Ugy ereztem, hogy nagyon atbasztak ezzel a filmmel. Az egesz egy nagy trailernek / felvezetonek erzodott a kovetkezo reszekhez. De meg ez se lett volna baj, ha jobban csinaljak...
TortenetSzamomra a legzavarobb az volt, hogy az egesz film tortenete mennyire a IV. reszt masolja.
Homokos bolygon elo fiatal - Terkep - Robot - Ellenallok - Halalcsillag - Ami kenyelmes modon sebezheto - Idosebb karakter halala... Es meg sorolhatnam a tortenet reszeit amik szinte teljesen megegyeztek a IV. reszevel.
Oke, ertem, a IV. illetve VI. reszben is volt halalcsillag, de akkor az egesz galaxist uralo birodalom eroforrasai es 20+ ev munkaja volt megepiteni, majd 6 ev alatt sikerult egy masodik, mukodo halalcsillag de akkor mar a csaszarnak az fontosabb volt, hogy Lukeot megteritse, mintsem, hogy bolygokat robbantgasson. Ezt lett a veszte... Az egesz megis organikusan jott, a birodalom vegso fegyvero az ellenallas utolso szikrajanak a megtoresere, amit nagy aldozatok aran hoztak letre.
De a 3. halalcsillag? Amit sunyiban barkacsolt ossze az elso rend? Aminek ugyanolyan problemai vannak, mint az elso kettonek? Ez mar sok volt nekem...
Hatalmas problema meg az, hogy nagyon nagyon sovany backstoryt kapunk.
Nem vagyunk tisztaban az eroviszonyokkal. A First Ordernek van egy szuper halalcsillaga. Oke. De akkor most ok marginalizalodtak, vagy mi?
Ha a republic a hivatalos hatalom, akkor miert van egy un. 'resistance'. Miert nincs a republicnak rendes flottaja ami harcolna az Elso renddel?
Miert egy kis felreeso bazisrol, elenyeszo gepparkkal uzemelnek, ha a Hosnian rendszer, amit pillanatok alatt felrobbant az uj szuper mega halalcsillag nyuzsgo, gazdag vilagnak tunt.
Ja es az is mekkora faszsag, hogy a loves es a robbanas mas bolygokrol is latszik...
+ NAGYON gyakran alkalmaztak Deus Ex Machina megoldasokat a tortenetben. (Han belefut a Falconba, Megnyilik a fold Rey es Ren kozott.... jezusom de sok ilyen volt)
Ennel jobban is erolkodhettek volna...
A tortenetmeselesnek voltak meg ezen felul is problemai:
Pl. amikor Leia es Rey olelkeznek Han halala utan, Chewiet meg mindenki leszarja? Az mi a fasz volt? Miert nem volt Hannak valami temetese, mint a koztarsasag hosenek?
Karakterek:A regi karakterek:A VII. resz szerintem meggyalazta a regi karaktereket. Vagy legalabbis nagyon igyekezett tullepni rajtuk, de kozben sikerult rajuk taposni...
Han:
Az elso trilogia arrol szolt, hogy Han egy egyszeru ur-csavargobol igazi hos, vezeto, barat lesz. Ezt visszacsinalta a The Force Awakens az elso fel oraban, es ez tok szomoru.

Majd egy gyalazatos, ertelmetlen halalt hal, mikozben megprobalja visszateriteni az addigra Hitleri magassagokba emelkedett fiat.
Oke, a fia de basszameg most robbantott fel X milliard embert.... Az egesz jelenet eroltetettnek, a halala szuksegszerutlennek erzodott.
Luke:
A VI. reszben Lukeot azzal basztatta a csaszar, hogy tulsagosan is hisz a barataiban. Amikor az Elso Rend felrobbant 5 (?) bolygot akkor Lukenak eszebe se jut mondjuk visszaterni, hogy hubasszameg itt gondok vannak?
Ezzel Luke is a szoges ellentete lett annak, amit az elso 3 reszben kepviselt.
Leia:
Hatooo semmit nem valtozott, csak megoregedett?
Az uj karakterek a The New Hope mintajara szulettek, megis valahogy unalmasabbak, egydimenziosabbak lettekRey: (~ Luke + Isten)
A Marey Sue, akinek semmi nem volt nehez a filmben, ezaltal a karakterfejlodese is nevetsegesse, kiszamithatova, unalmassa valt.
Jobban vezette a Millenium Falcont, mint Han. Megalazta a First Order vadaszait, ugy, hogy nem volt masodpilotaja, es ugy, hogy meg eleteben nem vezette a hajot.
Barmikor szorult helyzet volt, o tudta melyik kapcsolot kell megnyomni, mit kell szerelni, hova kell nyulni.
Jobban ertett a Falconhoz, mint Han, megszerelt rajta valamit pikk pakk.
Beszel Wukiul, amit elvileg senki mas nem ert csak akik sok idot toltottek veluk.
Eleteben eloszor hasznalt blastert es azt se tudta, hogy ki kell biztositani, de megolt egy Stormtroopert.
Autodidakta force user - mind trick, force pull, semmi se tul nehez neki.
(ez az eddigi filmekkel, jatekokkal szoges ellentetben van. Oke, voltak tehetseges fiatalok jo reflexekkel, akik gyorsan sajatitottak el az ero kepessegeket, de nem igy)
Eleteben eloszor hasznalt lezerkardot es legyozott egy sithet. - Luke 6 evig edzett a IV es a VI kozott es csak azert tudta megverni Vadert mert benne akkor mar pislakolt a light side es nem akarta megolni a fiat.
Finn: (~Jar Jar / Han)
Az o karakteret nem igazan ertettem... Elbizonytalanodik, mikor egy tarsa meghal, majd a menekules soran lemeszarolja egy CSOMO tarsat.
Egesz eleteben harcra keszitettek, de mikor raront a Rey az elejen, elfut, megveri, menekulni akar sokaig, aztan megiscsak a legveszelyesebb kuldetesre vallalkozik, hogy ismet azokat az embereket olhesse akikkel egyutt kepeztek...
Ren:
Vivodo duhos tinedzser, de nem tudunk rola ezen kivul sokat. DE benne legalabb lattam egy kis fantaziat.
Meg az is egesz kul volt, hogy Vader-buzi, bar nem igazan vilagos, hogy nem ertette meg, hogy Vader vegul Luke oldalan volt.
O mukodott meg talan a legjobban, de rajta is csiszolni kellett volna. Backstory nelkul nem tudtam ertekelni igazan, de kivancsi vagyok hogyan lett gonosz. Igy kicsit meh, gonosz, mert kell egy gonosz a filmbe.
Egyeb:Folyamatosan idezgetnek, hivatkozhatnak az elozo filmekbol / filmekre.
Senkinek nem vagtak le semmijet, pedig rendesen csapkodtak a lezerkardok.
Tul sokat viccelodnek a karakterek: plane Finn, aki egy kibaszott exstormtrooper.
Ugyse fogja senki elolvasni, minek pazarlom az idom erre...