d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Főzős Topic > Egyszerűtől összetettig
Prev14567811Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 69.85
Oct 14 2011 07:33am
Quote (szabika @ 14 Oct 2011 15:30)
2főzés és kell nekik 2-3 hét regenerálni
foscsi
mondjuk a filing jo, mert haraptam már rozmaring növénybe és elégedett voltam magammal utána

Jó baze, El kell terjesztenie magát first a cserépben, meg pl ezekből elég mondjuk bazsalikomból 1 levél, meg rozmaringból 4-6 levél. Meg ha több tövet rak egy cserépbe, már megérte. Meg pl nyáron otthon érdemes kirakni a kertbe, ott jól megerősödik, aztán visszaülteted és profit. Akkor már elég erős lesz, hogy gyorsabban regeneráljon.
Member
Gold: 0.08
Oct 14 2011 08:13am
baleee írjál már valami jó lángos/fánk receptet pls

értelemszerűen csak a tészta érdekelne

This post was edited by Liliomtipro on Oct 14 2011 08:13am
Member
Oct 14 2011 08:32am
Quote (Liliomtipro @ 14 Oct 2011 16:13)
baleee írjál már valami jó lángos/fánk receptet pls

értelemszerűen csak a tészta érdekelne

Lángosból én kétfélét szoktam, van egy basic lángos recept, meg van egy krumplis lángos verzió. Ha van időm, akkor krumplisat csinálom, az annyiban különbözik, hogy megfőzöd jó puhára a krumplit, szinte már essen szét aztán krumplitörőn átnyomod és majd ezt belegyúrod a tésztába.

A tészta többi része:
Élesztő (mondjuk fél kg liszthez egy olyan sárga kocka, amit árulnak, asszem Győri élesztő a márkája).
Liszt
Langyos tej
Langyos víz

Tej és víz arány max fele fele, egyébként a víz domináljon.

Fokhagyma (opcionális)

Azt meggyúrod, aztán szobának valami melegebb pontjára letakarva mondjuk egy konyharuhával félre rakod ~1 órára hagy keljen meg. Vagy veszel egy kelesztő tálat, ami lezárható. Amúgy közvetlen radiátorra ne tedd, mert kiszárad. Amikor megkelt, kicsit még átgyúrod, aztán jó olajos kézzel kezdesz formálni belőle vagy pici lángosokat, vagy nagyobbakat, a vastagságot azt ahogy érzed, majd kiderül, a 2.-3. után úgy is, hogy hogyan sikerül. Ezt kitapasztalod.

Fánk:

Ami kell hozzá:
Liszt
Tojássárgája (csak a sárgája kell, kb fél kg liszthez itt is mondjuk 4-5
Tej
Élesztő (szintén fél kg-hoz 1 olyan kocka, én szinte minden ilyennél fél kg-hoz 1 kockát használok)
Cukor
Margarin (nem tudom mekkora egy kocka, de kb 5-6 deka kellhet fél kiló liszthez)

Reszelhetsz bele fahéjat, citromhéjat, narancshéjat, vaníliát (vagy csak egy csomag vaníliacukrot)

Meg ugye olaj a kisütéshez.

A vanília elég alap bele, akár vaníliás cukorként, akár reszelsz bele.

Élesztőt langyos tejben felfuttatod. Azt jelenti, hogy a tejet langyosra melegíted, elkeversz benne egy kis cukrot, aztán belemorzsolod az élesztőt. Lángosnál ugyanígy kell belerakni. Aztán így összegyúrod az egészet. Kóstold meg a fánknál és a lángosnál is a tésztát, hogy az íz rendben legyen, ne legyen sótlan a lángos, ízetlen a fánk.

Szóval amikor a fánk tészta megkelt, akkor kinyújtod, és szaggatóval kiszaggatod. A vastagságot tapasztald ki, szerintem ~2cm vastagra nyújtva egész jó.

De lehet belőle szalagos fánkot is csinálni, az így néz ki:

Ezeknél olyan fél-1 centire nyújtod, aztán téglalapokat vágsz, aztán a hosszabbik oldalával párhuzamosan a 2/3-áig középen elvágod, aztán egymásba fonod őket.

Member
Oct 14 2011 08:44am
Hmm, hétvégén én is csinálni fogok fánkot. : ))
Member
Gold: 0.00
Oct 14 2011 08:51am
Quote (Baleee @ Oct 14 2011 04:32pm)
Lángosból én kétfélét szoktam, van egy basic lángos recept, meg van egy krumplis lángos verzió. Ha van időm, akkor krumplisat csinálom, az annyiban különbözik, hogy megfőzöd jó puhára a krumplit, szinte már essen szét aztán krumplitörőn átnyomod és majd ezt belegyúrod a tésztába.

A tészta többi része:
Élesztő (mondjuk fél kg liszthez egy olyan sárga kocka, amit árulnak, asszem Győri élesztő a márkája).
Liszt
Langyos tej
Langyos víz

Tej és víz arány max fele fele, egyébként a víz domináljon.

Fokhagyma (opcionális)

Azt meggyúrod, aztán szobának valami melegebb pontjára letakarva mondjuk egy konyharuhával félre rakod ~1 órára hagy keljen meg. Vagy veszel egy kelesztő tálat, ami lezárható. Amúgy közvetlen radiátorra ne tedd, mert kiszárad. Amikor megkelt, kicsit még átgyúrod, aztán jó olajos kézzel kezdesz formálni belőle vagy pici lángosokat, vagy nagyobbakat, a vastagságot azt ahogy érzed, majd kiderül, a 2.-3. után úgy is, hogy hogyan sikerül. Ezt kitapasztalod.

Fánk:

Ami kell hozzá:
Liszt
Tojássárgája (csak a sárgája kell, kb fél kg liszthez itt is mondjuk 4-5
Tej
Élesztő (szintén fél kg-hoz 1 olyan kocka, én szinte minden ilyennél fél kg-hoz 1 kockát használok)
Cukor
Margarin (nem tudom mekkora egy kocka, de kb 5-6 deka kellhet fél kiló liszthez)

Reszelhetsz bele fahéjat, citromhéjat, narancshéjat, vaníliát (vagy csak egy csomag vaníliacukrot)

Meg ugye olaj a kisütéshez.

A vanília elég alap bele, akár vaníliás cukorként, akár reszelsz bele.

Élesztőt langyos tejben felfuttatod. Azt jelenti, hogy a tejet langyosra melegíted, elkeversz benne egy kis cukrot, aztán belemorzsolod az élesztőt. Lángosnál ugyanígy kell belerakni. Aztán így összegyúrod az egészet. Kóstold meg a fánknál és a lángosnál is a tésztát, hogy az íz rendben legyen, ne legyen sótlan a lángos, ízetlen a fánk.

Szóval amikor a fánk tészta megkelt, akkor kinyújtod, és szaggatóval kiszaggatod. A vastagságot tapasztald ki, szerintem ~2cm vastagra nyújtva egész jó.

http://www.lakberendezes.hu/pic/magazin/gasztronomia/fank/fank_02.jpg

Ezeknél olyan fél-1 centire nyújtod, aztán téglalapokat vágsz, aztán a hosszabbik oldalával párhuzamosan a 2/3-áig középen elvágod, aztán egymásba fonod őket.

hozzátenném, hogy akkor a legjobb, ha a közepe szinte papírvékony.

mármint a lángosnak.

This post was edited by N4aBz on Oct 14 2011 08:51am
Member
Oct 14 2011 08:52am
Quote (N4aBz @ 14 Oct 2011 16:51)
hozzátenném, hogy akkor a legjobb, ha a közepe szinte papírvékony.

mármint a lángosnak.

Jha igen, yy, én pl egy sima aljú fémtálon szoktam kinyújtani, jól beolajozom, hogy ne szakadjon ki, aztán rányomkodom és akkor a kör alak is szép lesz.
Member
Gold: 0.00
Oct 14 2011 08:54am
Quote (Baleee @ Oct 14 2011 04:52pm)
Jha igen, yy, én pl egy sima aljú fémtálon szoktam kinyújtani, jól beolajozom, hogy ne szakadjon ki, aztán rányomkodom és akkor a kör alak is szép lesz.

fölösleges, amikor gyúrod, megtapickolod a közepét és pihenni rakod.
Amikor nyujtod, gyorsan csinálod, mert ha lassan csinálod a levegőben, szétszakad.

ha esetleg nem menne lacinak, próbálja meg ahogy a rántotthúst kell: Meggyúrod, és szétlapítod.
Kicsit nehezebben sül így viszont.

This post was edited by N4aBz on Oct 14 2011 08:54am
Member
Gold: 0.08
Oct 14 2011 08:58am
köszi, lájkolom
Member
Gold: 7,149.00
Oct 14 2011 09:07am
Quote (Baleee @ 14 Oct 2011 16:32)

http://www.lakberendezes.hu/pic/magazin/gasztronomia/fank/fank_02.jpg

csőröge
Member
Gold: 2.00
Oct 14 2011 09:28am
mi úgy csináltuk a lángost, h
- liszt
- tej
- élesztő
- tojás
- só

nem tettünk bele vizet.
viszont amit ki akarok próbálni legközelebb, az a kefires lángos. egyik haverom anyja csinált mindig mikor kicsik voltunk és OMG nagyon finom!
Go Back To Magyar Topic List
Prev14567811Next
Add Reply New Topic New Poll