Quote (tevetava @ Dec 5 2012 11:44pm)
megvan milyen tárgyat nem fogok felvenni
jó srác beni
Azért majd egyszer emeld le a polcról. Ebből a tárgyból ráadásul szóbeli volt nekünk. Asszem granovettert húztam és amúgy is valamiért jól megtanultam az összeset, de itt egy random részlet Polányitól és nem vagyok benne biztos, de az is lehet, hogy ez már a fogyasztható összefoglaló.
Ezt add elő szóban, ilyen szavakkal

A ,,gazdasági” amennyiben az emberi tevékenységre vonatkoztatjuk, két független jelentés-összetevőt tartalmaz. Ez a szubsztantív és formális jelentés.
A szubsztantív jelentése az ember megélhetésének a természettől és embertársaitól való függéséből ered. Cserefolyamatra utal amennyiben hozzájuttatja az embert anyagi szükséglet-kielégítésének eszközeihez.
A formális jelentése a cél-eszköz viszony logikai jellegéből származik. Választási szituációra vonatkozik. Az eszközök különböző felhasználási módjai között azért kell választani, mert ezek az eszközök nem állnak rendelkezésre elegendő mennyiségben valamennyi cél realizálásához. A választás szabályait a racionális cselekvés logikájának nevezzük > a logikának ezt a változatát alkalmazza Polányi formális ökonómia meghatározására.
A formális jelentés szabályok egy sorát implikálja (magába foglal), melyek az elégtelen eszközök alternatív felhasználási módjai közti választásra vonatkoznak.
A szubsztantív jelentés nem tartalmazza sem a választást, sem az eszközök elégtelenségének mozzanatát. Ebben a megközelítésben az ember megélhetése nem feltétlenül vonja maga után a választás szükségességét, ha választ is nem az eszközök ritkaságának korlátozó hatása következtében teszi azt.