Ha valaki, akkor én biztos nem fogom megvédeni a mechát, de abban is biztos vagyok, hogy országhatáron kívül vannak olyan munkakörök amire ha nem is csak mechást (mert akár gépész akár villamos el tudja látni a feladatot ha összekapja magát), de ideális esetben mechást alkalmaznak.
A villamsomérnökök_általában_még csak egy műszaki rajzot sem tudnak rendesen leolvasni, a mechanikus dolgokhoz pedig nem igazán értenek, egy áltgépész pedig sosem fog elektromos dolgokhoz hozzányúlni, a programozó skilljeikről nem is beszélve.
Arról nem a szak tehet hogy nem folyik olyan komplex tervezési munka az országban, amihez igazán szükség lenne olyan szaktudásra amit csak egy mechás fog tudni ellátni megfelelően.
Mondjuk nálunk is asszem csak 8 éve van a szak (ezt azért érdemes értelmezni, akik magyarországon phd-t szerezhettek ebből, abból legfeljebb 2(!) generáció létezik), és nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy nem teljesen kiforrott, hogy mit szeretnének ezzel az egész képzéssel (például az előző tanszékvezetőnk optikus volt, ezért van két félé optika is a törzsanyagban kek), de az emberanyag kimagaslóan jó, és évről évre alakítanak a képzésen is. Jók az elhelyezkedési mutatók, és a kezdő fizetések is, hosszútávon ha minden így marad, akkor nagyon sok potenciál lesz benne. Persze nem az itthoni piacra fogja kiképezni a mérnököket, de biztos vagyok, hogy a terhelhetőség és a tanulási képesség kialakul, szóval külföldön is jól helyt fognak állni az emberek - de ennek ellenére tudom, hogy szakirányultságú elhivatottság hiányában önmagában kb semmit nem ér, és nem nagyon fed le olyan területet amit az eddigi képzések ne csinálnának jobban.