Quote (beni @ Oct 8 2010 02:15pm)
Nem igazán emlékszem, hogy pontosan miket csinált Soros de számomra nem tiszta, hogy húzott ki pénzt az állam zsebéből. Ha jól tudom nem volt túl sikeres a spekuláció: egyrészt meg is dorgálták őket, másrészt az MNB piaci intervenció révén megakadályozta, hogy nyereséggel szállhassanak ki a buliból. Talán kamatot emelt, ami a nyílt piaci műveletektől még abban is különbözik, hogy drágítja a spekuláció finanszírozását (euró/forint hosszú pozició).
Merthogy egy deviza elleni spekuláció általában úgy szokott történni, hogy valaki állampapírokat shortol, és a határidős piacon euró/forint hosszú pozíciót nyit (eurót vesznek forintért). Abban reménykedik, hogy a papírok eladásával majd olyan pszichológiai folyamatokat indít be/ sarokba szorítja a befektetési szabályok által kötött alapkezelőket, hogy az árfolyamesést látva ők is beszálljanak az eladásba. Amikor már kellőképpen leesett az árfolyam, akkor az eddigi short poziciót bezárja, mégpedig állampapír vételével (amit reményei szerint már olcsóbban tud megvenni és innen jön a nyeresége). Igazából csomó hatás egymásnak ellen vagy erősítőleg hat és nem is vállakoznék arra, hogy előre lemodellezzem, hogy milyen forgatókönyv szerint fog lejátszódni az eset, de lényegében senki nem érdekelt abban, hogy bedöntse az országot. Nem feltétlen a reálgazdaság vagy pénzügyi világ bedöntésére indított támadásként kell értékelni, csupán időleges árfolyam-válságot.
Nyilván nem nézik túl jó szemmel és én sem mondom, hogy Soros fején glória ragyog, de nem is gondolom, hogy őt lehetne okolni a magyar valóságért.
tl;dr
maradjunk annyiban, hogy én jobban utálom őt, mint Te, és hogy te kicsit többet tudsz a témáról, mert Te ezt tanulod/tad
nem akarta bedönteni az országot, csak erőfitoktatás volt, mert - és itt jön az hogy ez kb 10 éve volt, azóta is mélyen kussol róla mindenki, én meg 2-3 éve olvastam utoljára róla, és fingom nincs sajnos, hogy milyen cégekkel és mit kereskedik - az állam nem engedte volna a cégeinek a kereskedést, gondolom vám és adózási faszomságok miatt. megrengette a forintot, rögtön leültek vele tárgyalni