Quote (vtibor @ 4 Jan 2011 18:43)
kozben megneztem mi tartozik a szolo gitar korebe, erre kidobott valami oktaeder alaku petrencesrudat.
akkor ez nem az en kategoriam, maradt az akusztikus-klasszikus
megpróbálok összeszedni pár infót kiindulásnak, hátha
szólógitár: tömör, vékony testű gitár. hosszú nyak, átlagosan 21-22érintővel(bund, ahova az ujjadat teszed), de előfordul a 24 bundos gitár is, a metálosabb zenékhez, ahol magsan kell játszani a szólókat. ezhez a gitárokhoz muszáj erősítő és kábel, mert tömör testü, ezért akusztikus úton nem szólaltatható meg, csak nagyon halkan. a hangot egy pickup nevü hangszedővel biztosítja a húrjaidtól az erősítőig. pofon egyszerű a dolog: kábel a gitárba, erősítőbe. kakaót az erősítőre, gitáron feltekered a hangerő potit és már pengethetsz.
bass gitár: ugyan az, mint az elektromos, csak többnyire 4 húrral(de van, 5-6, stb..), pickuppal és hosszabb nyakkal, nagyobb bund távolságokkal, vastag húrokkal és nyílván alacsonyabb oktávokon, mert bassz
klasszikus gitár: saccra(emlékeim szerint) 18 bundos nyaka van, jóval vastagabb, mint az elektromos hangszereké, vastag testel, h akusztikusan megszólaltatható legyen ofc. nylon húrok vannak rajta, azaz egészpontosan a hatból 3 húr fémből van és az alsó 3 pedig nylon.
elektro klasszikus: elvileg tökre ugyan az a téma, mint a sima klasszikus csak a testen belül van 1 mikrofon és a gitárba lehet bedugni kábelt, a másik végét meg 1 speckó erősítőbe, amin úgy vannak beállítva a mély-közé-magas kiemelés, h ne gerjedjen be a gitárban lévő mikrofon az erősítővel játék közben. meg amúgy se : D
akusztikus gitár: ezt úgy tudnám magyarázni, mint egy átmenet az elektromos és a klasszikus között. a teste kicsit kisebb, mint a klasszikusnak, a nyaka érzésem szerint ugyanolyan vékony, mint 1 elektromos gitárnak, a húrjai pedig mind a hatan fémből vannak, emiatt van az a jellegzetes, csilingelő hangzása. a bundozása azt hiszem a klasszikushoz hasonlóan 18-20körül van azt hiszem, de volt már 21 bundosom is.
elektro-akusztikus: ugyan az a téma, mint az elektro-klasszikusnál, tehát semmiben sem másabb, mint egy akusztikus gitár csak van benne vagy egy mikrofon, jobb esetben egy kis vékony hangszedő(pickup), mint az elektromos gitároknál és így lehetőség van az erősítőn való kihangosításra is. az enyém 21 bundos, de gondolom ez gyártófüggő.
a gitárt valóban az alapján kell megválasztani, h mit szeretnél játszani.
én(talán, mint sok más ember) azt javaslom, hogy akusztikussal kezdjed és azon tanuld meg az alapokat, az akkordokat és stb. mobilisabb is és gond is kevesebb van vele. az egyetlen negatívum, hogy otthon nem lehet halkan gyakorolni. ezesetben viszont(ha fontos a csönd), akkor az elektromos kvázi szólógitárt ajánlom, mert az megpengetve nagyon csöndes, főleg ha nem téped. bedugod erősítőbe és az erősítőbe pedig bedugsz egy fejhallgatót, akkor nagyon csöndesen és békésen lehet játszikolni.
a gitár vásárlásánál erősen ajánlott magaddal vinni egy olyan embert, aki tud gitározni, hogy szakértőbb szemmel nézze meg a cuccost(NETRŐL NE RENDELJ LÁTATLANBA). a gitár választás a leges legfontosabb része annak, h elkezdj hangszeren játszani és ez az a rész, amit sokan eltolnak. fontos, h a gitár jó legyen, így a haverodat kérd meg, hogy csekkolja, h jó-e a bundozása a gitárnak, mert sajnos előfordul, h fos és hamis egy akkord. fontos, hogy kényelmes legyen és hogy kényelmes legyen a nyaka a számodra.
nem szabad kinézet alapján választani.
az elektromos gitároknál a húrlábaknál vigyázz. 2 féle van(főként). a fix és a tremolós. a tremolós olyan, h van 1 kis kar, amit ha lenyomsz, akkor picit megdöni a húrok alját a fej felé és lemegy a hangmagasság. ettől olcsó gitároknál óvaintelek, mert 1-2 tremoló után széthangolódik. első, tanulógitárnak mindenképpen egy fix húrlábasat ajánlok(les paul test pl.)
emellett nagyon fontos, hogy ha megvetted a gitárt, akkor kérd meg az eladókat, hogy állítsák be neked a húrok magasságát és a nyakmerevséget. erőszakoskodj(szerintem), ha nem akarják. illik minden újrahúrozásnál ezt megcsinálni, de 1 húrkészlettel sokáig elleszel, ha nem bazod mindig ágynak a gitárt, ha nem megy a dolog.
a húrválasztás megint egyéni dolog, mindenki más méreteket szeret. én kezdésként egy 10es méretű húrkészletet ajánlok. ezt szokták aranyközépútnak nevezni, mert 9. 10, 11 a leggyakrabban használt 3 méret. később lehet próbálkozni mással, ha arra húz a kíváncsiság.
remélem rendesen és érthetően összeszedtem a dolgokat. a többi gitáros legyen szíves voucholni és javítani, ha hülyeséget írtam v. kihagytam valamit, mert dolgozik bennem néhány pohár jack daniels
sok sikert a zenéléshez!
This post was edited by Aston on Jan 4 2011 12:10pm