d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Futurológia
Prev14567Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2.84
Warn: 10%
Jul 12 2013 07:40am
a dubstep a jövő zenéje
Member
Gold: Locked
Trader: Scammer
Jul 12 2013 07:41am
Quote (RRC @ Jul 12 2013 03:40pm)
a dubstep a jövő zenéje

: DDD
Member
Gold: 69.85
Jul 12 2013 08:10am
Quote (zsansaccount @ 12 Jul 2013 15:34)
szerintem ezek a viták elég meddők, mivel az emberek csak abban képesek gondolkozni, ami körülveszi őket, tehát pl. gépekben. elképzelhető, h valami hasonló történik majd a jövőben, de nagyon nem valószínű, h a pontos folyamatokat bárki is előre lássa, mert egyszerűen sok minden még fel sincs találva, ami később meghatározó erejű lesz.
pl. a 19-18. században azt hitték, h majd repülő biciklikkel fog mindenki közlekedni... a repülést eltalálták, mást nem. sztem ez a példa jól szemlélteti azt, h az ember képtelen kilépni bizonyos keretek közül.

De a múltban (is) kevés ismeretük volt a technológiáról ezért nehezebben tudtak jövőt 'jósolni' viszont egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy magát a valóságot lássuk előre, mármint a technológiai fejlettség jövőjét, meghatározva a fejlődés ütemét. Az átlag ember lehet csak abban képes gondolkodni és lényegében az átlag ember alkotja a társadalom 'tömegét'. Ellenben nem hiszem, hogy meddő lenne jövőkutatással foglalkozni, mivel azzal új tendenciák jönnek létre, amelyek 'utat mutatna' a gyakorlati szakembereknek. Miket kellene megvalósítani, stb. A műhold feltalálása is egy sci-finek köszönhető, a hidrogén-bombát is előre, ugyan nem tudományosan, de megfogalmazták sci-fi irodalomban. 1990-es években a Knight Riderből KITT, csak fantázia volt, most már vannak automata vezérlésű autók, a személygépjárműnél pedig az automata parkolási rendszerek, stb.

A futurológusok a jövő 'útmutatói' (is) lehetnek, ötleteket adhatnak, hogyan fejlesszük a technikát.

Az pedig, hogy az ember képtelen kilépni bizonyos keretek közül, ezt úgy gondolom a vallás erős hatásának köszönhető, de ezt nem hiszem, hogy hosszú távon tartani fogja az emberiség. Ne érts félre nem mondom, hogy Isten nem létezhet (semmi bizonyíték nincs arra, hogy létezik, ahogy arra sem, hogy nem), arra gondolok, hogy az 'isten nevében' vallások kiforgatják a saját hasznukra a dolgokat és megköveteli bizonyos szinten a szűk látókört, a szemellenzőt. De a hatalmuk úgy gondolom a technika fejlődésével gyengülni fog és hatásuk elhanyagolható lesz ha választani kell az isteni eszmék és technológia között. Mivel a technológia megkönnyíti az emberek életét és szeretnek kényelemesen élni. Másrészről a döntéshelyzetekben a vallás adhat ilyen kényelmet, ennek viszont nem tudom milyen módon lesz meg az alternatívája.
Member
Gold: 0.00
Jul 12 2013 08:11am
a segg a jövő pinája
Member
Jul 12 2013 08:16am
A sci-fi témára visszatérve: http://mno.hu/grund/a-kommunista-sci-fitol-a-gengszterkiadokig-1136773

– Mennyire számít egy sci-fi megítélésekor, hogy sikerrel jósolta-e meg a jövő bizonyos fejleményeit, tudományos előrelépéseit?

– Volt ennek egy komoly hagyománya, főleg az amerikai magazinokban. Ők azzal próbálták a sci-fi rangját növelni, hogy spekulatív irodalomnak nevezték, amely a jövő tendenciáinak előrejelzésére vállalkozik. Néha véletlenül sikerrel is jártak, mint például az a teljesen sokadrangú szerző a 40-es évek elején, aki egyik novellájában elképzelt egy, az atombombához megtévesztésig hasonló csodafegyvert, és ezzel nagy pánikot okozott a katonai elhárítás köreiben, mert azt hitték, hogy valaki kiszivárogtatta a Manhattan-tervet.

Egy régi galaktika magazinból: http://ftp.booker.hu/~publicfilesa/ebook/galaktika-04.pdf

Melyik szociológus látta előre – nem ma, hanem húsz évvel ezelőtt – a népességnövekedés veszélyeit? Melyik hivatalnok ismerte fel – nem ma, hanem húsz évvel ezelőtt –, hogy a parttalanul növekvő népszaporulat következtében a szociális problémák állandóan rosszabbodni fognak! Melyik filozófus mutatott rá arra – nem ma, hanem húsz évvel ezelőtt –, hogy a további népességnövekedés mellett az elképzelhet ő körülmények között
nincs remény az emberhez méltó élet biztosítására?

Ezek után már az sem elképeszt ő, ha felhívom a figyelmet arra, hogy majdnem kizárólag a science fiction írók voltak azok, akik ezeket a veszélyeket felismerték, írtak róla, és világgá kiabálták.

Ha ebből a szempontból nézzük műveiket, akkor bármilyen mulatságos is, de megállapíthatjuk – mint ezt a Holdra szállás után sokan hangoztatták –, hogy a tudomány utolérte a science fictiont. Mert nem a Holdra szállás technikai bagatellje a lényeges, hanem az űrutazás társadalmi hatása. És most ebben az összefüggésben megkísérlem, hogy magamról és science fiction írói pályakezdésemről számot adjak.

1939 júliusában jelent meg még ifjúkoromban írt elbeszélésem Trend címen. Az első Holdra szállásról szólt, én ezt az eseményt az 1973–1978 közötti évekbe helyeztem. (Alábecsültem azt a hajtóerőt, amit a német rakétakutatás a második világháborúban az űrutazásra gyakorolt.) Jóslataim a vállalkozás részleteiről nevetségesen tévesnek bizonyultak, de a történet lényege nem ez volt, hanem a társadalmi háttér ábrázolása: ugyanis az űrutazás eszméjével szemben megnyilvánuló makacs ellenállás keletkezését és kitörését írtam meg.

Ez már újfajta vízió volt. Évekkel később említették nekem, hogy az űrutazásról szóló terjedelmes irodalomban én ábrázoltam először az ellenállás lehetőségét a történelem eddig legnagyragtörőbb kutatási tervével szemben. 1939-ben azonban még nem akadt egyetlen műszaki szakember, egyetlen gyáros sem, aki komolyan fontolóra vette volna a világ űrkutatás lehetőségét, kockázatát és költségeit; elenyészően csekély kivétellel, mint például Willy Ley vagy Wernher von Braun, s nem véletlen, hogy ők lelkes science fiction olvasók voltak.

This post was edited by Baleee on Jul 12 2013 08:24am
Member
Gold: 2,496.00
Jul 12 2013 10:34am
Quote (Baleee @ Jul 11 2013 09:38pm)
http://m.blog.hu/b2/b2bsocial/image/futurology.jpg

A topicot egyértelműen a Kurzweil könyv ihlette. Régóta visszatérő és már-már mondhatni folyamatos téma a barátaimmal való társalgásokkor a futurológia. Legyen az akár szociális hálózatok fejlődése, vagy a technológia előrelépése. Ez a könyv Ray Kurzweil - A szingularitás küszöbén a világ egyik legnagyobb jövőkutatójának a könyve, aki jelenleg a google fejlesztési igazgatója. Érdekes gondolatokat fogalmaz meg (és pikírt humora van!), más aspektust az ember-gép összeolvadásáról.

A könyvben magában, még csak első fejezetet olvastam el (és persze az előszót), ami töredéke, az egésznek, mert egy ~900 oldalas könyvről van szó.

A témában nincs 'blocked post', ugyan úgy érdekel a bölcsészhippik véleménye, ahogy a mérnök masterrace, vagy gazdasági oldal. Én alapjában természettudományos filozofálgatás, a futurológia főleg fizika oldaláról való teoretikus megközelítés híve vagyok és nem rettenek el az összeolvadás gondolatától a gépekkel.

A könyvben például egy érdekes téma volt a közhit a 'robotokkal' kapcsolatban. Ha fejlődik a technológia, amivel elérjük a szingularitását ember és gépnek, akkor egy idő után a biológia értelemben vett emberre nem lesz szüksége a robotoknak az önfejlesztéshez, tehát 'leválasztja' az 'embert' magáról a gyorsabb fejlődés érdekében. Amikor én ezzel kapcsolatban gondolkodtam, vagy beszélgettem valakivel, a téma nálam általában úgy jön elő, hogy nem mint robot külön és ember külön, hanem a technológia által 'upgradelt' ember, akinek bővített a memóriája, növelt az agyában a 'sávszélesség', tehát gyorsabb adatfeldolgozásra alkalmas, illetve megszűnnek a fizikai korlátai bizonyos területeken, mint például betegségek. Tehát nem fejlődik egy robot és egy ember ág külön, hanem maga az ember jut el egy 'virtuális valóság' képlékeny, könnyen módosítható, patchelhető szintjére.

Amit a könyv ezzel kapcsolatban felvetett a közhiedelem aggályaira, hogy nem marad le az emberi gondolkodás az önmagukat módosító Mesterséges Intelligenciától , hanem a folyamatos fejlődés miatt utoléri, illetve követi azt így az ember maga is gyorsabb adatfeldolgozásra lesz képes.

Majd szerintem postolok néhány érdekes rövid fejezetet a könyvből ahogy haladok és meg lehet vitatni.

Alapjában véve tech. topic lenne, de inkább filozofálgatás. De jöhetnek a természettudomány-közelibb sci-fi sorozatok/könyvek is, legyen az akár Lem, akár Clarke, akár Asimov, akár más.

Remélem Ifeel, meg dihep is megjelennek néha pár érdekes posttal.

Az igazi mernok masterrace nem fog leallni ilyen kepzelt betegsegrol valo fantazialashoz.
Member
Gold: 2.00
Jul 12 2013 12:40pm
Quote (Baleee @ 12 Jul 2013 16:10)
De a múltban (is) kevés ismeretük volt a technológiáról ezért nehezebben tudtak jövőt 'jósolni' viszont egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy magát a valóságot lássuk előre, mármint a technológiai fejlettség jövőjét, meghatározva a fejlődés ütemét. Az átlag ember lehet csak abban képes gondolkodni és lényegében az átlag ember alkotja a társadalom 'tömegét'. Ellenben nem hiszem, hogy meddő lenne jövőkutatással foglalkozni, mivel azzal új tendenciák jönnek létre, amelyek 'utat mutatna' a gyakorlati szakembereknek. Miket kellene megvalósítani, stb. A műhold feltalálása is egy sci-finek köszönhető, a hidrogén-bombát is előre, ugyan nem tudományosan, de megfogalmazták sci-fi irodalomban. 1990-es években a Knight Riderből KITT, csak fantázia volt, most már vannak automata vezérlésű autók, a személygépjárműnél pedig az automata parkolási rendszerek, stb.

A futurológusok a jövő 'útmutatói' (is) lehetnek, ötleteket adhatnak, hogyan fejlesszük a technikát.

Az pedig, hogy az ember képtelen kilépni bizonyos keretek közül, ezt úgy gondolom a vallás erős hatásának köszönhető, de ezt nem hiszem, hogy hosszú távon tartani fogja az emberiség. Ne érts félre nem mondom, hogy Isten nem létezhet (semmi bizonyíték nincs arra, hogy létezik, ahogy arra sem, hogy nem), arra gondolok, hogy az 'isten nevében' vallások kiforgatják a saját hasznukra a dolgokat és megköveteli bizonyos szinten a szűk látókört, a szemellenzőt. De a hatalmuk úgy gondolom a technika fejlődésével gyengülni fog és hatásuk elhanyagolható lesz ha választani kell az isteni eszmék és technológia között. Mivel a technológia megkönnyíti az emberek életét és szeretnek kényelemesen élni. Másrészről a döntéshelyzetekben a vallás adhat ilyen kényelmet, ennek viszont nem tudom milyen módon lesz meg az alternatívája.

Lehet, h 100 év múlva, akkor vmi teljesen természetes dolognak számító akármiről hasonlóan fognak érvelni, pedig nekünk eszünkbe se jutott volna. Én csak azt mondom, h sosem lehetsz benne egészen biztos, h mit hoz a jövő, h milyen akármit találnak fel vagy ki, esetleg milyen olyan dologra akadnak űrutazások során, amire ma még nem is gondolna senki. Lehet, h előrébb láthatjuk és pontosabban a jövőt, mint 100 éve, de a mostani (tudományos) predikciók pont olyan nevetségesek lesznek 200 év múlva, mint nekünk a 100 évvel ezelőttiek. Szóval szerintem ez mindig benne van... pont olyan, mintha newtoni fizikával próbálnád meg előre meghatározni mikro- vagy makrotörténések progresszióját. Ha nem ismersz más lehetőséget és mindenki meg van győződve róla, h csak az van, akkor logikusnak fog tűnni, de jöhet valaki, mint pl einstein és mondhatja, h hoppá bmeg, ez nem jó! És akkor máris bagatel dolognak tűnik mindaz, amit leírtak és megálmodtak. Szóval nem csak az átlag emberre gondolok itt. Most a kvantumfizika nagyon megy, de ha rájönnek mondjuk 50 év múlva, h annak is van egy einstein-i párja mondjuk, az mindent megváltoztathat.

Persze nem mondom, h harcoljunk a kreativitás ellen, ha nincsenek megcáfolható ötletek, akkor alátámaszthatók se lesznek.

Én most egyáltalán nem gondoltam a vallásra és nem is hoztam be a képbe (ld. amit előzőleg írtam, az pure tudomány elméletileg). Az, h mi lesz a vallással, nem lehet tudni... a sötét középkor utáni fejlődés, racionális forradalom és az időközben bekövetkezett technikai robbanás és óriási előrelépés rengeteg területen sem tudta megakadályozni a népszerűségét, sőt se a kommunizmus, se semmi más rendszer ahol tiltották (pl ha rómára gondolsz, ahol üldözték a vallást, aztán lényegében kötelezővé tették). Ez egy olyan dolog, amit végképp nem lehet előrejósolni. A szép új világod nem tudom olvastad-e, de ott is megjelenik nagyon erőteljesen.
Member
Gold: 22.99
Jul 13 2013 02:13am
"A közlekedési szakemberek nagy változásokat jósolnak a világ közlekedésében- már a 2000-ik esztendőre.
Azt várják, hogy ekkorra már mindennapos lesz a rakéta-repülőgépek használata, se ezek például a New York-Tokió utat 30 perc alatt fogják megtenni!
De nemcsak a repülés fejlődik ilyen elképesztő módon. Valósággá válik majd a Föld belsejébe fúrt alagút is. A világ bármely országából bármely más ország olyan alagutakon keresztül lesz elérhető, amelyek mélyen a föld alatt futnak, nem követik a Föld görbületét, hanem ténylegesen legrövidebb egyenes úton, vagyis a Föld legnagyobb köreinek a húrjai mentén haladnak. Az óceánok alatt vezetik majd őket és így a kontinensek közötti közlekedésre is felhasználhatók lesznek. A gyakorlati megvalósítás egyik nagy problémája lesz, sok minden mással együtt- , hogyan lehet majd az utasokat megvédeni a Föld mélyében uralkodó nagy hőségtől.
Természetesen a földfelszíni közlekedés nem szűnik meg, de az is teljesen átalakul. Minden forgalmat elektronikus távirányítás vezérel majd, az autókban sem lesz szükség gépkocsivezetőre. A földfelszíni országutakat műanyag tető fedi, a légkondicionálás védi az utasokat a melegtől, a hidegtől, a ködtől és a síkosság sok veszélyétől.
A városokon belüli közlekedés is átalakul. Külön utcák épülnek ahol csak gyorsvasúti forgalom lesz. Az utasokkal telt autóbuszokat helikopterek szállítják percek leforgása alatt a távoli városrészekbe."

Ezt egy 1972-es kiadású fizika könyvből idéztem.
Member
Jul 13 2013 02:23am
Quote (lacoking @ 13 Jul 2013 10:13)
"A közlekedési szakemberek nagy változásokat jósolnak a világ közlekedésében- már a 2000-ik esztendőre.
Azt várják, hogy ekkorra már mindennapos lesz a rakéta-repülőgépek használata, se ezek például a New York-Tokió utat 30 perc alatt fogják megtenni!
De nemcsak a repülés fejlődik ilyen elképesztő módon. Valósággá válik majd a Föld belsejébe fúrt alagút is. A világ bármely országából bármely más ország olyan alagutakon keresztül lesz elérhető, amelyek mélyen a föld alatt futnak, nem követik a Föld görbületét, hanem ténylegesen legrövidebb egyenes úton, vagyis a Föld legnagyobb köreinek a húrjai mentén haladnak. Az óceánok alatt vezetik majd őket és így a kontinensek közötti közlekedésre is felhasználhatók lesznek. A gyakorlati megvalósítás egyik nagy problémája lesz, sok minden mással együtt- , hogyan lehet majd az utasokat megvédeni a Föld mélyében uralkodó nagy hőségtől.
Természetesen a földfelszíni közlekedés nem szűnik meg, de az is teljesen átalakul. Minden forgalmat elektronikus távirányítás vezérel majd, az autókban sem lesz szükség gépkocsivezetőre. A földfelszíni országutakat műanyag tető fedi, a légkondicionálás védi az utasokat a melegtől, a hidegtől, a ködtől és a síkosság sok veszélyétől.
A városokon belüli közlekedés is átalakul. Külön utcák épülnek ahol csak gyorsvasúti forgalom lesz. Az utasokkal telt autóbuszokat helikopterek szállítják percek leforgása alatt a távoli városrészekbe."

Ezt egy 1972-es kiadású fizika könyvből idéztem.

Érdekes, de én ennél sem feltétlen a technológia hiányát tartom elsődlegesnek, hanem, hogy nem kapott kellő támogatást ezen dolgok fejlesztése. Mert hát fontosabb, hogy a harmadik világot ellássuk, hogy ők elláthassanak minket olcsó munkaerővel, ha ez abba is kerül, hogy a forrásokat elvonják, mondjuk egy NASA-tól, ha már szóba került. Mondjuk az ilyen diákoknak írt tankönyvekben vannak érdekes kijelentések.

Quote (zsansaccount @ 12 Jul 2013 20:40)
Lehet, h 100 év múlva, akkor vmi teljesen természetes dolognak számító akármiről hasonlóan fognak érvelni, pedig nekünk eszünkbe se jutott volna. Én csak azt mondom, h sosem lehetsz benne egészen biztos, h mit hoz a jövő, h milyen akármit találnak fel vagy ki, esetleg milyen olyan dologra akadnak űrutazások során, amire ma még nem is gondolna senki. Lehet, h előrébb láthatjuk és pontosabban a jövőt, mint 100 éve, de a mostani (tudományos) predikciók pont olyan nevetségesek lesznek 200 év múlva, mint nekünk a 100 évvel ezelőttiek. Szóval szerintem ez mindig benne van... pont olyan, mintha newtoni fizikával próbálnád meg előre meghatározni mikro- vagy makrotörténések progresszióját. Ha nem ismersz más lehetőséget és mindenki meg van győződve róla, h csak az van, akkor logikusnak fog tűnni, de jöhet valaki, mint pl einstein és mondhatja, h hoppá bmeg, ez nem jó! És akkor máris bagatel dolognak tűnik mindaz, amit leírtak és megálmodtak. Szóval nem csak az átlag emberre gondolok itt. Most a kvantumfizika nagyon megy, de ha rájönnek mondjuk 50 év múlva, h annak is van egy einstein-i párja mondjuk, az mindent megváltoztathat.

Persze nem mondom, h harcoljunk a kreativitás ellen, ha nincsenek megcáfolható ötletek, akkor alátámaszthatók se lesznek.

Hát igen, ez egy jó példa volt, egyet is tudok érteni vele, de amit már írtam, hogy ahogy egyre jobban tudjuk feltérképezni a minket körülvevő világot, annál pontosabbak lesznek a becslések és annál stabilabb, gyorsabb új találmányok születnek. De igazad van, nem tudhatod, hogy aztán mi lesz a megoldása annak, amit még nem tudunk jelenleg, és igen a kreativitás szükséges.

Quote (TresholdOfUniverse @ 12 Jul 2013 18:34)
Az igazi mernok masterrace nem fog leallni ilyen kepzelt betegsegrol valo fantazialashoz.

Ez egy orbitális faszság, a földhözragadt 'mérnök masterrace' így gondolja ezt, meg boldog ha megtervez egy fakockát, de a feltaláló mérnök masterrace a filozofálgatásokból, fantáziákból merít és azokat próbálja megvalósítani és a világot ez viszi igazán előre, mivel az elvetemült (de még is logikailag sokkal földhözragadtabb) ötletek miatt vannak a mérföldkövek a természettudományokban. Ez egy hihetetlen ostoba kijelentés. Rettenetesen erős szűk látókör ez. Pedig többnyire eget tudok érteni a hasonló témákban a véleményeddel, mert nagy rálátásod van bizonyos mérnöki dolgokra, de all in all nem a random mérnököknek köszönhetők az új találmányok, hanem a földről elrugaszkodóknak. A mérnököknek azok továbbfejlesztése, ami jó és fontos szintén.
Member
Gold: 2,496.00
Jul 13 2013 04:18am
Quote (Baleee @ Jul 13 2013 09:23am)
Ez egy orbitális faszság, a földhözragadt 'mérnök masterrace' így gondolja ezt, meg boldog ha megtervez egy fakockát, de a feltaláló mérnök masterrace a filozofálgatásokból, fantáziákból merít és azokat próbálja megvalósítani és a világot ez viszi igazán előre, mivel az elvetemült (de még is logikailag sokkal földhözragadtabb) ötletek miatt vannak a mérföldkövek a természettudományokban. Ez egy hihetetlen ostoba kijelentés. Rettenetesen erős szűk látókör ez. Pedig többnyire eget tudok érteni a hasonló témákban a véleményeddel, mert nagy rálátásod van bizonyos mérnöki dolgokra, de all in all nem a random mérnököknek köszönhetők az új találmányok, hanem a földről elrugaszkodóknak. A mérnököknek azok továbbfejlesztése, ami jó és fontos szintén.

1 + 1 = 2

Egyebkent ironikus probaltam lenni, de amikor a matematikailag igazolt elkepzelesre alapozott elkepzeles lehetseges eredmenyeivel kell foglalkozni, azt nem tartom ertelmes dolognak.

Az ilyen fantazialgatas meg jo, de az uj "talalmanyok" egy nagy csekely reszehez vezetnek, ez nem Edison kora. Lehet azok nagyobb volumenuek, mint egy otvozet amivel 7%al kemenyebb onfuro csavarokat lehet kesziteni, de a nagy dolgok aprosagokbol allnak ossze, es az aprosagok nem a lazalmokbol szuletnek. Nyilvan a ketto nincs meg egymas nelkul, de en ugy erzem elegge eltulzod a temat.
Go Back To Magyar Topic List
Prev14567Next
Add Reply New Topic New Poll