d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar >
Poll > Extant
Prev167891019Next
Add Reply New Topic New Poll
  Guests cannot view or vote in polls. Please register or login.
Member
Gold: 2,496.00
Dec 1 2014 02:38pm
Quote (iFeelAlone @ Dec 1 2014 09:33pm)
Nem is az a baj, hogy nincs rá bizonyíték hanem hogy nincs olyan kérdés amire a lélek létezése meggyőző választ jelentene. Az egyetlen ok amiért hiszünk benne az, hogy félünk szembenézni a végleges és teljes halandósággal.

szerintem voltak/vannak emberek akik ezen tul tudtak lepni, es nehanyuk eleg nagy hatassal volt a vallasokra

nyilvan sok igazsag van abban amit mondasz, de azert ahhoz szerintem keves hogy pl a Buddha meg a Gandhi osszest kidobjuk a kukaba
Member
Gold: 1.00
Dec 1 2014 02:40pm
Quote (iFeelAlone @ 1 Dec 2014 22:33)
Nem is az a baj, hogy nincs rá bizonyíték hanem hogy nincs olyan kérdés amire a lélek létezése meggyőző választ jelentene. Az egyetlen ok amiért hiszünk benne az, hogy félünk szembenézni a végleges és teljes halandósággal.

Engem a kétrés kísérlet eredménye lepett meg nagyon.
Ha tudattal rendelkező lény megvizsgálja a folyamatot, akkor más lesz, mintha ezt nem teszi, és itt nem a mérésbe való beavatkozás váltja ki a különbséget, hanem hogy van-e tudatos megfigyelő.

Szóval a tudat egy olyan dolognak tűnik, ami hatással van a világra és innen nézve úgy tűnik, hogy nem csak gépek vagyunk.

This post was edited by CyberPunk666 on Dec 1 2014 02:41pm
Member
Gold: 931.79
Dec 1 2014 02:46pm
Quote (CyberPunk666 @ Dec 1 2014 09:40pm)
Engem a kétrés kísérlet eredménye lepett meg nagyon.
Ha tudattal rendelkező lény megvizsgálja a folyamatot, akkor más lesz, mintha ezt nem teszi, és itt nem a mérésbe való beavatkozás váltja ki a különbséget, hanem hogy van-e tudatos megfigyelő.

Szóval a tudat egy olyan dolognak tűnik, ami hatással van a világra és innen nézve úgy tűnik, hogy nem csak gépek vagyunk.

Ismerem a kísérletet de nekem túl bonyolult, hogy véleményezzem.

/e

bár én úgy tudom, hogy maga a megfigyelés okoz eltérést a végkimenetelben, tudattól függetlenül.

This post was edited by iFeelAlone on Dec 1 2014 02:52pm
Member
Dec 1 2014 02:53pm
Quote (iFeelAlone @ 1 Dec 2014 22:46)
Ismerem a kísérletet de nekem túl bonyolult, hogy véleményezzem.

A kísérletet nem kell értened, az ide vonatkozó része annyi, hogy ha egy tudattal rendelkező valaki megvizsgálja az eredményt, akkor más lesz, mintha nem teszi.

Nagyon röviden, ha nem nézi meg senki, hogy az átlőtt részecske/foton melyik lyukon megy át <igen, egy időben egyszerre lesz több helyen ugyanaz>, akkor mindkettőn átmegy az 1 darab egyszerre és ezért saját magával is interferrál.
Ellenben, ha valaki megvizsgálja, hogy melyiken ment át, akkor csak az egyiken fog, és nem is interferál önmagával.

Semmi technikait nem kell hozzá érteni. A lényeg, hogy akkor is bekövetkezik ez, ha a két lyuk után vizsgálják meg, pedig lehetetlen, hogy előre tudja, hogy majd a lyuk után vizsgálni fogják és ezért csak az egyiken legyen.

Quote (iFeelAlone @ 1 Dec 2014 22:46)
bár én úgy tudom, hogy maga a megfigyelés okoz eltérést a végkimenetelben, tudattól függetlenül.

A megfigyelés akkor világ megfigyeléssé, ha azt tudat számára rögzítjük. Egy olyan gép, ami nem tárol és nem olvasod le, nem vágja haza a mérést, csak akkor ha egy tudat vizsgálja.
Igazából pont ez az egészben a durva.

This post was edited by CyberPunk666 on Dec 1 2014 02:54pm
Member
Dec 1 2014 02:55pm
Ha a technikai oldala is érdekel, akkor ez elég érthető, bár a téma szempontjából ez a része lényegtelen.
http://www.idokep.hu/hirek/quantum-radar-delayed-choice-eraser
Member
Gold: 5,390.00
Dec 1 2014 02:58pm
Quote (zsansaccount @ Dec 1 2014 09:28pm)
El tudok képzelni egy olyan tanuló hálózatot, ami képes elsajátítani. Ha belegondolsz, akkor a csecsemő is valahol egy "tiszta lap", amit a környezet nagyban alakít. Nyilván, ha fejlődik a technika, képes lehet az ember megalkotni egy ilyen "alap hálózatot", ami képes a tanulásra, így aztán ugyan úgy, mint egy csecsemő, képes lesz tanulni.
Azt akkor lehet nem írtam le, hogy a lelket nem úgy gondoltam, hogy van egy külön álló kis szellem. Biológiai, kémiai, fizikai folyamatokból áll össze, de azoknál több. Egy gép már átment a Turing próbán is, szóval akár az is lehetséges, amit írtam.

De amúgy ez elég kérdéses bennem is, tanultunk sokat az MI problémáról és olvastam a témában... sztem a jelenlegi fejlettségi szintünkön csak álmodozni lehet róla és teóriákat szőni (olyanokat mint az előbb írtam), nem vagyunk birtokában annak a tudásnak, ami lehetővé tenné a megvalósítást, így nem is tudhatjuk, hogy mi lesz az. szóval én csak azt írtam, h elképzelhető!

úgy hívják őket, hogy neurális hálók, és van ilyen
Member
Gold: 2.00
Dec 1 2014 02:59pm
Quote (TresholdOfUniverse @ 1 Dec 2014 22:36)
elkezdtem googlezni a lelek definicioja utan, de csak bonyolitanak a helyzeten

:D hát igen, nem konszenzus még a legapróbb részletben sem sztem

Quote (jarabekg @ 1 Dec 2014 22:58)
úgy hívják őket, hogy neurális hálók, és van ilyen

tisztában vagyok vele, hogy létezik, de még csak közel sincs ahhoz, ami egy ilyen robot létrehozásához kellene - ez volt a lényege annak, amit írtam (meg az, h a végén lehet, hogy ez az elképzelés is dugába dől és valami egészen más lesz a megoldás, ha lesz egyáltalán).

This post was edited by zsansaccount on Dec 1 2014 03:01pm
Member
Gold: 5,390.00
Dec 1 2014 03:02pm
Quote (zsansaccount @ Dec 1 2014 09:59pm)
:D hát igen, nem konszenzus még a legapróbb részletben sem sztem

tisztában vagyok vele, hogy létezik, de még csak közel sincs ahhoz, ami egy ilyen robot létrehozásához kellene - ez volt a lényege annak, amit írtam (meg az, h a végén lehet, hogy ez az elképzelés is dugába dől és valami egészen más lesz a megoldás, ha lesz egyáltalán).

nem nagyon követtem figyelemmel a topicot, de azt hozzátenném, hogy csak egy mozgásképes robothoz olyan számítási kapacitás kell, amihez egy szobányi számítógép kell
Member
Gold: 931.79
Dec 1 2014 03:04pm
Quote (CyberPunk666 @ Dec 1 2014 09:53pm)
A kísérletet nem kell értened, az ide vonatkozó része annyi, hogy ha egy tudattal rendelkező valaki megvizsgálja az eredményt, akkor más lesz, mintha nem teszi.

Nagyon röviden, ha nem nézi meg senki, hogy az átlőtt részecske/foton melyik lyukon megy át <igen, egy időben egyszerre lesz több helyen ugyanaz>, akkor mindkettőn átmegy az 1 darab egyszerre és ezért saját magával is interferrál.
Ellenben, ha valaki megvizsgálja, hogy melyiken ment át, akkor csak az egyiken fog, és nem is interferál önmagával.

Semmi technikait nem kell hozzá érteni. A lényeg, hogy akkor is bekövetkezik ez, ha a két lyuk után vizsgálják meg, pedig lehetetlen, hogy előre tudja, hogy majd a lyuk után vizsgálni fogják és ezért csak az egyiken legyen.

A megfigyelés akkor világ megfigyeléssé, ha azt tudat számára rögzítjük. Egy olyan gép, ami nem tárol és nem olvasod le, nem vágja haza a mérést, csak akkor ha egy tudat vizsgálja.
Igazából pont ez az egészben a durva.

Ez kb olyan mint Schrodinger macskája, hogy a megfigyelés pillanatában dől el, hogy a macska él vagy halott, egészen addig mindkét opció egyszerre valós. Az a baj ezzel az egész kvantummechanikával, hogy túl beteg téma ahhoz, hogy egy átlagos hétköznapi viszonyokhoz szokott ember fel tudja fogni.

Member
Gold: 33,265.80
Dec 1 2014 03:04pm
Quote (TresholdOfUniverse @ 1 Dec 2014 21:20)
En nemigen tudok mit gondolni a lelekrol, szeretnem azt hinni hogy letezik valamilyen forma amiben a tudatom tovabb elhet ha mar meghalltam - de nem ertem ez miert ennyire sarkallatos kerdes(marmint az hogy akkor ez most a lelek, nem a halal utani let). Attol hogy nincs ra bizonyitek meg kar kizarni, ellene sincs bizonyitek illetve azt sem tudjuk hogy szukseg van e ra, csak hinni lehet benne.

Te tovabb fogsz elni a labszarcsontokbol faragott szobraidban.
Go Back To Magyar Topic List
Prev167891019Next
Add Reply New Topic New Poll