d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Gepesz Es Villamosmernokok
Prev1789101118Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 5,390.00
Oct 3 2013 05:41am
mondjuk alaból úgy kezdenék hozzá a pálya becslésnek nyilván, hogy két mintavételezési pontból, ha elhanyagolod a "csavarást" a labda forgómozgásából adódó pályagörbületet, meg a gördülési súrlódást (amúgy ezek sima nem verseny labdáknál) annyira nem vészes közelítések, akkor pontosan meg tudod mondani, a pályát meg a sebességét is. Ami vészesebb, és kb sehogy sem írható le, az a pattogás

tehát a labda nyomon követése, valami olyan szenzorral lenne lehetséges, ami az asztal felett van, és annyira végülis nem is nehéz a pályabecslés. (mert végülis mindegy, hogy hogyan pattan a labda szélén, két rákövetkező pillanatban amikor egyenesen halad, gyorsan lemintavételezed, és máris van egy jó közelítésed)
Member
Gold: 95.00
Oct 3 2013 05:44am
Quote (TresholdOfUniverse @ Oct 3 2013 01:33pm)
egy rakas lezeres megszakitaserzekelovel ossze lehetne rakni egy primitiv valamit. beaholozod a palyat a babuk laba alatt mondjuk fel centinkent, es ahogy a labda halad sorra szakitja meg a racsokat, X es Y menten,

erre se egyszeru szoftvert irni, de szerintem lenne annyira pontosan amennyire egy ilyentol elvarhato, es lenyegesen egyszerubb mint a kameras kepfeldolgozas/palyabecsles. egy ilyennel a pattanasokat is lenyegesen egyszerubb megbecsulni, es talan a csavarast is(ha tavolsagot is mernek a megszakitok)

en jobban aggodnek amiatt, hogy hogyan tudja 0.43 mp alatt a csovet 7 cmel arrabb tolni, kozbe hatraforgatni, es a folyamat vegen nagyerovel 70-120 fokot forgatni rajta, a masodperc tort resze alatt - ez annyira nem bonyolult, de nagyon draga lesz

wtf no, a lezeres merest nem igy ertettem, hogy halot csinal, ilyet nem is lehetne, egyreszt a csocsasztal pontatlansaga miatt nem sik az egesz es ugye a labda is kor alaku, nem tudod most a labda melyik reszenel szakitja meg, pontatlan lenne az egesz
csak siman ravilagitasz lezerrel tobb iranybol a labdara gg
Member
Gold: 0.00
Oct 3 2013 05:44am
lehet kitapetazhatna a palya aljat ilyen 8 dollaros touchpadokkal azt jol van, persze nem tudom, hogy mennyire gyorsak ezek, de talan a lezer v. infra led(nemtom mennyire szornak)/erzekelo parosnal is egyszerubb lenne, mondjuk jo par bemenet kene hozzajuk
http://www.adafruit.com/products/333

amugy a babu tologatasat egyaltalan hogyan lehet megoldani? belemaratsz minden rudba fogakat es akkor mar tudod basztatni oket egy motor + fogaskerekkel vagy hogy?

Member
Gold: 1.00
Oct 3 2013 05:46am
Quote (daneeka10 @ 3 Oct 2013 13:44)
lehet kitapetazhatna a palya aljat ilyen 8 dollaros touchpadokkal azt jol van, persze nem tudom, hogy mennyire gyorsak ezek, de talan a lezer v. infra led(nemtom mennyire szornak)/erzekelo parosnal is egyszerubb lenne, mondjuk jo par bemenet kene hozzajuk

amugy a babu tologatasat egyaltalan hogyan lehet megoldani? belemaratsz minden rudba fogakat es akkor mar tudod basztatni oket egy motor + fogaskerekkel vagy hogy?

http://i.imgur.com/2RBNXQp.png

ez vagy kurva lassú vagy kurva pontatlan lenne.

Itt szinte lövésszerűen kellene mozgatni az adott pozicíóba (aka pneumatika/hidraulika). Gondolj csak bele, amikor csocsózol, hogy rángatod a bábut, amikor érzékeled, hogy a másik irányba pattan a labda.

ráadásul a stepped motornál nagyon fontos a felső határfreki is, mert arra érzékenyek nagyon, szóval itt a fordulatszám erősen korlátozott.

This post was edited by CyberPunk666 on Oct 3 2013 05:48am
Member
Gold: 355.92
Oct 3 2013 05:47am
Quote (daneeka10 @ Oct 3 2013 01:44pm)

szerintem egyszerűbb egy külső karral mozgatni a rudat, mint fogaslecet csinálni
Member
Gold: 2,496.00
Oct 3 2013 05:48am
Quote (CyberPunk666 @ Oct 3 2013 12:36pm)
ha keresztbe vetít, és egy rácsot állít, akkor nem kell távolságot számolni, ráadásul azokkal gond lenne, mert borzalmasan nagy lenne a zaj, ha ilyen közel helyezed őket egymáshoz, ráadásul a labda felülete is a gömb alakjával a legtökéletesebben rossz, ami csak lehet.

Ha viszont keresztben és hosszában is megcsinálja, akkor a kereszt és hossz adatokból már megvan a pontos helyzet. De a labda néha elemelkedik, arra is ki kell találni valamit, vagy lesz egy iddqd a gép ellen

btw a 0.43 sec elég sok idő. ennél sokkal gyorsabbak még egy átlag ember reflexei is.

a zaj szerintem nem gond, hasonlot mar mindenkeppen lattam biztonsagtechnikaban(eloben, nem filmeken). a golyo legyen elnyelo anyagbol, fekete szinu aztan csa

keresztbe es hosszaba is meg kell csinalni mindenkeppen, de ha a tavolsagot nem meri csak a megszakitas tenyet, akkor ez csak ugy lesz pontos, ha nagyon suru a halo

elemelkedesre nincs otletem igy hirtelen

a masik amit el tudnek kepzelni, ha fenntrol nezed a palyat egy rendkivul egyszeru kameraval, es a kamera szempontjabol a labda eltero a palyahoz kepest

Quote (BmA_BeMyAngel @ Oct 3 2013 12:35pm)
egyébként igazából ehhez senki sem ért itt, és fogalmuk sincs hogy miről beszélnek tulajdonképpen, szóval nem venném túl hitelesnek azokat a dolgokat amiket itt olvasol. de erre akkor is rájössz majd amikor elkezded csinálni

otleteket siman lehet innen meriteni, ha meg annyira se ert hozza hogy megszurja oket akkor igyisugyis baszhatja
Member
Gold: 1,593.00
Oct 3 2013 05:49am
Focimérnök vagyok, soz.
Member
Oct 3 2013 05:50am
pályabecslést kamerával akarom megoldani
én is gondolkodtam lézeres megoldáson is, de ahhoz kurvára útban lennének a bábuk (nincs a bábuk lába alatt fél centi hely, mint ahogy valaki írta),
úgyhogy sokkal nehezebb lenne úgy megvalósítani, mint kamerával

matlabban múltkor már nézegettem dolgokat és láttam egy bemutatót arról, hogy (r,g,b) színt x tűréshatárral felismer a kamera és követi, és matlabban folyamatosan visszaadja az x y koordinátákat (ezekből már sebességet is lehet számolni majd)
ezzel követném a labdát, meg minden egyes bábút, hogy amikor lőni akarok, akkor ne akadjak fent az első előttem álló sorban, etc
úgyhogy így kezdésnek ezt fogom felhozni, ha rákérdeznek
Member
Oct 3 2013 05:51am
egyebkent nem tudom minek kene palyat megbecsulni, kibaszol egy racshalot amibe meg tudod mondani h eppen hol tart a labda, a babuk helyzetet meg alapbol tudod azt ha a labda koordinataja elegge kozel jar egy babuhoz porgetsz azt jol van

ez a 16mhz olyan baszas gyors h nem kell megbecsulni semmit se, mondjuk egy egesz loopbol amibe vegig soport a szenzorokon emg a mtrokon nem tudom mennyi fog beleferni egy sec-be
Member
Gold: 2,496.00
Oct 3 2013 05:51am
Quote (putincykavodka @ Oct 3 2013 12:44pm)
wtf no, a lezeres merest nem igy ertettem, hogy halot csinal, ilyet nem is lehetne, egyreszt a csocsasztal pontatlansaga miatt nem sik az egesz es ugye a labda is kor alaku, nem tudod most a labda melyik reszenel szakitja meg, pontatlan lenne az egesz
csak siman ravilagitasz lezerrel tobb iranybol a labdara gg

en nem tudom mashogy hogyan lehet csinalni, de ilyen racsos cuccot lattam mar helymeghatarozasra, es igazabol nem ertem miert ne mukodne
Quote (daneeka10 @ Oct 3 2013 12:44pm)

a mozgatashoz vagy ilyen dugattyus tekeros motorokat tudok elkepzelni, vagy hidraulikat
Go Back To Magyar Topic List
Prev1789101118Next
Add Reply New Topic New Poll