Quote (BOSCH_CEO @ Aug 4 2015 03:07pm)
az albérlet árak budapesten nagyon alacsonyak, de az árszínvonal az egyéb lifecostra nagyjából ugyan ott van (mondjuk boltban vásárolni), sőt a válság óta mostanra tért magához az albérlet ár, reálértéken most annyi mint 2007-ben
gondolom nem sokkal keresel jobban mint havi 1000 euró, annyit húsüzemi munkás is kaphat
de mondjuk már egy szakmunkás kétszer ennyit is kereshet (nem segédmunkás)
gondolom odakint nagyjából 2500 €-s ajánlatot kaphattál, itthon keresheted ennek a 50-80%-át
Az a nagyjából ugyanott lévő lifecost max arra az esetre vonatkozik, ha minden nap a HOFER-ben vásárolsz, kiflit, konzervet és 0,1% gyümölcstartalmú ivólevet (élet) .
Itthon lehet, hogy olcsóbbak az albérletek (bár az utóbbi évben 25-30% emelkedtek a bérleti díjak, csak hogy képben legyél), de hogy kint ugyanennyiből mennél el kocsmázni, moziba, vacsorázni etc az már nagyon nem.
Az, hogy az osztrákoknál 3-4x annyit keresel ugyanazzal a pozícióval nem azt jelenti, hogy 3-4x annyit is költhetsz. Én inkább max 1.5X saccolnám az alapján amit láttam.
Viszont a legtöbb kint élő ismerősöm nem is tesz félre, felélik a kinti fizetésüket. Aki hazajött és itthon lakást meg autót vásárolt, az meg évekig kiflin élt odakint. De ezeket én írom, nem a gugli, szal tekintsd hazugságnak.

Szóval hiába keres 2x annyit kint egy szakmunkás, ha én itthon magasabb életszínvonalat tudok fenntartani, mint ő. Pont emiatt nem érdemes feladni mondjuk egy itthoni középvezetői pozíciót egy kinti alkalmazotti státuszért, és pont emiatt utasítottam vissza az osztrák állást, mert hiába a háromszoros fizetés, ha én az itthoni életszínvonalat akarom fenntartani plusz haza is szeretnék utazgatni, akkor kb. ugyanott vagyok (ráadásul az itthoni pozícióm döntéshozatali szempontból jóval magasabb).
Ezek után hadd tudjam jobban, mi mennyi, ha már lassan 10 éve tartom el magam.
This post was edited by -joey- on Aug 4 2015 08:40am