Quote (cowding @ May 5 2015 04:02pm)
rögtön gondoltam
tanár/te/etc akinek azért már lényegesen nagyobb tudása van matek terén mint egy 12. esnek egyformának érzi
de ha tanterv szerint 30 órát trigonometriázunk és 10 órát valszámozunk/kombinatorikázunk és a dolgozat nagy pontszámú, jelentős része egymásba ágyazott bonyolult kombinatorika, akkor az nem ugyan az, mint a tavalyi, ahol meg a trigo volt benne végig
sok olyan dolog volt amiröl elvétve esett szó órán/tanárnál, hogy 5 évente 1x bennevan, itt egy képlet a függvénytáblázatba, ezzel kell megcsinálni
és akkor ilyenböl benne volt 4, amihez nem is a képlet kellett teszem azt, hanem a megforditása/2 képletet egymásba ágyazni etc.
meg lehet csinálni meg ki is bogoztam/kitaláltam hogy mi a faszt kell, de hogy a képletet amit "megalkottam" és kijött vele az eredmény még soha nem láttam órán a táblára irva, az biztos
Elég tapasztalatot szedtem magamra az utóbbi másfél évben a témáról, szóval kifejteném a véleményemet én is (persze biztos vagyok benne, hogy lesznek úgyis itt olyanok, akik jobban vélik tudni ezt is):
Eduline-on néztem délelőtt a hergelő cikkeket, hát kurva szar embereket szólaltatnak meg, mit ne mondjak, direkt idegesítik a lakosságot. "paraméteres egyenlet" meg a faszom, tudni kellett azt, hogy mit jelent a diszkrimináns, az volt így felfújva. Terjedelmen kicsit néztem én is, nem vettem egyik diákommal sem, de ez már a szóban benne van, hogy vajon mit jelenthet, függvénytábla meg megmondja, ha mégse (na meg 1 pont volt!)...
A második rész alapvetően azért volt nehéz, mert sok feladat egy kaptafára készült, például ~20 pont volt sorozatokból, valamint szintén 15+ valószínűségszámításból, amit kb ki se lehetett kerülni. De megyek végig a feladatokon inkább:
13 - rühellik a végzősök a síkgeometriát, itt írattam a legszarabb dolgozatokat, szóval ezzel meg lehetett rendesen kínlódni, pláne úgy, hogy az ábra is egy kicsit félrevezető volt, legalább egy arányos rajzot csinálhattak volna... biztos vagyok benne, hogy pár embert összezavartak, amikor kijött neki valami...
14 -

szarrá gyakoroltattam a logaritmusos, exponenciális egyenleteket, erre bebasznak egy abszolútértékest... Ez tipikusan olyan példa, aminél a pontok felét be lehet húzni szépen anélkül, hogy keményen foglalkozna a témával. Második rész meg józan paraszti ésszel megoldható volt, vagy ha valaki ábrázolta és leolvasta (azt nem tudom, hogy volt-e alatta négyzetrácsos rész). De aki irtózik ezektől a sok betűs, 0 számos kifejezésektől, az valszeg elbaszta...
15 - Két alapképlet használata a függvénytáblából (fehérben nincs benne az első), b rész pedig szerintem tényleg egyszerű volt...
16 - a nehézséget az okozhatta, hogy nem volt megadva konkrét érték, de le lehet úgy is vezetni, majd egy plusz számítással megnézni, hogy mi jön ki... a d pedig nevetséges volt, az elmúlt évek térgeometriai feladataihoz képest.
17 - "a" rész standard stat szar, b pedig már egy emelt szinthez közelítő példa, a c pedig a 9-10. osztályos táblázatos egyenletfelírós példa, amit mindenki vagy rühellt, vagy már elfelejtette. Összességében ebből 12 pont nehéz volt középszintre.
18 - "a" rész azért eléggé típuspélda, a b viszont elég veszedelmes, logikai szita nélkül nem néztem még ugyan, de magát a logikai szitát elég kevés tanár tanítja meg és nem is szeretik a diákok. c-re pedig már tényleg no comment, középszintre ez elég összetett
Összességében azt tudom mondani, hogy 95%+-t nehéz volt írni, de aki szépen, részpontokra hajtva dolgozott, az elég jól megírhatta.
This post was edited by Jancsipapa on May 5 2015 09:12am