d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official /care Topic
Prev17037047057067075001Next
Closed New Topic New Poll
Member
Gold: 1.00
Nov 23 2011 08:46am
Quote (dihep @ 23 Nov 2011 15:39)
ha a bank csak annyit adna ki hitelbe amennyit a betétesek befizetnek akkor nem lenne ekkora biznisz benne

én is ezt mondtam, nem annyit ad ki, mint amennyit betesznek, de addig lesz fizetőképes ameddig nem akarják túl sokan kivenni.
Member
Gold: 70,255.00
Nov 23 2011 08:49am
Quote (CyberPunk666 @ 23 Nov 2011 15:44)
Ha valaki nem értené, akkor leegyszerűsítem a végletekig a dolgot.

igen nem pontos, hanem végletekig egyszerűre le van csupaszítva.

A bankok hitelezésének az a lényege, hogy az emberek és a vállalatok meg tudjanak venni olyan dolgokat amikre az adott pillanatban nincs pénzük, de annak a segítségével több pénzt tudnak termelni.
tegyük fel a piacon a sima vaslap 500 forint, a festett 800. A festett vaslap nagy hiánycikk szóval szinte biztos, hogy ha csinálsz el tudod adni.

Józsi bácsi úgy dönt egy vállalatot alapít. Neki annyi pénze van, hogy vegyen két set festőkészletet, de vaslapra már nincs pénze. Bemegy a bankhoz és azt mondja, hogy kéne neki sok sok alapanyag, 500 forint egy darab neki kéne vagy 10.000 darab erre a hónapra, amiket ő lefest az alkalmazottjával aki felvenne a hitelből, hogy többet tudjanak lefesteni (a hitelezés munkahelyet teremt), a bank ad neki, ő hitelből megveszi az alapanyagot, felvesz egy alkalmazottat, és eladja a piacon az 10.000 festettet. Adózás, hitelkamat, alkalmazott kifizetése után keresett minden darabon mondjuk 50 forintot. Win.

ha nem lenne bank aki hitelez, akkor nem lett volna alapanyagra pénze, nem vett volna fel alkalmazottat, és nem fizetne adót a megtermelt árú után.

Ez nagyon le van butítva, de a lényeg látszik. A bank kell! Szabályozni, hogy a bank mit tegyen az állam feladata.

igen, csak ha az állam megpróbálná szabályozni a bankot akkor jön a hőbörgés meg a fenyegetőzések hogy leminősítik az országot
Member
Gold: 2,366.74
Nov 23 2011 08:50am
Quote (CyberPunk666 @ 23 Nov 2011 15:44)
Ha valaki nem értené, akkor leegyszerűsítem a végletekig a dolgot.

igen nem pontos, hanem végletekig egyszerűre le van csupaszítva.

A bankok hitelezésének az a lényege, hogy az emberek és a vállalatok meg tudjanak venni olyan dolgokat amikre az adott pillanatban nincs pénzük, de annak a segítségével több pénzt tudnak termelni.
tegyük fel a piacon a sima vaslap 500 forint, a festett 800. A festett vaslap nagy hiánycikk szóval szinte biztos, hogy ha csinálsz el tudod adni.

Józsi bácsi úgy dönt egy vállalatot alapít. Neki annyi pénze van, hogy vegyen két set festőkészletet, de vaslapra már nincs pénze. Bemegy a bankhoz és azt mondja, hogy kéne neki sok sok alapanyag, 500 forint egy darab neki kéne vagy 10.000 darab erre a hónapra, amiket ő lefest az alkalmazottjával aki felvenne a hitelből, hogy többet tudjanak lefesteni (a hitelezés munkahelyet teremt), a bank ad neki, ő hitelből megveszi az alapanyagot, felvesz egy alkalmazottat, és eladja a piacon az 10.000 festettet. Adózás, hitelkamat, alkalmazott kifizetése után keresett minden darabon mondjuk  50 forintot. Win.

ha nem lenne bank aki hitelez, akkor nem lett volna alapanyagra pénze, nem vett volna fel alkalmazottat, és nem fizetne adót a megtermelt árú után.

Ez nagyon le van butítva, de a lényeg látszik. A bank kell! Szabályozni, hogy a bank mit tegyen az állam feladata.

már rég nem erről beszélünk és valoban igazad van már előbb is leirtam

csak néha elgondolkozok ilyen szélsőséges dolgokon hogy amikor mondjuk 200-300% haszonnal dolgozik egy bank(tegyük fel) és amikor az uzsorát meg bünteti a jog mert az embereken 300% haszonnal dolgoznak akkor kérdem én az egyik a jog szerint teljesen legális kizsigerelés a másikat viszont büntessük mert az nem a mi bizniszünk...
na szoval értitek mire célzok? :)
lehet kicsit herpderp :D
Member
Nov 23 2011 08:50am
Quote (dihep @ 23 Nov 2011 15:49)
igen, csak ha az állam megpróbálná szabályozni a bankot akkor jön a hőbörgés meg a fenyegetőzések hogy leminősítik az országot

ez baromság. máshol is szabályozták. gondolod, hogy mindenhol megtehették volna, de csak itt tették meg? :D Most is szabályozáűsra készülnek, és már tettek is lépéseket, ezért is nincs most ész nélküli hitelezés.
Member
Nov 23 2011 08:55am
Quote (Inakwo @ 23 Nov 2011 15:50)
már rég nem erről beszélünk és valoban igazad van már előbb is leirtam

csak néha elgondolkozok ilyen szélsőséges dolgokon hogy amikor mondjuk 200-300% haszonnal dolgozik egy bank(tegyük fel) és amikor az uzsorát meg bünteti a jog mert az embereken 300% haszonnal dolgoznak akkor kérdem én az egyik a jog szerint teljesen legális kizsigerelés a másikat viszont büntessük mert az nem a mi bizniszünk...
na szoval értitek mire célzok? :)
lehet kicsit herpderp :D

de ha a bankok likviditását durván lecsökkentik (aka 180as előtörlesztés), akkor csökken a hitelezőképesség és munkahelyek szűnnek meg, mert a bank nem ad józsi bácsinak hitelt, mert már kiadott annyit, hogy a fizetőképessége veszélybe kerülne, ha többet adna ki. Ezért józsi bácsi lehúzza a rolót és munkanélküli lesz. az alkalmazottja is az lesz.
ugyanez történik, nagy cégeknél akik nem húzzák le a rolót, de mondjuk nem bővítenek itt, vagy éppen leépítenek.

Mindenképpen rossz irányba mozdítja a gazdaságot, ami persze lehúzza a forintot => akik meg nem törlesztettek elő, gerjesztve a folyamatot, azok meg kétszer akkora bajba kerülnek.

a 300% haszon például a provident volt, de a törvény közbeszólt és meghatározott egy maximális kamatot. hoppá, visszajutunk oda amit mondok, az állam feladata szabályozni.

a piaci szereplők dolga a maximalizálás. nem jótékonykodnak, hanem a szabályok adta lehetőségeken belül minden kiskapun amit meghagynak a profit maximalizálására törekednek. Ez a verseny, ez nekünk nagyon is jó, ha az illetékesek nem hagynak kiskapukat, mert lenyomja az árakat. Ha szar a szabályzás, akkor kötünk ki itt ahol most vagyunk.

This post was edited by CyberPunk666 on Nov 23 2011 08:57am
Member
Nov 23 2011 08:57am
Quote (CyberPunk666 @ 23 Nov 2011 15:50)
ez baromság. máshol is szabályozták. gondolod, hogy mindenhol megtehették volna, de csak itt tették meg? :D Most is szabályozáűsra készülnek, és már tettek is lépéseket, ezért is nincs most ész nélküli hitelezés.

ezt a végtörlesztés dolgot úgy tudom hogy az EU-ban csak nálunk "merték" megcsinálni, és emlékezz vissza hogy szinte már aznap jöttek az "értékelések" az országról hogy mekkora szarok vagyunk és csődbe fogunk menni stb.
aztán azóta folyamatosan kb naponta jön valami hányadék xy közgazdásztól aki a világ másik felén él a gyémátpalotájában de ő nagyon vágja hogy mi van Magyarországon, igaz hogy nem tudja hol van de minden mást tud róla
én se tudom mit csinálnék ilyen helyzetben politikusként
Member
Nov 23 2011 08:59am
Quote (dihep @ 23 Nov 2011 15:57)
ezt a végtörlesztés dolgot úgy tudom hogy az EU-ban csak nálunk "merték" megcsinálni, és emlékezz vissza hogy szinte már aznap jöttek az "értékelések" az országról hogy mekkora szarok vagyunk és csődbe fogunk menni stb.
aztán azóta folyamatosan kb naponta jön valami hányadék xy közgazdásztól aki a világ másik felén él a gyémátpalotájában de ő nagyon vágja hogy mi van Magyarországon, igaz hogy nem tudja hol van de minden mást tud róla

a vágtörlesztés nem szabályzás, hanem gazdasági öngyilkosság. A szabályzásnak ott kellett volna közbelépni, amikor kurvasok hitel kezdett lenni és mind svájcifrank. Ott kellett volna közbelépni. Ez nem szabályzás, hogy utólag elveszem. Ez még inkább negatívan ha a befektetésekre.

erről már amúgy leírtam a véleményem. A 180as előtörlesztés egy szemét loppás, ahol az egyik ugyanolyan embertől, mint te meg én elveszik a pénzét és odaadják annak aki felelőtlenül eladósodott svájcifrankban.

This post was edited by CyberPunk666 on Nov 23 2011 09:00am
Member
Gold: 0.00
Nov 23 2011 09:04am
Quote (dihep @ Nov 23 2011 04:57pm)

hitelminősítők működése szerintem is sok esetben kérdéses, viszont ez szerintem érthető. magyar állampírokat nagyon sok nyugdíjalap vesz, akiknek a legfontosabb a kiszámíthatóság, hogy jól tudjanak előre tervezni, márpedig az baromira nem kiszámítható, hogy ha nem tetszik valami a "népnek", amibe ők mentek bele korábban, akkor a kormány csak úgy megváltoztatja
Member
Gold: 2,366.74
Nov 23 2011 09:10am
Quote (CyberPunk666 @ 23 Nov 2011 15:55)
de ha a bankok likviditását durván lecsökkentik (aka 180as előtörlesztés), akkor csökken a hitelezőképesség és munkahelyek szűnnek meg, mert a bank nem ad józsi bácsinak hitelt, mert már kiadott annyit, hogy a fizetőképessége veszélybe kerülne, ha többet adna ki. Ezért józsi bácsi lehúzza a rolót és munkanélküli lesz. az alkalmazottja is az lesz.
ugyanez történik, nagy cégeknél akik nem húzzák le a rolót, de mondjuk nem bővítenek itt, vagy éppen leépítenek.

Mindenképpen rossz irányba mozdítja a gazdaságot, ami persze lehúzza a forintot => akik meg nem törlesztettek elő, gerjesztve a folyamatot, azok meg kétszer akkora bajba kerülnek.

a 300% haszon például a provident volt, de a törvény közbeszólt és meghatározott egy maximális kamatot. hoppá, visszajutunk oda amit mondok, az állam feladata szabályozni.

a piaci szereplők dolga a maximalizálás. nem jótékonykodnak, hanem a szabályok adta lehetőségeken belül minden kiskapun amit meghagynak a profit maximalizálására törekednek. Ez a verseny, ez nekünk nagyon is jó, ha az illetékesek nem hagynak kiskapukat, mert lenyomja az árakat. Ha szar a szabályzás, akkor kötünk ki itt ahol most vagyunk.

hát mi nem törlesztettünk elő mert nincs miből és egyszerűen nem tudunk ujabb hitelt felvenni az előtörlsztésre
ennyi
Member
Nov 23 2011 09:11am
Quote (12vagyokesmiez @ 23 Nov 2011 16:04)
hitelminősítők működése szerintem is sok esetben kérdéses, viszont ez szerintem érthető. magyar állampírokat nagyon sok nyugdíjalap vesz, akiknek a legfontosabb a kiszámíthatóság, hogy jól tudjanak előre tervezni, márpedig az baromira nem kiszámítható, hogy ha nem tetszik valami a "népnek", amibe ők mentek bele korábban, akkor a kormány csak úgy megváltoztatja

de most érted
ha szarnak a nép véleményére akkor lázongások lesznek és leváltják őket
ha külföldre szarnak akkor a külföld fog hőbörögni
mindenről meg nem lehet népszavazást szervezni hogy tetszik-e az embereknek mielőtt meghoznák a döntést
Go Back To Magyar Topic List
Prev17037047057067075001Next
Closed New Topic New Poll