Quote (-joey- @ Jan 26 2014 05:08pm)
Az sokkal bonyolultabb, ennyire ne egyszerűsítsd le. Te pl. nem tartod elképzelhetőnek azt, hogy valaki 20 évvel ezelőtt az akkori gondolkodásmódja/életvitele stb. miatt elkövetett egy szörnyű dolgot, és azóta önmagát marcangolja, és próbál megbocsátani saját magának? Másrészről meg egy ateista is lehet jó ember. Ez az egész kategorizálás egy baromság. Egyszer megkérdeztem egy katolikus apácát, hogy szerinte Isten vajon hogyan vélekedik egy afrikai törzs gyerekéről, aki teljes elszigeteltségben éli le az életét, de ettől függetlenül egy tiszta szívű ember, rossz gondolatok nélkül. Gondolkodás nélkül rávágta, hogy mivel nem keresztény, a pokolba kerül. El is küldtem az apja faszára. Vallási hovatartozástól függetlenül a lényeg az, hogy jó ember vagy-e, illetve őszintén képes vagy-e felvállalni és megbánni a bűneidet. A többi csak mellébeszélés.
Igazából ugyanazt mondjuk azzal a különbséggel, hogy szerintem vannak megbocsáthatatlan bűnök.
Quote (ToldiSenior @ Jan 26 2014 05:10pm)
Ateisták kerülhetnek a mennyországba, ha a saját lelkiismeretük semmivel sem vádolja őket és hősi fokon gyakoroltak vmi erényt. Pl aki a háborúban konkrétan az életét áldozza fel a bajtársaiért, az azonnal üdvözül, s minden bűne bocsánatot nyer.
A bűnbocsánat nem ment fel az ideig tartó büntetés alól. A gyermekgyilkosnak élete végéig a börtönben a helye, de ha ettől függetlenül őszinte megbánást tanúsít, nincs végleg kizárva az üdvösségből.
Hozzáteszem, mivel nincs teológiai végzettségem, ebben a kérdésben (is) laikus dilettáns vagyok
Értem, tehát menjek el a HÁBORÚBA GYILKOLNI, majd áldozzam fel az életem valakiért és akkor üdvözülök.
Döbbenetes, hogy mennyi buta embert lehet a vallással összeterelni.