásul olyan dolgokra köteleznek, amit magamtól a legszívesebben csinálok (mindennap kötelező 1 óra katonai testnevelés - gyakorlatilag futás + testépítés, meg a nyelvvizsgák letétele), mondhatom, nekem találták ki. A tanárságot meg pár magántanítvánnyal megoldom - mondjuk az osztályfőnökség hiányzik, voltam az osztályom szalagavatóján, megyek a ballagásukra/bankettjükre... kicsit visszahúz a szív, de most más feladatok vannak, itt kell a hazát szolgálni