d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar >
Poll > Unconditional Basic Income > Feltetel Nelkuli Alapjovedelem
Prev1789101118Next
Add Reply New Topic New Poll
  Guests cannot view or vote in polls. Please register or login.
Member
Gold: 2,496.00
Nov 22 2014 11:09am
Quote (josheide @ Nov 22 2014 03:19pm)
Sajnos nem tanultam errol melyebben, nem vagyok eleg kozgazdasz ehhez.

terjunk a lenyegre

ha radszavazunk, es bevezeted, mennyit keresunk rajt?
Member
Gold: 6,440.13
Nov 22 2014 11:24am
Tök jó téma. Igazából sokkal inkább hajlok arra, hogy ez egy jó ötlet.

Persze van ezer érv ellene is, de én speciel nem érzem feltétlenül, hogy a "munka alapú társadalommal" ellentétes lenne, vagy, hogy az ingyen pénz demotiválná az embereket.

Quote (CyberPunk666 @ Nov 21 2014 09:04pm)
Szerintem kb az emberiség végét jelentené egy ilyen.

Egy csomóan nem tanulnának, akik így igen. Basznának az egészre, és csomóan így is nőnének fel, ezért még csak fel sem lehetne róni nekik.

Egy csomóan lennének, akik inkább leadnának az igényekből és nem dolgoznának, vagy csak minimálisat.
Szükség van arra, hogy valami rákényszerítsen a jobbá válásra. Kell a verseny, hogy tenni kelljen.

Még aki dolgozna azok közül is sokan basznának rá, ha kirúgják őket, mert akkor sem hal éhen, majd lesz más.

Kell a verseny az emberek között. A fizikai értelemben vett természetes szelekciónak már így is vége, ork hordák szaporodnak vég nélkül, akik éhen is halnának amúgy, mert sem fizikálisan sem szellemileg nem ütik meg a túléléshez szükséges szintet.

Ha kapnál havi 45 ezer forintot alapjövedelmként, akkor hátradőlnél, hogy heuréka?

This post was edited by beni on Nov 22 2014 11:27am
Member
Gold: 69.85
Nov 22 2014 11:33am
Quote (beni @ 22 Nov 2014 19:24)

Persze van ezer érv ellene is, de én speciel nem érzem feltétlenül, hogy a "munka alapú társadalommal" ellentétes lenne, vagy, hogy az ingyen pénz demotiválná az embereket.

Ha kapnál havi 45 ezer forintot alapjövedelmként, akkor hátradőlnél, hogy heuréka?

Meg hozzadolgozna havi 2 ezer ftot. Mert hat 47ezerbol meg lehet elni.
Member
Gold: 1.00
Nov 22 2014 11:37am
Quote (beni @ 22 Nov 2014 19:24)

Én akkor sem dőlnék hátra, hogy heuréka, ha nyernék 1 milliárdot (sőt).
De azt simán el tudom képzelni, hogy egy rakás minimálbéres emberke inkább hátradőlne, maximum némi alkalmi munkát végezne mellette.

Ha már ilyen módon akarnak segíteni, akkor csökkentsék a terheket, például áfamentes kenyér, bérlet, áram, víz, gáz....
Vagy legyen mindenkinek személyenként x ezer forintig ingyen (állam fizetné) a rezsije.

Kiszámolják, hgy egy emberre ennyi villany/gáz/akármi jár, és legyen kifizetve a rezsi. <nem a szolgáltatóknak kéne, mint a rezsicsökkentést, hanem legyen ilyen támogatás>

This post was edited by CyberPunk666 on Nov 22 2014 11:38am
Member
Gold: 47.25
Nov 22 2014 11:40am
Nope.
Member
Nov 22 2014 11:58am
Quote (CyberPunk666 @ Nov 22 2014 06:37pm)
De azt simán el tudom képzelni, hogy egy rakás minimálbéres emberke inkább hátradőlne, maximum némi alkalmi munkát végezne mellette.

Ha már ilyen módon akarnak segíteni, akkor csökkentsék a terheket, például áfamentes kenyér, bérlet, áram, víz, gáz....
Vagy legyen mindenkinek személyenként x ezer forintig ingyen (állam fizetné) a rezsije.

Kiszámolják, hgy egy emberre ennyi villany/gáz/akármi jár, és legyen kifizetve a rezsi. <nem a szolgáltatóknak kéne, mint a rezsicsökkentést, hanem legyen ilyen támogatás>

Oké, de most is felsorolhatatlanul sok jogcímen kaphatsz támogatást, járadékot, kedvezményt, segélyt, akármit. Ráadásul ezek utalásához, ellenőrzéséhez nem kevés bürokratikus teher is kapcsolódik. Nem csak a munkanélküli segélyre kell gondolni! Például 722 ezer rokkantnyugdíjas van Magyarországon (fele nem érte el a nyugdíj korhatárt). Egy alanyi jogú rendszerben nem járkálna senki az orvosohoz, hogy a magas vérnyomással leszázalékoltassa magát.

És miért jobb az a megoldás, hogy fizesse az állam a rezsidet? Ez mivel jobb? Ugyanúgy pénzbe kerül. Ráadásul lenne aki a szobát, lenne aki a medencéjét fűtené belőle, tehát ugyanúgy nem veszi figyelembe a jövedelmi egyenlőtlenségeket.

Ha kapsz havi x ezer forintot, akkor az tiszta rendszer. Nem érzed, hogy ügyeskedni kell, hogy a fűtési támogatást vagy a nagycsaládos segélyt is kiharcold magadnak. Viszont jobban érzed, hogy az öngondoskodás fontos, mert az állam ennyit tesz érted és elengedi a kezed.

Quote (Baleee @ Nov 22 2014 06:33pm)
Meg hozzadolgozna havi 2 ezer ftot. Mert hat 47ezerbol meg lehet elni.

Szerinted melyik a jobb? Alanyi alapon adni 47 ezret, vagy közmunkát biztosítani, hogy legalább fel kelljen kelned reggel, hogy megkapd a pénzt.

This post was edited by beni on Nov 22 2014 11:59am
Member
Nov 22 2014 12:02pm
Quote (CyberPunk666 @ 22 Nov 2014 19:37)

Jha szamoljanak a kozgazdaszok regiokra csalad nagysagara, etc mennyi rezsijuk lehet. Ezen gondolkodtam en is. Mert az a baj, ha penzt adnak akkor azt nem arra koltik sokan amire kellene. Amugy meg itt az a problema, hogy akik megszoktak, hogy kapnak segelybol penzt azok elszoknak a munkatol, es nem is akarnak utana.
Member
Gold: 1.00
Nov 22 2014 12:07pm
Asszem most balee hozzászólásában megleltem amit eddig ki akartam fejezni.

Szerintem az a gond, ha alanyi jogon szabad felhasználású pénzt kap, mert sokan ezt nem képesek felelősen kezelni.
Azért lenne jó szerintem helyette a természetbeni támogatás.

A fenti dolgot is alanyi jogon értettem. Szóval aki gazdag, az fűtse belőle a medencéjét, bár mint mondtam x ft/fő szóval nem jönne ki belőle az egész.

Alkalmatlannak tartom a társadalom jelentős részét arra, hogy adjunk nekik lehetőséget és vegyük le róluk utána a kezünket. Elpusztítják önmagukat és a környezetüket.
Member
Nov 22 2014 12:09pm
Quote (CyberPunk666 @ Nov 22 2014 07:07pm)
Asszem most balee hozzászólásában megleltem amit eddig ki akartam fejezni.

Szerintem az a gond, ha alanyi jogon szabad felhasználású pénzt kap, mert sokan ezt nem képesek felelősen kezelni.
Azért lenne jó szerintem helyette a természetbeni támogatás.

A fenti dolgot is alanyi jogon értettem. Szóval aki gazdag, az fűtse belőle a medencéjét, bár mint mondtam x ft/fő szóval nem jönne ki belőle az egész.

Alkalmatlannak tartom a társadalom jelentős részét arra, hogy adjunk nekik lehetőséget és vegyük le róluk utána a kezünket. Elpusztítják önmagukat és a környezetüket.

Csak azt nem értem, hogy ugyanakkor a közmunkával kapcsolatban meg született (lsd Bali) csomó gúnyos megjegyzés. De közben mégis a többség amellett kardoskodik, hogy csak úgy semmire ne adjunk pénzt.
Member
Nov 22 2014 12:10pm
Quote (beni @ 22 Nov 2014 20:09)
Csak azt nem értem, hogy ugyanakkor a közmunkával kapcsolatban meg született (lsd Bali) csomó gúnyos megjegyzés. De közben mégis a többség amellett kardoskodik, hogy csak úgy semmire ne adjunk pénzt.

A kozmunkas megjegyzeseim nem olvastad el mind vagy nem ertelmezted jol. Olvasd el ujra.
Go Back To Magyar Topic List
Prev1789101118Next
Add Reply New Topic New Poll