Quote (Liliomtipro @ 14 Oct 2011 16:13)
baleee írjál már valami jó lángos/fánk receptet pls
értelemszerűen csak a tészta érdekelne
Lángosból én kétfélét szoktam, van egy basic lángos recept, meg van egy krumplis lángos verzió. Ha van időm, akkor krumplisat csinálom, az annyiban különbözik, hogy megfőzöd jó puhára a krumplit, szinte már essen szét aztán krumplitörőn átnyomod és majd ezt belegyúrod a tésztába.
A tészta többi része:
Élesztő (mondjuk fél kg liszthez egy olyan sárga kocka, amit árulnak, asszem Győri élesztő a márkája).
Liszt
Langyos tej
Langyos víz
Tej és víz arány max fele fele, egyébként a víz domináljon.
Só
Fokhagyma (opcionális)
Azt meggyúrod, aztán szobának valami melegebb pontjára letakarva mondjuk egy konyharuhával félre rakod ~1 órára hagy keljen meg. Vagy veszel egy kelesztő tálat, ami lezárható. Amúgy közvetlen radiátorra ne tedd, mert kiszárad. Amikor megkelt, kicsit még átgyúrod, aztán jó olajos kézzel kezdesz formálni belőle vagy pici lángosokat, vagy nagyobbakat, a vastagságot azt ahogy érzed, majd kiderül, a 2.-3. után úgy is, hogy hogyan sikerül. Ezt kitapasztalod.
Fánk:
Ami kell hozzá:
Liszt
Tojássárgája (csak a sárgája kell, kb fél kg liszthez itt is mondjuk 4-5
Tej
Élesztő (szintén fél kg-hoz 1 olyan kocka, én szinte minden ilyennél fél kg-hoz 1 kockát használok)
Cukor
Margarin (nem tudom mekkora egy kocka, de kb 5-6 deka kellhet fél kiló liszthez)
Só
Reszelhetsz bele fahéjat, citromhéjat, narancshéjat, vaníliát (vagy csak egy csomag vaníliacukrot)
Meg ugye olaj a kisütéshez.
A vanília elég alap bele, akár vaníliás cukorként, akár reszelsz bele.
Élesztőt langyos tejben felfuttatod. Azt jelenti, hogy a tejet langyosra melegíted, elkeversz benne egy kis cukrot, aztán belemorzsolod az élesztőt. Lángosnál ugyanígy kell belerakni. Aztán így összegyúrod az egészet. Kóstold meg a fánknál és a lángosnál is a tésztát, hogy az íz rendben legyen, ne legyen sótlan a lángos, ízetlen a fánk.
Szóval amikor a fánk tészta megkelt, akkor kinyújtod, és szaggatóval kiszaggatod. A vastagságot tapasztald ki, szerintem ~2cm vastagra nyújtva egész jó.
De lehet belőle szalagos fánkot is csinálni, az így néz ki:

Ezeknél olyan fél-1 centire nyújtod, aztán téglalapokat vágsz, aztán a hosszabbik oldalával párhuzamosan a 2/3-áig középen elvágod, aztán egymásba fonod őket.