Quote (jarabekg @ Apr 4 2015 03:44pm)
A teljesseg igenye nelkul leirom, hogy ez miert borzaszto nagy hulyeseg.
Szoval a lenyeg az, hogy az inflaciot az alapkamat csokkentesevel tudod mersekelni. Viszont ha csokkented az alapkamatot, akkor csokken a valutad iranti kereslet, igy csokkenni fog az ara, ezaltal noveksik az arfolyama.
Tehat az MNB nagyon sokat tud tenni az ellen, hogy rossz legyen a forint, viszont ahhoz olyan gazdasagpolitika kell, ami inflacio csokkento, es akkor lehet alapkamatot novelni, es akkor erosodik a forint.
Quote (josheide @ Apr 4 2015 03:00pm)
Nem sokat tudsz tenni azert hogy a valutad sokkal erosebb legyen.
Ha tobb az exportja az orszagnak, akkor erosodni fog a penze. De ehhez befektetok es hitelek kellenek, akik versenykepes dolgokat termelnek az adott orszagban.
Aztan lehet lassitani az inflaciot a Magyar Nemzeti Bank penzkibocsatasanak a lassitasaval. Ha kevesebb penzbol is meg tud elni az allam akkor kevesebb allamkotvenyt kell kiadni, es igy megint csak tobbet fog erni a hazai penz.
Viszont ha megszunik az inflacio (mint pl most is) akkor az emberek nem koltekeznek, mert holnap tobbet er a penzuk es igy a belso fogyasztas szenved.
Cserebe viszont lesz sok olcso hitel, hiszen mindenki betolna a bankba a penzet...
Nagy korforgas ez.
Quote (jarabekg @ Apr 4 2015 03:44pm)
A teljesseg igenye nelkul leirom, hogy ez miert borzaszto nagy hulyeseg.
Szoval a lenyeg az, hogy az inflaciot az alapkamat csokkentesevel tudod mersekelni. Viszont ha csokkented az alapkamatot, akkor csokken a valutad iranti kereslet, igy csokkenni fog az ara, ezaltal noveksik az arfolyama.
Tehat az MNB nagyon sokat tud tenni az ellen, hogy rossz legyen a forint, viszont ahhoz olyan gazdasagpolitika kell, ami inflacio csokkento, es akkor lehet alapkamatot novelni, es akkor erosodik a forint.
Ilyen maszlagot en is tanultam eveken at, arra voltam kivancsi a konkret esetben milyen ellenlepeseket lehetett volna tenni, mert szerintem semmit,