Quote (beni @ Jul 18 2012 12:05pm)
Védeni nem akarok senkit, de nem igazán tudom kapásból jól megítélni az ilyesmit. Amikor a Ruandai népirtás történt, akkor a kormány megrendelt előre 500,000 machetét (asszem az oroszoktól) majd kiosztották azokat a lakosságnak és felszólították a civil lakosságot, hogy öljék meg a tuszi szomszédaikat. Mivel az áldozatok 10% hutu volt, ezért biztos, hogy akik erre nem voltak hajlandóak, vagy mérsékeltebb vonalat képviseltek, azokat egyszerűen megölték.
Most képzeld el, hogy fogsz egy machetét és átmész lemészárolni a szomszédodat, akitől múlt héten még vajat kértél kölcsön. Arról nem beszélve, hogy a legváltozatosabb kegyetlen módszerekkel gyilkolták, csonkították halomra az embereket.
Kérdés, hogy ezeket az embereket is bitóra küldenéd-e csak mert megölték a szomszédjaikat.
Nyilván a jelenlegi eset (Csitáry) teljesen más és több mint valószínű, hogy el tudta volna kerülni valahogy hogy köze legyen a deportáláshoz, vagy simán nem kellett volna faszkalapnak lennie és ostorral verni szadista módon az embereket, de fene tudja innen megítélni, hogy mivel fenyegették vagy mikre kötelezték az embereket.
Egyet kell értsek. És én azért nem bántanám a háborús bűnösöket, mert olyan nehéz megtalálni a határvonalat az értelmi szerző és a végrehajtó között, hogy az szinte lehetetlen - legalább is szerintem.
Mondjuk a ruandai már egy kicsit más tészta mint a második világháborús, mert amikor a második világháborúban ezeket a bűnöket elkövették, akkoriban még nem is létező bűn volt a népirtás, csak a háború után találták ki.