d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Gitáros Topic
Prev19192939495117Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Dec 3 2010 12:11pm
Quote (Epiphone @ Dec 3 2010 05:38pm)
jó kis lecke volt:
felhúroztam a western gitárom egy ghs vintage bronze húrszettel, de annyira kevésbé dinamikus lett, hogy szimplán oda 2 heti spórolt kajapénz, úgyhogy megint kezdem a koplalást, hogy meglegyen a d'addario exp garnitúra. ugyanúgy 10-46os ez is, mégis annyira csilingel és annyira gyenge, hogy teljesen kiábrándultam a ghs húrokból :(

/care story

daddario >>>>>>
Member
Gold: 124.45
Dec 3 2010 12:30pm
Quote (xGurke @ 3 Dec 2010 19:11)
daddario >>>>>>

A daddario egy használható és jó alternatíva, azonban van egy húr, amit alig ismernek, mégis jó áron igazán, de tényleg top minőséget adnak: ez a NEWTON. Érdemes megnézni és kipróbálni, tényleg. Én basszusgitárhoz CSAK ezt használom, olyan szinten imádom. Felteszem, és azonnal olyan hangja van amit szeretek (sok húr nagyon zörgős frissen), baszottkényelmes, nem eszi az ujjam, sokáig tartja a hangját, ésatöbbi. Angol handmade cucc. Bézre 7800-8000 körül van, ami horror ugyan, de megéri. A daddario is 6k körül mozog, ez meg +2k, és elképesztően jó, sokkal tovább húzza, és grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Nem tudom van-é western húrja, de ha nincs, akkor is érdemes megnézni a magyar forgalmazó boltját és készletét, mert mellesleg pont akusztikus gitárban nagyon erősek. Gugli, stageshop. Megéri.

This post was edited by Oberon_os on Dec 3 2010 12:30pm
Member
Gold: 100.00
Dec 3 2010 01:02pm
Quote (Oberon_os @ Dec 3 2010 08:30pm)
A daddario egy használható és jó alternatíva, azonban van egy húr, amit alig ismernek, mégis jó áron igazán, de tényleg top minőséget adnak: ez a NEWTON. Érdemes megnézni és kipróbálni, tényleg. Én basszusgitárhoz CSAK ezt használom, olyan szinten imádom. Felteszem, és azonnal olyan hangja van amit szeretek (sok húr nagyon zörgős frissen), baszottkényelmes, nem eszi az ujjam, sokáig tartja a hangját, ésatöbbi. Angol handmade cucc. Bézre 7800-8000 körül van, ami horror ugyan, de megéri. A daddario is 6k körül mozog, ez meg +2k, és elképesztően jó, sokkal tovább húzza, és grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Nem tudom van-é western húrja, de ha nincs, akkor is érdemes megnézni a magyar forgalmazó boltját és készletét, mert mellesleg pont akusztikus gitárban nagyon erősek. Gugli, stageshop. Megéri.

nem ismerem, lehet mert tényleg csak basszusgitárokkal foglalkozik. én annyira rá vagyok kattanva az exp szériára, imádom, pont az én stílusom. most mikor voltam hangszerboltba, pont nem volt sajnos, de annyira szőrös volt már a húrom, hogy muszáj voltam venni valamit :D átrágtuk magunkat az összes szérián robival (gitá tanárom, boltba dolgozik). mondta, hogy az exp húrokon még egy plusz védőréteg is van, hogy tartósabbak és telibb hangzásúak legyenek :)
Member
Gold: 859.06
Jan 4 2011 11:39am
bump.
biztos hangzott mar el hasonlo kerdes, de a 37 oldalt nem olvasnam vegig. mindig erdekeltek a gitarok, de eletemben nem fogtam a kezemben egyet se, vagy ha igen akkor addig mig egy ismeros megkert hogy tartsam meg es ne doljon el. szoval eleg nagy tapasztalatom van a temaban.
majd a jovoben szeretnek ilyen otthon-pengetos-magamnak-jatszos dolgot csinalni, de nem igazan tudom hogy kene nekikezdeni. pl. eleg onmagaban a gitar meg egy pengeto vagy egybol kell erosito, tremolokar, violinkulcs meg minden apam fasza? (igen tudom mi a violinkulcs mielott megveto postok sokasaga kvotolna, de csak igy tudom erzekeltetni a hozza nem ertesem a legjobban)
meg pl. itt bali linkelt egy oldalt ahol a felsorolasnal mar elvereztem mivel en tudtam az akusztikus meg basszusgitar kulonbseget. erre van klasszikus, szolo, elektro-akuszikus/klasszikus...

gondolom elso korben be kene hatarolnom mifele zenet szeretnek magamnak (es a lelkes hazbelieknek) jatszani. eddig azt mondtam volna hogy akusztikus vonalon kezdenek tanulni, de mivel fogalmam sincs mi a kulonbseg az elobb elsoroltakhoz kepest (klasszikus, szolo..) igy halpot kernek toletek.
amugy amolyan zoran-vonalon maradnek.

s nem elhanyagolhato kerdes mekkora beruhazas szuksegeltetik az elejen.
koszi
Member
Jan 4 2011 11:43am
Quote (vtibor @ 4 Jan 2011 19:39)
bump.
biztos hangzott mar el hasonlo kerdes, de a 37 oldalt nem olvasnam vegig. mindig erdekeltek a gitarok, de eletemben nem fogtam a kezemben egyet se, vagy ha igen akkor addig mig egy ismeros megkert hogy tartsam meg es ne doljon el. szoval eleg nagy tapasztalatom van a temaban.
majd a jovoben szeretnek ilyen otthon-pengetos-magamnak-jatszos dolgot csinalni, de nem igazan tudom hogy kene nekikezdeni. pl. eleg onmagaban a gitar meg egy pengeto vagy egybol kell erosito, tremolokar, violinkulcs meg minden apam fasza? (igen tudom mi a violinkulcs mielott megveto postok sokasaga kvotolna, de csak igy tudom erzekeltetni a hozza nem ertesem a legjobban)
meg pl. itt bali linkelt egy oldalt ahol a felsorolasnal mar elvereztem mivel en tudtam az akusztikus meg basszusgitar kulonbseget. erre van klasszikus, szolo, elektro-akuszikus/klasszikus...

gondolom elso korben be kene hatarolnom mifele zenet szeretnek magamnak (es a lelkes hazbelieknek) jatszani. eddig azt mondtam volna hogy akusztikus vonalon kezdenek tanulni, de mivel fogalmam sincs mi a kulonbseg az elobb elsoroltakhoz kepest (klasszikus, szolo..) igy halpot kernek toletek.

koszi

kozben megneztem mi tartozik a szolo gitar korebe, erre kidobott valami oktaeder alaku petrencesrudat.
akkor ez nem az en kategoriam, maradt az akusztikus-klasszikus
Member
Jan 4 2011 11:49am
Quote (vtibor @ 4 Jan 2011 18:39)
bump.

koszi

Gitárokat legegyszerűbben két vonalba sorolnám be: akusztikus, és elektromos gitárok. Akusztikus gitárnak a teste üreges, a húrok hangját a gitártest remegése erősíti fel. Elektromos gitár esetén mágneses vagy piezo hangszedő a rezgéseket elektromos jellé alakítja, melyekből erősítő csinál hangot. Jobban belemenni miféle gitárok vannak asszem felesleges. :D
Én aszondom, hogy totál kezdő leginkább akusztikus gitárban gondolkodjon: olcsóbb, és kevesebb kacat kell hozzá. Gyakorolni is egyszerűbb vele, és ha megtanulsz valamit, azt egyszerűbb tábortűz mellett előadni, ugyebár. Ésatöbbi. Szóval azt ajánlom, hogy mindenképp ilyet szerezz be, hozzá valami fasza gitársuli könyvvel. Ha meglelem itthon, majd mondom melyik a jó...
Valamint, akusztikus gitár passzol a Zoran-Máté Péter ésatöbbi vonalhoz.

ár: 10 alatt nem érdemes nézelődni, tesco/osan hasonlókban úgyszintén nem. 10-20 között már jó hangú gitárt lehet szerezni, hangvilla 2-400 huf. Ha szar a hallásod akkor van elektromos hangológép, de én nem erőltetném azt. Fülre behangolni sokkal jobb - lehet h nem olyan pontos, de legalább szokod a hangok helyét.

This post was edited by Oberon_os on Jan 4 2011 11:51am
Member
Gold: 10.66
Jan 4 2011 12:10pm
Quote (vtibor @ 4 Jan 2011 18:43)
kozben megneztem mi tartozik a szolo gitar korebe, erre kidobott valami oktaeder alaku petrencesrudat.
akkor ez nem az en kategoriam, maradt az akusztikus-klasszikus

megpróbálok összeszedni pár infót kiindulásnak, hátha

szólógitár: tömör, vékony testű gitár. hosszú nyak, átlagosan 21-22érintővel(bund, ahova az ujjadat teszed), de előfordul a 24 bundos gitár is, a metálosabb zenékhez, ahol magsan kell játszani a szólókat. ezhez a gitárokhoz muszáj erősítő és kábel, mert tömör testü, ezért akusztikus úton nem szólaltatható meg, csak nagyon halkan. a hangot egy pickup nevü hangszedővel biztosítja a húrjaidtól az erősítőig. pofon egyszerű a dolog: kábel a gitárba, erősítőbe. kakaót az erősítőre, gitáron feltekered a hangerő potit és már pengethetsz.
bass gitár: ugyan az, mint az elektromos, csak többnyire 4 húrral(de van, 5-6, stb..), pickuppal és hosszabb nyakkal, nagyobb bund távolságokkal, vastag húrokkal és nyílván alacsonyabb oktávokon, mert bassz

klasszikus gitár: saccra(emlékeim szerint) 18 bundos nyaka van, jóval vastagabb, mint az elektromos hangszereké, vastag testel, h akusztikusan megszólaltatható legyen ofc. nylon húrok vannak rajta, azaz egészpontosan a hatból 3 húr fémből van és az alsó 3 pedig nylon.
elektro klasszikus: elvileg tökre ugyan az a téma, mint a sima klasszikus csak a testen belül van 1 mikrofon és a gitárba lehet bedugni kábelt, a másik végét meg 1 speckó erősítőbe, amin úgy vannak beállítva a mély-közé-magas kiemelés, h ne gerjedjen be a gitárban lévő mikrofon az erősítővel játék közben. meg amúgy se : D

akusztikus gitár: ezt úgy tudnám magyarázni, mint egy átmenet az elektromos és a klasszikus között. a teste kicsit kisebb, mint a klasszikusnak, a nyaka érzésem szerint ugyanolyan vékony, mint 1 elektromos gitárnak, a húrjai pedig mind a hatan fémből vannak, emiatt van az a jellegzetes, csilingelő hangzása. a bundozása azt hiszem a klasszikushoz hasonlóan 18-20körül van azt hiszem, de volt már 21 bundosom is.

elektro-akusztikus: ugyan az a téma, mint az elektro-klasszikusnál, tehát semmiben sem másabb, mint egy akusztikus gitár csak van benne vagy egy mikrofon, jobb esetben egy kis vékony hangszedő(pickup), mint az elektromos gitároknál és így lehetőség van az erősítőn való kihangosításra is. az enyém 21 bundos, de gondolom ez gyártófüggő.

a gitárt valóban az alapján kell megválasztani, h mit szeretnél játszani.

én(talán, mint sok más ember) azt javaslom, hogy akusztikussal kezdjed és azon tanuld meg az alapokat, az akkordokat és stb. mobilisabb is és gond is kevesebb van vele. az egyetlen negatívum, hogy otthon nem lehet halkan gyakorolni. ezesetben viszont(ha fontos a csönd), akkor az elektromos kvázi szólógitárt ajánlom, mert az megpengetve nagyon csöndes, főleg ha nem téped. bedugod erősítőbe és az erősítőbe pedig bedugsz egy fejhallgatót, akkor nagyon csöndesen és békésen lehet játszikolni.

a gitár vásárlásánál erősen ajánlott magaddal vinni egy olyan embert, aki tud gitározni, hogy szakértőbb szemmel nézze meg a cuccost(NETRŐL NE RENDELJ LÁTATLANBA). a gitár választás a leges legfontosabb része annak, h elkezdj hangszeren játszani és ez az a rész, amit sokan eltolnak. fontos, h a gitár jó legyen, így a haverodat kérd meg, hogy csekkolja, h jó-e a bundozása a gitárnak, mert sajnos előfordul, h fos és hamis egy akkord. fontos, hogy kényelmes legyen és hogy kényelmes legyen a nyaka a számodra.
nem szabad kinézet alapján választani.

az elektromos gitároknál a húrlábaknál vigyázz. 2 féle van(főként). a fix és a tremolós. a tremolós olyan, h van 1 kis kar, amit ha lenyomsz, akkor picit megdöni a húrok alját a fej felé és lemegy a hangmagasság. ettől olcsó gitároknál óvaintelek, mert 1-2 tremoló után széthangolódik. első, tanulógitárnak mindenképpen egy fix húrlábasat ajánlok(les paul test pl.)
emellett nagyon fontos, hogy ha megvetted a gitárt, akkor kérd meg az eladókat, hogy állítsák be neked a húrok magasságát és a nyakmerevséget. erőszakoskodj(szerintem), ha nem akarják. illik minden újrahúrozásnál ezt megcsinálni, de 1 húrkészlettel sokáig elleszel, ha nem bazod mindig ágynak a gitárt, ha nem megy a dolog.
a húrválasztás megint egyéni dolog, mindenki más méreteket szeret. én kezdésként egy 10es méretű húrkészletet ajánlok. ezt szokták aranyközépútnak nevezni, mert 9. 10, 11 a leggyakrabban használt 3 méret. később lehet próbálkozni mással, ha arra húz a kíváncsiság.

remélem rendesen és érthetően összeszedtem a dolgokat. a többi gitáros legyen szíves voucholni és javítani, ha hülyeséget írtam v. kihagytam valamit, mert dolgozik bennem néhány pohár jack daniels

sok sikert a zenéléshez!

This post was edited by Aston on Jan 4 2011 12:10pm
Member
Jan 4 2011 01:01pm
Quote (Oberon_os @ 4 Jan 2011 19:49)
....

Quote (Aston @ 4 Jan 2011 20:10)
...

koszonom. majd akkor befoglak zizi egy kis vasarlasra ha nem banod :-)
igaz meg odebb van. ebbol a fizubol nem marad egy forint se amit most kapok.

Member
Jan 4 2011 01:10pm
Quote (vtibor @ 4 Jan 2011 20:01)
koszonom. majd akkor befoglak zizi egy kis vasarlasra ha nem banod :-)
igaz meg odebb van. ebbol a fizubol nem marad egy forint se amit most kapok.

Neked legalább van fizud. :D Amúgy oké, megyek lesni, igaz gitározni _egyáltalán_ nem tudok...
Member
Jan 4 2011 01:13pm
Quote (Oberon_os @ 4 Jan 2011 21:10)
Neked legalább van fizud. :D Amúgy oké, megyek lesni, igaz gitározni _egyáltalán_ nem tudok...

wat
akkor min jatszol te cintanyeron?
Go Back To Magyar Topic List
Prev19192939495117Next
Add Reply New Topic New Poll