Quote (CyberPunk666 @ Jan 17 2015 11:18am)
Ha mindent ennyire elméleti síkra helyezünk, akkor valóban el lehet róla több oldalon keresztül filozófiai bullshitelni.
Azonban, ha egy picit is gyakorlatiasabban közelítjük meg a dolgot, akkor az ő vallási jelképeik (számunkra ismert, hogy az) olyan módon való ábrázolása, ami a MI kultúránkban is megalázónak tekinthető az nem csak egy erős vélemény.
Azért lényeges rész, hogy a mi kultúránkban is megalázó, mert ez mutatja, hogy nem egy kultúrák/vallások közötti félreértésről van szó.
Egyébként ha ennyire erőltetjük, hogy csak vicc volt. Van aki szerint viccesek voltak azok a képek?
Mert szerintem egyáltalán nem, szerintem ez tényleg csak simán a megalázásról szólt. Bár tudom, hogy vannak akik azt viccesnek találják...
Nekem például volt a kezemben korábbi charlie hebdo is, kb 10 éve, volt ami vicces volt benne, volt ami nem, más megint másik karikatúrán nevetett. Kérdés, hogy meg lehet-e központilag határozni, azt hogy min lehet gúnyolódni, és min nem. Elég jól működik a nyugati kultúra ahhoz, hogy elmondhassuk, hogy el tudsz nyíltan határolódni valamitől, ami nem tetszik (úgyszint a szólásszabadsági jogodnak köszönhetően). Szerintem az egyénre kell bízni, hogy eldöntse, szerinte mi erkölcsös és mi nem, mi az ami még neki belefér, mi az ami nem.
A lap nemsokára egyébként csődbe is ment volna, gyakorlatilag a merénylet mentette meg, hiszen a nyugati világban így működik az ízlés-cenzúra, ha valami túl sok ember számára gyalázatos vagy nyomasztó, egyszerűen nem lesz rá kereslet.
De attól még a provokáció önmagában csak akkor válik valóssá ég mindig, ha fel is ülnek neki.