d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official /care Topic
Prev18318328338348355001Next
Closed New Topic New Poll
Member
Gold: 2,366.74
Jul 10 2013 10:36am
Quote (CyberPunk666 @ 10 Jul 2013 17:30)
Én nem érzem a különbséget, inkább feleslegesnek tartom kifejteni, ha van rá szavunk. De ezek szerint van, akinek ez fontos. Érdekes meglátás. Talán majd valamikor letesztelem valahol, hogy ha ugyanazt elmondom az egyik vagy másik verzióban, akkor mi lesz a fogadtatásbeli különbség a kettő között.

azért te is egy kicsit a ló tulsó oldala vagy :D

szinte minden objektívan és tudományosan magyaráznál meg, el sem tudod képzelni a világot más kép

ez nem baj csak mondom :D
Member
Gold: 1.00
Jul 10 2013 10:38am
Quote (zsansaccount @ 10 Jul 2013 18:35)
ennek az intro-extravertált témának amúgy elég nagy szakirodalma van.

kezdetekben azon alapult, h vki társaságkedvelő vagy befelé forduló.

ma a hivatalos álláspont az (a teljesség igénye nélkül), h különböző agyi struktúrák befolyásolják azt, h az egyes egyének mekkora bejövő ingermennyiség mellett érzik magukat jól. vannak olyanok, akik egész nap öntik magukba a kólát, kávét, energiaitalt és esténként bulizni járnak, de vannak olyanok is, akik otthon szeretnek ülni a sötétben egy éjjeli lámpánál olvasva. abban, h ki milyen szerepet játszik többet közt az ARAS (Ascending Reticular Activating System) az frontális agykéreg gátlásának erőssége és a hippocampus is.

a lényeg annyi, h vannak olyanok, akiknek az agya erősen gátol, kevéssé érzékeny az ingerekre, stb, nekik sok inger kell, h kvázi ne aludjanak el ill. h jól érezzék magukat, ne legyen depriváltság érzésük
az ő ellentétük, akiknek az agya baromi érzékeny, kevéssé gátol, etc., nekik kevés inger is elég ahhoz, h ott legyenek, mint az előbbi csoport tagjai egy energia, kávé, kóla kombó után (nyilván túlzok)

nyilván ez egy dimenzió, nem dichotóm kategóriákról van szó, kinek mennyi gátló neuronja van, mennyire érzékeny az ARAS-a, mennyire erősen gátol a frontális lebenye, etc etc etc
egy jó példa a szemléltetésre: az ADHD-s gyereknek a pszichiáter amfetamint, serkentőket ír fel, h lenyugodjon

---
nem beleugatni akartam vagy bárki pártját fogni, csak a tisztánlátás kedvéért, hátha vkit érdekel

Köszönöm. Szerintem nem titok, hogy megkértelek rá, hiszen lényegében te vagy itt a szakember a témában (pszichológus vagy pszichiáter, már nem emlékszem).

Quote (Inakwo @ 10 Jul 2013 18:36)
azért te is egy kicsit a ló tulsó oldala vagy :D

szinte minden objektívan és tudományosan magyaráznál meg, el sem tudod képzelni a világot más kép

ez nem baj csak mondom :D

tudom és sokszor keseríti meg az életemet, de ha beledöglök, akkor sem értem. Olyan dolgot meg nehéz megtanulni, vagy tiszteletben tartani (mivel észre sem veszem, akkor sem értem ha szólnak, maximum megjegyzem, mint mintát), amit nem értesz.

This post was edited by CyberPunk666 on Jul 10 2013 10:40am
Member
Gold: 0.18
Jul 10 2013 10:40am
Quote (zsansaccount @ 10 Jul 2013 18:35)
ennek az intro-extravertált témának amúgy elég nagy szakirodalma van.

kezdetekben azon alapult, h vki társaságkedvelő vagy befelé forduló.

ma a hivatalos álláspont az (a teljesség igénye nélkül), h különböző agyi struktúrák befolyásolják azt, h az egyes egyének mekkora bejövő ingermennyiség mellett érzik magukat jól. vannak olyanok, akik egész nap öntik magukba a kólát, kávét, energiaitalt és esténként bulizni járnak, de vannak olyanok is, akik otthon szeretnek ülni a sötétben egy éjjeli lámpánál olvasva. abban, h ki milyen szerepet játszik többet közt az ARAS (Ascending Reticular Activating System) az frontális agykéreg gátlásának erőssége és a hippocampus is.

a lényeg annyi, h vannak olyanok, akiknek az agya erősen gátol, kevéssé érzékeny az ingerekre, stb, nekik sok inger kell, h kvázi ne aludjanak el ill. h jól érezzék magukat, ne legyen depriváltság érzésük
az ő ellentétük, akiknek az agya baromi érzékeny, kevéssé gátol, etc., nekik kevés inger is elég ahhoz, h ott legyenek, mint az előbbi csoport tagjai egy energia, kávé, kóla kombó után (nyilván túlzok)

nyilván ez egy dimenzió, nem dichotóm kategóriákról van szó, kinek mennyi gátló neuronja van, mennyire érzékeny az ARAS-a, mennyire erősen gátol a frontális lebenye, etc etc etc
egy jó példa a szemléltetésre: az ADHD-s gyereknek a pszichiáter amfetamint, serkentőket ír fel, h lenyugodjon

---
nem beleugatni akartam vagy bárki pártját fogni, csak a tisztánlátás kedvéért, hátha vkit érdekel

Azért ennek a létjogosultságáról megoszlanak a vélemények és nem ilyen zugtudós popular science arcok között hanem komoly tudósok is kétségbevonják az adderall meg a ritalin értelmét. (tudom nem ez a téma csak muszáj volt hozzátennem : D)

Nyugi nem vagyok ilyen önjelölt dilettáns pszichológus, aki nőklapja cafén olvas cikkeket, teljesen véletlenül olvastam erről a témáról.

This post was edited by ElCapitano on Jul 10 2013 10:43am
Member
Gold: 2,366.74
Jul 10 2013 10:44am
Quote (CyberPunk666 @ 10 Jul 2013 17:38)
Köszönöm. Szerintem nem titok, hogy megkértelek rá, hiszen lényegében te vagy itt a szakember a témában (pszichológus vagy pszichiáter, már nem emlékszem).

tudom és sokszor keseríti meg az életemet, de ha beledöglök, akkor sem értem. Olyan dolgot meg nehéz megtanulni, vagy tiszteletben tartani (mivel észre  sem veszem, akkor sem értem ha szólnak, maximum megjegyzem, mint mintát), amit nem értesz.

ofc ez igy van

btw azért a te eseted és rawen este teljesen más, te azért igen csak nagykanállal habzsoltad az életet tizen évesen

kicsit sem hasonlítottál mostani önmagadra :D
Member
Gold: 0.00
Jul 10 2013 10:46am
Egyébként [spoiler] 5x [/spoiler] én is végigpartyztam az éjszakát szétdrogozva, massive rl, remélem mindenki jelly.
Member
Gold: 2.84
Warn: 10%
Jul 10 2013 10:49am
de jót aludtam
Member
Jul 10 2013 10:49am
Quote (Rawen @ 10 Jul 2013 18:46)
Egyébként [spoiler] 5x [/spoiler] én is végigpartyztam az éjszakát szétdrogozva, massive rl, remélem mindenki jelly.

Szerintem amúgy te is jobban beleéled magad ebbe a nem ért meg senki és utálom a világot ábrándba mint kéne. Nem akarok megmondó ember lenni de én rám az introvertáltság és az extrovertáltság is egyaránt jellemző. Nem igénylek nagy társaságot, nem szeretek eljárni, a legtöbb ember bosszant. Viszont akik találkoztak már velem élőben tudják hogy nagyon szeretek szerepelni és elég könnyen oldódok társaságban. Szóval egy kicsit más szemszögből tudok nézni a dologra.
Member
Gold: 2.84
Warn: 10%
Jul 10 2013 10:50am
mi történt a topikban

wtf
Member
Gold: 0.00
Jul 10 2013 10:54am
Quote (ElCapitano @ 10 Jul 2013 18:49)
Szerintem amúgy te is jobban beleéled magad ebbe a nem ért meg senki és utálom a világot ábrándba mint kéne. Nem akarok megmondó ember lenni de én rám az introvertáltság és az extrovertáltság is egyaránt jellemző. Nem igénylek nagy társaságot, nem szeretek eljárni, a legtöbb ember bosszant. Viszont akik találkoztak már velem élőben tudják hogy nagyon szeretek szerepelni és elég könnyen oldódok társaságban. Szóval egy kicsit más szemszögből tudok nézni a dologra.

De én nem utálom csak nem az érdekel benne ami másokat de attól még nem akarom kiirtani azt ami nem érdekel.
Member
Jul 10 2013 10:57am
Quote (Rawen @ 10 Jul 2013 18:54)
De én nem utálom csak nem az érdekel benne ami másokat de attól még nem akarom kiirtani azt ami nem érdekel.

Jah csak régebben mesélted hogy nagyon tudsz azonosulni Camus Közönyének a főhősével, meg talán azt is mondtad hogy aszexuális vagy. Ezek nem olyan dolgok amiket önként örömmel választ az ember, ezért gondoltam hogy lehet csak ilyen romantikus tévképzet. (Nekem elég ilyen protagonist-komplexusom van könnyen úgy tudom érezni én vagyok a meg nemértett zseni : D Záborszky Ede egyik nap arra ébredt hogy szolipszista fasszá változott)
Go Back To Magyar Topic List
Prev18318328338348355001Next
Closed New Topic New Poll