Quote (iFeelAlone @ 25 Mar 2013 19:28)
Ebben én is biztos vagyok de azért egy kicsit úgy érzem, hogy alapból egy mézes-mázas világban nőtt fel majd a politológia, szociológia előadások kicsit átmosták az agyát.

Nem volt konnyu a gyerekkorom, en nem szulettem gazdag csaladba, egyik szulom se vegzett fosulit sem, szoval nem tudtak igazan sokkal tamogatni. Dolgoztam szupermarketben, cumigyarban es iszonyat halas vagyok hogy a szuleim a keves penzuket arra basztak el hogy engem kulon angolorara jarassanak. Ennyit a mezes mazas vilagomrol.
Quote (CyberPunk666 @ 25 Mar 2013 19:29)
Tudnál erről hosszabban és konkrétabban írni? Engem érdekel a téma, főleg olyanoktól akik személyesen megélték és nem újságokból...
Hat kinarol viszonylag kevesebb infom van, de a mostani baratnom csaladja ott elt sokaig es az elozo baratnom is kinai volt. Bar mar annyira nem erzodik, a Mao-i kulturforradalom nagyon tonkretett par modosabb csaladot, hogy megbuntesse oket azert mert volt penzuk. A baratnom dedszuleinek peldaul valami komolyabb szallitmanyozovallalkozasuk volt, mig ezt allamositottak a kommunizmus alatt. Az allam az elet szinte minden teruletebe megprobal beleszolni, es bar Kinaban 1 millio folott van a dollarmilliomosok szama, aranyaiban nezve nem olyan sok az. Magyarorszagon ez a szam kb 11.000, szoval sokkal jobb az aranyunk.
Az oktatas szinvonala nagyon vegletes. Ha olyan helyen es olyan korulmenyek koze szuletsz, akkor az altalanos iskolat se fogod elvegezni mert foldet kell muvelned, gyarban kell dolgoznod gyerekkorodtol fogva. Azok akik kivaltsagos csaladokba szuletnek es a szuleik megengedhetik azok viszont nagyon jo oktatasban reszesulnek es valamiert (ezt en se teljesen ertem miert) sokkal motivaltabbak, mint az atlag europaiak. Talan mert latjak folyamatosan, hogy mi az alternativa. A kozepiskola peldaul reggel 7tol este 9-ig is eltart, delutan kozepetol nincsenek orak csak tanulokorok es szakkorok. Bar en orulnek ha eroteljesebben fokuszalnank a tehetseggondozasra, a masik oldalon latni kell, hogy a gyengebb kepessegu, vagy rosszabb csaladba szuletett embereknek semmi eselyt nem ad ez a rendszer es mivel en is munkasosztalybeli vagyok nem szivesen elnek ilyenben.
Az emiratusok megint mas teszta. Ott megvalosult a nyugati kapitalizmus az emberi jogok betartasa nelkul. Szazezrek szenvednek munkataborokban, nevetseges berekert, mert a kapitalizmus mindig pont annyit fog elvenni az embertol amennyit az allam megenged neki. Errol sokat tudnek meselni, es bar haszonelvezoje vagyok a rendszernek, jobban orulnek ha egy fenntarthatobb modellben letezne ez a tarsadalom is.