d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Matek/logika > Flamefest Incoming
Prev14567Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1,080.60
Dec 3 2012 04:37pm
zuhanyzás közben rájöttem hol van a bibi

ugye most az a kérdés, hogy hogy lehet az, hogy valaki mond egy olyan dolgot, amit mki tud, s ennek hatására történik valami, ami egyébként nem történt volna.

az indukciót elfogadtuk, 1 kéktől végigvezetve n-re elméletileg helytálló a gondolatmenet, oké.
viszont amikor belegondol az ember, hogy mondjuk 20 kék szemű ember van és NEM JÖN az utazó, akkor mi történik, akkor végiggondolva nincs semmi olyan esemény, ami kiváltaná azt, h bárki öngyilkos legyen
az utazó annyit mond, hogy "vannak kék szemű emberek"

DE amikor ezen gondolkodunk, s az előző indukciót elfogadjuk, akkor ezt ugyanúgy végig kell vezetni 1-től kezdve!
tehát ha egy kék szemű van, akkor neki ÚJ INFORMÁCIÓ az, amit az utazó mond, s ezért következnek be az öngyilkosságok

szóval ha elfogadjuk az indukciót, akkor bármennyire hülyén is hangzik, de a "vannak kék szemű emberek" mondat új információt tartalmaz
ha nem fogadjuk el, akkor pedig mivel nem mond semmi újat (nem kezdjük el 1 kék szeműtől végigvezetni), nem történik semmi

magában a levezetésben én nem látok semmi hibát, ami elméleti síkon nem lenne lehetséges, szóval én most arra szavaznék, hogy megölik magukat a kékek és a "vannak kék szemű emberek" mondat új infot közölt a törzzsel (de kurva szar ezt így leírni :D)
az utolsó tagmondat viszont ellentmond a józan észnek

mindenesetre király feladvány
Member
Gold: 411.00
Dec 3 2012 04:47pm
ezek tok jopofak, kene meg valaki postoljon par hasonlot, hogy lehessen rajta agyalni!
Member
Gold: Locked
Dec 3 2012 05:02pm
Quote (farki @ 3 Dec 2012 23:37)

ugye most az a kérdés, hogy hogy lehet az, hogy valaki mond egy olyan dolgot, amit mki tud, s ennek hatására történik valami, ami egyébként nem történt volna.

az indukciót elfogadtuk, 1 kéktől végigvezetve n-re elméletileg helytálló a gondolatmenet, oké.
viszont amikor belegondol az ember, hogy mondjuk 20 kék szemű ember van és NEM JÖN az utazó, akkor mi történik, akkor végiggondolva nincs semmi olyan esemény, ami kiváltaná azt, h bárki öngyilkos legyen

DE amikor ezen gondolkodunk, s az előző indukciót elfogadjuk, akkor ezt ugyanúgy végig kell vezetni 1-től kezdve!
tehát ha egy kék szemű van, akkor neki ÚJ INFORMÁCIÓ az, amit az utazó mond, s ezért következnek be az öngyilkosságok

szóval ha elfogadjuk az indukciót, akkor bármennyire hülyén is hangzik, de a "vannak kék szemű emberek" mondat új információt tartalmaz
ha nem fogadjuk el, akkor pedig mivel nem mond semmi újat (nem kezdjük el 1 kék szeműtől végigvezetni), nem történik semmi

magában a levezetésben én nem látok semmi hibát, ami elméleti síkon nem lenne lehetséges, szóval én most arra szavaznék, hogy megölik magukat a kékek és a "vannak kék szemű emberek" mondat új infot közölt a törzzsel (de kurva szar ezt így leírni :D)

ha nem jön az utazó, ugyanazzal az elmélettel, n=kékszeműek száma tökmind1 milyen szemszínből hány van, nem tudnak a sajátjukra következtetni
tehát szerintem egyértelmű, hogy uj információ volt

This post was edited by peterqwer on Dec 3 2012 05:05pm
Member
Gold: 0.00
Warn: 10%
Dec 3 2012 06:40pm
nem tudom mennyire mondok hülyeséget(nem akartam még guglizni, akármilyen fos vagyok logikában) de szerintem vagy nem történik semmi vagy a hapsi simán öngyilkos lesz. vagy nem. (de lehet valamelyik mondatot nem értettem/elkerülte a figyelmem).
a végén a kérdésre reagálva az egyetlen kiváltható effect a törzslakókból a harag, s talán ők ölik meg az utazót, mivel ő ismerve a szabályokat és ismerve a szeme színét, mégsem öli meg magát(már ha nem öli meg magát).
szóval szerintem nem lesz öngyilkosság, ha józan ésszel élnek a törzslakók és erre nem is láttam kizárást a szövegben. gyakorlatilag nem fog történni semmi, mert senki nem tudhatja magáról pontosan, hogy ő akkor milyen színű szemmel rendelkezik.
Member
Gold: 47.25
Dec 3 2012 09:26pm
Quote (ElCapitano @ 3 Dec 2012 20:54)
Ez meg a masik hiába látod hogy van 100 kékszemű és 899 rajtad kívül lehet te vagy a 101. kék.

es aztan? miert ennyire kibaszottul fontos, hogy milyen szinu a SAJAT szemed? Nem tok mindegy?
Member
Gold: 0.18
Dec 4 2012 12:29am
Quote (farki @ 4 Dec 2012 00:37)

Igen én is ezen mindfuckoltam de ami fontos hogy EGYSZERRE mond mindenkinek valami olyan infot ami mindenkit erre a logikára terel. A kékek n=100 a barnák meg n=101. napon ölnék meg magukat (mert minden barna ugye 100 kéket lát tehát ha feltételezi hogy kék akkor 101 kék kell hogy legyen). Igazából érdekes lenne feltenni, hogy mi lenne ha a 100. nap valami ünnepnap amikor nem lehet senki öngyilkos. Ugye másnap a barnák logikusan azt gondolnák hogy nekik kell megölniük magukat (mert mindneki külön-külön a 101. kéknek hinné magát) de mindenki végtelenül tisztában van a többiek logikájával is szóval tudhatnák hogy ez csak annak a következmény hogy a 100. napon nem lett senki öngyilkos. Vajon mit csinálnának?

"Common knowledge is a special kind of knowledge for a group of agents. There is common knowledge of p in a group of agents G when all the agents in G know p, they all know that they know p, they all know that they all know that they know p, and so on ad infinitum"

Ebbe belefájdul a fejem is. :lol:

This post was edited by ElCapitano on Dec 4 2012 12:40am
Member
Gold: 834.97
Dec 4 2012 06:57am
fuck you elkapitánó, tegnap este másfél órát ezen gondolkoztam, és nemtudtam másra koncentrálni
Member
Gold: 2.84
Warn: 10%
Dec 4 2012 07:17am
Quote (BmA_BeMyAngel @ 4 Dec 2012 14:57)
fuck you elkapitánó, tegnap este másfél órát ezen gondolkoztam, és nemtudtam másra koncentrálni

Raadasul hat zhd van a heten
Member
Gold: 834.97
Dec 4 2012 07:18am
Quote (RRC @ Dec 4 2012 02:17pm)
Raadasul hat zhd van a heten

ERRŐL NEMIS BESZÉLVE HOGY 6 (hat) ZHM VAN A HÉTEN
Member
Gold: 6,645.00
Dec 4 2012 07:21am
Quote (BmA_BeMyAngel @ Dec 4 2012 02:18pm)
ERRŐL NEMIS BESZÉLVE HOGY 6 (hat) ZHM VAN A HÉTEN

nekem is van 4, pedig én csak büfészakos vagyok
Go Back To Magyar Topic List
Prev14567Next
Add Reply New Topic New Poll