d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official Politika Topic
Prev15525535545555561468Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 33,265.80
Sep 20 2014 04:52am
Quote (CyberPunk666 @ 20 Sep 2014 11:40)
Alapvetően amúgy nem vagyok habzószájú feminista, csak onnan közelítem meg a dolgot, hogy ha születik majd egy gyerekem és lány lesz.

Nem szeretném, ha a lányom azért nem választana majd olyan szakot, amiben jó lenne és szeretné, mert azt verik a fejébe, hogy az nem lányoknak való.
Nem szeretném, ha a lányom azért nem léphetne előre a ranglétrán, mert nőként lehet, hogy szülni fog.
Nem szeretném, ha a lányom olyan világban élne, ahol neki ugyanannyit kell dolgoznia, mint a férjének, de a házimunkát és a gyereknevelést is teljesen tőle várná el a társadalom.
Nem szeretném, ha a lányomnak kötelező lenne mosolyogva tűrni, mert ez a társadalom elvárása.

Azt akarom, hogy bármit megtehessen, amit a többi ember a nemétől függetlenül, és azonos elbírálás alá essen velük. Ne legyen sem negatívan, sem pozitívan diszkriminálva a neme miatt.

Persze a fasznak ezen a végén kényelmesebb az élet, de a gyerekemet nem ilyen helyen akarom nevelni. Nem ilyen jövőt szánok neki.

A pontos megvalósítását nem ismerem (lehet az totál elbaszott), de az alapötlettel egyetértek.

btw azt is indokold meg, hogy miért. Nem hiszem, hogy ez bárki tehetséges elöl elvenné a lehetőséget.

Na bocs kozben megebedeltem.

Szoval a kvotarendszer mar elvi szinten is santit. Ha megszabsz egy bizonyos %-ot amit egy cegen belul noknek kell betolteniuk, akkor a kvota betoltese erdekeben elofordulhat, hogy azonos, vagy akar eltero kepessegu emberek kozul a rosszabbat kell valaszd, mert az no. Es ez nem koser.
En hiszek abban, hogy ha egy no kemenyen dolgozik, elerheti ugyanazt vagy akar sokkal tobbet mint egy ferfi, es nem kell ehhez kvotaval munkahoz segiteni.
Member
Gold: 981.00
Sep 20 2014 05:01am
Quote (josheide @ Sep 20 2014 10:22am)
Mi a faszt olvasok már megint...

Az iskolarendszer a nőknek kedvez??

Valószínűleg azért kap több nő érettségi bizonyítványt mert sok férfi baszik tanulni, helyette elmegy szakképzőbe vagy szakközépbe, megtanulnak ott egy szakmát ami még mindig valamilyen szinten fizikai munka és ezért töbnnyire inkább férfiak végzik (festő, ács, lakatos, autószerelő, etc.) míg a nőknek viszonylag kevés ilyen lehetőségük van.

A sok férfi a nőkhöz képest később bekövetkező érés miatt baszik tanulni. Valóban vannak olyan férfiak akik elmennek szakképzőbe az általad említett okok végett, viszont nem azokról volt szó, hanem azokról akiknek egy diploma a cél. Gondolom a beszélgetés előzményét nem olvastad el. Egy hasonló képességű férfi és nő felső fokú végzettségének megszerzéséhez vezető utat élettani különbségek befolyásolják, a nők javára. Oké, nem maga az iskola rendszere kedvez a nőknek, ez téves megfogalmazás.

Quote (josheide @ Sep 20 2014 10:22am)
kit érdekel, hogy mikor szülőképes egy lány? Ennyi erővel gondolj vissza az első magömlésedre! Te meg már akkor képes lettél volna megtermékenyíteni egy nőt. Na és???

Tökéletesen bele illett példa gyanánt. Amúgy a hangsúly nem ezen a példán volt, ezt csak megemlítettem amellett hogy szellemileg is korábban érnek.

Quote (Cpt_Ghost @ Sep 20 2014 10:40am)
na, tehát jólértem, hogy rájöttetek 5 oldal alatt amit én két postból megmondtam, hogy grw meg suppa is sötét mint a faszom? idő well spent

:D:D te még sunyiba itt lurkolgattál? azt hittem törölted magad szégyenedbe.
Member
Gold: 80.00
Sep 20 2014 05:02am
Quote (suppa @ 20 Sep 2014 12:01)
A sok férfi a nőkhöz képest később bekövetkező érés miatt baszik tanulni. Valóban vannak olyan férfiak akik elmennek szakképzőbe az általad említett okok végett, viszont nem azokról volt szó, hanem azokról akiknek egy diploma a cél. Gondolom a beszélgetés előzményét nem olvastad el. Egy hasonló képességű férfi és nő felső fokú végzettségének megszerzéséhez vezető utat élettani különbségek befolyásolják, a nők javára. Oké, nem maga az iskola rendszere kedvez a nőknek, ez téves megfogalmazás.

Tökéletesen bele illett példa gyanánt. Amúgy a hangsúly nem ezen a példán volt, ezt csak megemlítettem amellett hogy szellemileg is korábban érnek.

megis miert kellene nekem szegyellnem magamat a te butasagodert?
Member
Gold: 1.00
Sep 20 2014 05:02am
Quote (josheide @ 20 Sep 2014 12:52)
Na bocs kozben megebedeltem.

Szoval a kvotarendszer mar elvi szinten is santit. Ha megszabsz egy bizonyos %-ot amit egy cegen belul noknek kell betolteniuk, akkor a kvota betoltese erdekeben elofordulhat, hogy azonos, vagy akar eltero kepessegu emberek kozul a rosszabbat kell valaszd, mert az no. Es ez nem koser.
En hiszek abban, hogy ha egy no kemenyen dolgozik, elerheti ugyanazt vagy akar sokkal tobbet mint egy ferfi, es nem kell ehhez kvotaval munkahoz segiteni.

De miért venné el, ha az előírt százalék 50.
Mivel a teljesítménye a két nemnek azonos, akkor ha nemi megkülönböztetést nem veszünk figyelembe, kis hibahatáron belül magától is ki kellene jönnie az 50%-nak. (nyilván nem 5 fős cégekről van szó amúgy, hanem ez elsősorban százas és ezres nagyságrendben alkalmazó cégeket érint).

Akkor mégis mi lehet az oka annak, hogy nem alakul ki az 50%? Az, hogy férfiakat alkalmazni egyszerűbb és sokszor még akkor is olcsóbb, ha valamivel többet keres ugyanazzal a munkával.
Illetve vannak akik azt hiszik a férfiak jobbak, meg akik azt hiszik, hogy egyenlőek. Nem igazán van ellentábor, emiatt meg az átlag inkább az, hogy ugyanazt az eredményt egy nőtől rosszabbnak veszik. A nőket kevésbé kompetensnek tartják. (A meglévő különbségek is nagyrészt társadalmilag kódoltak, és nem genetikailag)

Ha a nemi megkülönböztetés nem játszana, akkor természetes módon következne az 50%.

Amúgy ha van egy cég ahol nagyjából megvan az 50%, akkor a felvétel alatt lévőknél erre nem nagyon kell figyelni. Illetve norvégiában ezekről a cégeknek jelentést kell írniuk. például lehet egy cégnél mondjuk 30% nő és 70% a férfi, ha a jelentkezők aránya ezt indokolja. Ott van az olaj ipar, ahol sokkal több a férfi, leírják a jelentésbe hogy azért, mert sokszor annyian jelentkeznek és kész. Ez nem ilyen magyar módra húzunk egy vonalat.
itt sem lehetne kötelezni a cégeket, hogy legyen 50%-a a mérnököknek nő, ha 95%-a a jelentkezőknek férfi. Tehát a rendszert ki lehet dolgozni úgy, hogy ne valósulhasson meg ilyen, hogy a neme miatt kapja meg vagy nem kapja meg.

Quote (Cpt_Ghost @ 20 Sep 2014 12:50)
egyébként oktatásból én lekoppintanám a finn modelt úgy ahogy van, messze a legjobb ami létezik manapság. A többi postoddal a nőkkel kapcsolatban meg végtelenül egyetértek cp, miért vagy ilyen jó?

Nem hiszem hogy működne, sajnos ezeket a dolgokat társadalmilag is be kell építeni. Például, ha a gyerek azt hallja mindenhol, hogy az iskola mennyire szar (márpedig itt tuti mindenki szidná), akkor az is rossz lenne. Nem elég befogadóak itt az emberek, de mindenképpen érdemes lenne tanulmányozni.
Sokszor hiba, hogy részben vagy egészben átemelnek rendszereket ahelyett, hogy megvizsgálnák, igazítánák, fejlesztenék és valahogy integrálnák. Persze így nem kell vele dolgozni és lehet mutogatni, hogy ott is ez van.

This post was edited by CyberPunk666 on Sep 20 2014 05:05am
Member
Sep 20 2014 05:06am
Quote (suppa @ 20 Sep 2014 12:01)

De nem erted hogy azert erettsegizik kevesebb ferfi mert a szakkepzesek felszippantjak a ferfiak nagyreszet? A noknek nincs mas valasztasuk ha karriert akarnak mintsem megcelozni a diplomat. A ferfiaknak van alternativajuk, joval tobb.
Es kerlek mutass errol valami tanulmanyt, vagy barmi komolyabb irast ami azt mutatna hogy elettani kulonbsegek a noknek kedveznenek az diploma megszerzesehez vezeto uton!
Sajnos a szociologia minorom megszerzeseig nem botlottam ilyesmibe de talan te ki tudsz segiteni.

Az hogy mikor valik szaporodasra kepesse egy no es egy ferfi (mellesleg a ferfiak elobb azok) az nem all osszefuggesben a szellemi kepessegeik novekedesevel. Nem illett oda az a pelda.
Member
Sep 20 2014 05:06am
Quote (CyberPunk666 @ 20 Sep 2014 12:02)
De miért venné el, ha az előírt százalék 50%.
Mivel a teljesítménye a két nemnek azonos, akkor ha nemi megkülönböztetést nem veszünk figyelembe, kis hibahatáron belül magától is ki kellene jönnie az 50%-nak. (nyilván nem 5 fős cégekről van szó amúgy, hanem ez elsősorban százas és ezres nagyságrendben alkalmazó cégeket érint).

Akkor mégis mi lehet az oka annak, hogy nem alakul ki az 50%? Az, hogy férfiakat alkalmazni egyszerűbb és sokszor még akkor is olcsóbb is.
Illetve vannak akik azt hiszik a férfiak jobbak, meg akik azt hiszik, hogy egyenlőek. Nem igazán van ellentábor, emiatt meg az átlag inkább az, hogy ugyanazt az eredményt egy nőtől rosszabbnak veszik.

Ha a nemi megkülönböztetés nem játszanak, akkor természetes módon következne az 50%.

Amúgy ha van egy cég ahol nagyjából megvan az 50%, akkor a felvétel alatt lévőknél erre nem nagyon kell figyelni. Illetve norvégiában ezekről a cégeknek jelentést kell írniuk. például lehet egy cégnél mondjuk 30% nő és 70% a férfi, ha a jelentkezők aránya ezt indokolja. Ott van az olaj ipar, ahol sokkal több a férfi, leírják a jelentésbe hogy azért, mert sokszor annyian jelentkeznek és kész. Ez nem ilyen magyar módra húzunk egy vonalat.
itt sem lehetne kötelezni a cégeket, hogy legyen 50%-a a mérnököknek nő, ha 95%-a a jelentkezőknek férfi. Tehát a rendszert ki lehet dolgozni úgy, hogy ne valósulhasson meg ilyen, hogy a neme miatt kapja meg vagy nem kapja meg.

Nem hiszem hogy működne, sajnos ezeket a dolgokat társadalmilag is be kell építeni. Például, ha a gyerek azt hallja mindenhol, hogy az iskola mennyire szar (márpedig itt tuti mindenki szidná), akkor az is rossz lenne. Nem elég befogadóak itt az emberek, de mindenképpen érdemes lenne tanulmányozni.
Sokszor hiba, hogy részben vagy egészben átemelnek rendszereket ahelyett, hogy megvizsgálnák, igazítánák, fejlesztenék és valahogy integrálnák. Persze így nem kell vele dolgozni és lehet mutogatni, hogy ott is ez van.

jó ez igaz egyébként, hát az emberek mentalitását kell elsősorban megváltoztatni. Egyébként meg a kvóta rendszer szerintem sem jó, én ha munkáltató vagyok azt veszem fel aki jobban megfelel az elvárásaimnak nemre/bőrszínre/akármire való tekintet nélkül, hamost nekem megszablyák, hogy 50%-nak nőnek kell lennie, de nem jelentkeznek az állásra olyan kvalifikáltságú nők, mint amilyenek férfiakból érkeztek akkor akár meg is baszhatom magamat, mert gyengébben fog teljesíteni a cég.
Member
Sep 20 2014 05:07am
Quote (Cpt_Ghost @ 20 Sep 2014 12:06)
jó ez igaz egyébként, hát az emberek mentalitását kell elsősorban megváltoztatni. Egyébként meg a kvóta rendszer szerintem sem jó, én ha munkáltató vagyok azt veszem fel aki jobban megfelel az elvárásaimnak nemre/bőrszínre/akármire való tekintet nélkül, hamost nekem megszablyák, hogy 50%-nak nőnek kell lennie, de nem jelentkeznek az állásra olyan kvalifikáltságú nők, mint amilyenek férfiakból érkeztek akkor akár meg is baszhatom magamat, mert gyengébben fog teljesíteni a cég.

megszablyák
hogy a faszba irtam ezt le, es nem tudok editelni, kösz vanek
Member
Gold: 1.00
Sep 20 2014 05:10am
Quote (Cpt_Ghost @ 20 Sep 2014 13:06)

De pontosan erről van szó. Miért jelentkezne hozzád több jó képességű férfi, mint nő, ha amúgy egyformák az átlagos képességeik?
Miért ne tudnál az 50% mellett ugyanolyan minőségű csapatot építeni? Statisztikailag ki kell jönnie.

Amúgy az 50%-os kvóta sem azt jelenti, hogy ha van 49 nő és 50 férfi alkalmazottad, akkor a következő, akit felveszel az kötelezően nő kell legyen. Senki nem fog basztatni, ha van 48 nő és 52 férfi alkalmazottad. Ha van 30 nő és 70 férfi, akkor viszont elég nyilvánvaló, hogy ez a valóságban nem igazán jöhet ki. De ha igen, még akkor is a jelentésben megindokolhatod. (mondjuk sokkal több férfi jelentkezett az állásokra, és ezért nagyobb volt a merítés).

Meg fordítsuk meg, a kvóta nem jelent ugyanakkora előnyt és hátrányt egy férfinak? Az az eset miért marad ki a lehetőségek közül, hogy egy férfit vesznek fel, mert sok a nő a cégnél? Ez lehetetlen? Persze erre is igaz a fenti ,csak megfordítva, de ez a lehetőség miért nem merül fel?

This post was edited by CyberPunk666 on Sep 20 2014 05:13am
Member
Sep 20 2014 05:12am
Quote (CyberPunk666 @ 20 Sep 2014 12:02)
De miért venné el, ha az előírt százalék 50.

Akkor mégis mi lehet az oka annak, hogy nem alakul ki az 50%? Az, hogy férfiakat alkalmazni egyszerűbb és sokszor még akkor is olcsóbb, ha valamivel többet keres ugyanazzal a munkával.
Illetve vannak akik azt hiszik a férfiak jobbak, meg akik azt hiszik, hogy egyenlőek. Nem igazán van ellentábor, emiatt meg az átlag inkább az, hogy ugyanazt az eredményt egy nőtől rosszabbnak veszik. A nőket kevésbé kompetensnek tartják. (A meglévő különbségek is nagyrészt társadalmilag kódoltak, és nem genetikailag)

Ha a nemi megkülönböztetés nem játszana, akkor természetes módon következne az 50%.

Jezusom CP... bar egy csomo dologban azt mondom teljesen jol gondolkozol itt most nagyon el vagy tevedve.

Kepzeld el hogy van egy ceged... mondjuk te vezeted a Blizzardot!

Dolgozik nalatok 8000 ferfi es 2000 no. A noket kevesbe erdekli a szamitogepes jatek ipar, kevesebb jo programozo no van, etc.

Hirtelen kozli veled a kormany hogy matol fogva minden ceg 30%-ban noket kell alkalmazzon.

Ezentul minden egyes uj alkalmazott felvetelenel azzal is szamolnod kell hogy az aranyon belul maradjal.

Eltellik egy kis ido, alkalmazkodik a ceg. Dolgozzon most nalad 7000 ferfi es 2999 no.

Beadja a jelentkezeset hozzad ket ember: az egyik valami noname lofasz egyetemen szerzett egy kozepes eredmennyel diplomat es no. A masik az MIT-n vegzett kivalo eredmenyekkel, de ferfi.

Mivel javitanod kell az aranyon ezert pont hogy a not fogod felvenni.

This post was edited by josheide on Sep 20 2014 05:12am
Member
Sep 20 2014 05:13am
Quote (CyberPunk666 @ 20 Sep 2014 12:10)
De pontosan erről van szó. Miért jelentkezne hozzád több jó képességű férfi, mint nő, ha amúgy egyformák az átlagos képességeik?
Miért ne tudnál az 50% mellett ugyanolyan minőségű csapatot építeni? Statisztikailag ki kell jönnie.

Amúgy az 50%-os kvóta sem azt jelenti, hogy ha van 49 nő és 50 férfi alkalmazottad, akkor a következő, akit felveszel az kötelezően nő kell legyen. Senki nem fog basztatni, ha van 48 nő és 52 férfi alkalmazottad.

mert az embereknek általában különbözőek a képességeik, csak nem kell lebontani férfira és nőre, egy nő valóban ugyan annyi eséllyel tudja ugyan azt mint egy férfi, de alapvetően szerintem elég esélyes, hogy ne ugyan annyi ugyan olyan képességű férfi és nő jelentkezzen. (Attól is agyérgörcsöt kapnék, ha több jó kvalitású nő lenne mint férfi, de felkéne vegyek 50%-ban férfit, amikor nőből több megfelelő jelölt van)
Go Back To Magyar Topic List
Prev15525535545555561468Next
Add Reply New Topic New Poll