Ferenc (84)
- Csak negyvenöt évet dolgoztam le, és lett 11.425 Ft a nyugdíjam. Ennyit számoltak ki. Elmentem a bíróságra, öt évig oda jártam és kértem száz forint emelést, de eltrafáltak, egy fillérrel többet sem kaptam.
- Milyen munka után kapta ezt a kevés nyugdíjat?
- Ha elmondom, meg fognak lepődni, mert ilyen emberrel még biztos nem találkoztak: gyémánt diplomás mérnök vagyok, statikus.
- Már legalább húsz éve volt, hogy nyugdíjba ment, azóta nem emeltek?
- De, emeltek, most már hatvan fölött kapok, de az is kevés. Na meg aztán úgy jártam, hogy amikor a negyvenöt évre megkaptam az első nyugdíjat, a konyhaasztalra a cédulával együtt letettem, a feleségem meglátta, egy szót nem szólt, másnap elment a bíróságra, beadta a válást. Így lettem hajlékony, a kedves hajlékonyok közé így sorolódtam be.
- Hol alszik? Szállón?
- A csótányos, poloskás szállókat meg a veszekedéseket kikerülöm. Este fölülök szépen a vonatra és lemegyek vidékre, reggel visszajövök.
- Ezt mióta csinálja?
- Legalább tizenöt éve, de lassan már lesz húsz is. Ingyen utazom, hiszen már régen elmúltam 65 éves, de nem fogja elhinni, az ügyvédem 93 éves, a legutóbbi tárgyalás reggel nyolctól délután egyig tartott, azt hittem, a végén mentőt kell hívni.