Quote (Senee @ Mar 5 2013 03:42pm)
A kérdés teljesen jogos. De engem lehetne munkára kényszeríteni, ha bezárnának mint közveszélyes munkakerülőt. A down-kórost viszont nem.
Egyrészt miért kéne munkára kényszeríteni őket?
Másrészt számos down kóros simán részt tud venni a munkaerőpiacon. Sokféle betanított munkára kiválóan alkalmasak. Például a mcdonaldsban láttam már szellemi fogyatékost asztalokat törölgetni, meg tálcákat visszavinni és sokkal nagyobb lelkesedéssel végezte a munkáját, mintha valaki olyat állítanál oda, aki két nap múlva halálra unná magát a pozícióban. A sparban is láttam már terhelt alkalmazottat és ha láttad volna, hogy milyen odaadással végezte az árufeltöltést akkor egy pillanatra sem gondolnád, hogy akár a te értékrended szerint is fölösleges lenne a társadalom számára. Azt is megkockáztatom, hogy sokkal értékesebb, mint egy nála jóval okosabb társa, aki képességeihez mérten tized akkora lelkesedéssel végzi el munkáját. Klisésen hangzik, de ebben a helyzetben sokkal inkább igaznak éreztem azt a mondást, hogy mindegy mit csinál az ember, ha kellő lelkesedéssel, odaadással, stb végzi.
Te mit tudsz felmutatni egy mcdonaldsban dolgozó down korossal szemben? Egy fokkal magasabb az IQ-d. Oké. És még?