Quote (BmA_BeMyAngel @ 6 Nov 2014 18:39)
pl anarkin te írtad hogy linkedinen irogattak neked folyton, mit írtál a profilodba skillekként hogy ennyire felkapott voltál ott? neki nemnagyon szoktak irogatni csak ilyen visual basices formák néha de azzal nem annyira akar foglalkozni mert nem látja abban a JÖVŐT meg a SUSKÁT
kösz teso etc
nekem azért irogattak mert 21 évesen írtam egy greenfield (nulláról, egyedül) appot 100k usernek
Quote (xGurke @ 6 Nov 2014 19:50)
mindannyian mást fogunk mondani, mivel mindannyian teljesen mást csinálnuk
ace hálózatokkal foglalkozik ? ha ő az akire gondolok
cp hardwares nagyon
anarkin .net c# microsoft dolgok etc
én meg kb csak c++
javát én személy szerint nem ajánlom, mert az buziknak való
ha a boschoz vagy hasonló területen dolgozó céghez akar menni, akkor c++ egy jó alap, körítésnek meg ne féljen odaírni, hogy mást is használt/látott már,
én beleírtam jelentkezéskor, hogy matlab python java minden faszom, amit valaha láttam, aztán állás interjún mondtam, hogy ja, ha azokat kell használni, akkor gyorsan fogom tanulni,
mert használtam már őket
egyik cég se azt várja el, hogy felvesznek és másnap reggel 8kor neked x nyelven meg kell váltani a világot, hanem hogy tudjál megfelelően gondolkodni, legyen tapasztalatod, nyilván ismerd a nyelvet,
a többit meg megtanulod
engem c++-ra vettek fel, úgyhogy áldom az eget, mert besterest nyelv és szívesen csinálom, de még így is első 2 hónapban kb kódolnom se kellett, mert egy olyan libet kell használnom, amit életemben nem láttam,
tehát 2 hónapon keresztül bementem, olvasgattam, tanultam, kérdeztem, kipróbálgattam 1-2 kódot, aztán amikor készen álltam, akkor szóltam és kezdtük a feladatokat, de ott is a full easytől a mostani hardcore ass rape-ig haladtunk
most keltem, sry ha hülyeségeket írtam
ez nagyon beskatujázás ^^ de amúgy is erről akartam írni a buszon
ez most inkább elvi síkon lesz, vagy valami összefoglaló-szerűség, vagy okoskodás -- nem tudom, csak most hirtelen ez állt össze bennem amíg nem tudtam írni és leírom ahogy adja magát
amiben gondolkozni kell- a
sok nyelv csak sok különböző módja annak hogy UGYANAZT leírjuk (mint ahogy beszélünk angolul meg magyarul, mert egyik adott, másik meg az internet nyelve -- a hatékonyat keressük)
- a
sok framework csak sok eszköz, amivel you get the job done (mint a fúró meg kalapács, megtanulod amelyik épp kell, de nem tanulsz meg 5 különböző fúrót használni, hanem megtanulsz kettő hogy azért mindig tudjál mivel dolgozni, vagy egy másikat amire éppen azt mondják hogy ez kell x lámpát felszerelni... aztán már a többinél a learning curve kb egy hétvége)
- a
sok absztrakció csak sok absztakció, mindegy hogy low level hardware, vagy higher level garbage collector vagy shared memory -- mindháromban ugyanúgy L1-L2-L3 cache van (előbbi) vagy Gen0, Gen1, Gen2 és Large Object Cache (utóbbi, pl .NET-ben) - tökmindegy a nevük ; és ugyanúgy memory barrierek vannak, meg linkelgetések és kurva deep megfontolások ; de ugyanazok
és most visszafele:
- az igényt kell megtanulni megtanulni (direkt írtam kétszer)
- gondolkozni kell megtanulni -- syntax: emberi leírás aztán annak matekra fordítása..
- nyelvet kell megtanulni, amivel leírod hogy "pörögj bébi"
- toolokat kell megtanulni a nyelven belül, így nem kell saját kapácsot kovácsolni (ahogy halad a technológia, túl sok szintje lett mindennek, pl ott a meKprogramozzuk topicba amit postoltam: nem kevesebb mint 3 Stack 25 eszköze kellett ahhoz, hogy egy olyan Hello World-öt írjak webre, ami tényleg megfelel a business elvásároknak, skálázható, valamint maintainelhető egy csapat által, és best practicekből áll -- ez is csak azért, hogy átlássam mivel szopnak az emberek a különböző primary skillekkel)
épp ezért rohadtul rühellem ha valaki azt mondja hogy ő X vagy Y
és most visszafele 2.0:
nem utolsó sorban most kb a ranking systemet írtam le mindkét irányból1) elindulsz, felületesen megtanulsz egy nyelvet és cammogsz valamit (átlagbér felett bőven)
2) jó, már toolokat is tudsz kezelni, "Achievement: ősember", (abból is csak azt ami nagyon alap FRAMEWORK, nem hülye libeket ami megoldanak egy problémát amit amúgy 10 sor lenne leírni, azokat sose használunk), így már nem csak console app megy, oké
-- ekkor itt stagnálhatsz egy jó fizuval életed végéig, vagy
3a) megérted a business igényeit, és mondjuk BA leszel, user storykat írsz, stb, megérted az aktuális időszak igényeit -- és mások leimplementálják
3b) lead, később architect irányba terelnéd magad, döntéseket hozol az egyes stackek között, kiválasztasz egy párat hogy NA EZEK kellenek a probléma megoldásához, nem ragaszkodsz buzin egy dologhoz (hiszen mindent átlátsz és szeretsz (kivéve a PHP-t persze)), és fogalmazza meg az akinek két anyja van hogy végülis ehhez majd milyen business requirementeket írnak le, hiszen ezeket is el tudod képzelni, a megtervezett rendszered felkészült rájuk
ahogy én10 év a garázsban
aztán mindig arról voltam híres hogy tudtam mit kell csinálni, anélkül hogy elmondták volna -- csak előálltam a kész termékkel/featurrel és akkor mondtam el hogy ez márpedig ilyen lesz mert... és nem tudták a fundamentális alapjait megdönteni kb sosem
persze ekkor még
se izé se hozé, deep matek 0, kód gyönyörűsége 0 -- mert akkor az volt az izgalmas, hogy kész terméket teríthess ami áll a lábán, mert ez várja el végsősoron a világ
best asset, nem kell irányítani -- ezt szeretik, jó stratégia ezzel kezdeni imo saját magad eladását
aztán meg mondjuk elkezdi az ember a matekot... itt tényleg nem tudok mit írni, mert kb ez egy vízválasztó, hogy megtörténik-e vagy sem
éppen azért mert nem történik meg sok embernél, én pl Java belső implementációját is jobban tudom mint egy rakat "Primary skill: Java" arc (és ez se baj, mert két gyereke van meg mit tudom én mi, van jobb dolga),
mert akkor érzem jól magam ha azt is értem amit nem szeretek (pl ezt...) mert látom hogy ők máshogy döntöttek sok dologban és az nem frankó
pl így untam meg újabban az imperatív nyelveket (kb minden amit eddig felsoroltatok a topicban) -- na jó túlzás h meguntam, de érthető imo
dolgozom vele, mert ez a hatékony (és erre van project, erre adnak pénzt), de hobbiként pl funkcionális faszságokat írok, mert az agyat olyan szinten leterheli 10 sor kód, mint semmi más (anyázok is)
most csak összefoglaltam a nem tudom mit, írtam ahogy jött, csak egy átfogó képet akartam adni *dolgokról*, de most gondolom ezzel a munkához nem juttattam senkit előrébb
mindenre van kereslet
business-rendszer fejlesztések fő iránya az a java/c#/ios/javascript/néha delphi még mindig lel (java: service, android framework, mvc weblap, vastagkliens NEM jellemző kb sosem ... C#: tetőtöl talpig minden: service, weblap 1-2, vastagkliens 1-2, telefon, ...)
azt hogy cp/gürke mit csinál nem tudom, ők átveszik a témát, de lényeg hogy c/c++-ben is lehet úgy tenni mintha csinálnál valamit
fannak még funkcionális nyelvek, de azokkal nem fogsz itthon pénzt keresni (még 3 évig, aztán talicskánként

)
de kb itt is idővel az ember meglátja, hogy vannak nyelvcsaládok, és mind összehúz, pikk pakk lesz idővel
(mást ne mondjak minden új feature java-ban és c#-ban az elmúlt x évben az a funkcionális vonalról jött, ahol már 30 éve alapnak számít)