Quote (rapiddani @ 2 Feb 2021 12:41)
(Szerintem) az a probléma, hogy az ingatlan árak emelkednek a halál faszaba , közben a fizetések meg kurvara nem ebben a mértékben növekednek (én csak egy csöves gépészmérnök vagyok, nem programozó), 3evvel ezelőtt vásárolt nyomorult panelemnek az értéke ennyi idő alatt 10 milliót nőtt, csak a baj az, hogy átlagban 500k/m2 ingatlanok, ha családi méretben gondolkodik az ember, tehát 70+m2 akkor már kb. 1milla/m2 lesz.
Sztem egy 20ev és kb atallunk teljesen arra mint nyugaton hogy mindenki albérlet és nem vesz lakást mert nem lehet kifizetni (csak közben a fizetések maradnak a nyugatinak a 10%a)
Amugy relative egyszerü megoldások lennének a jelenségre:
- a külföldi tulajdont vissza kéne szorítani (mert igenis probléma Európában mindenhol) Vannak olyan EU-s tagállamok amiknek a nagyvárosaiban csak x év ottlakás után vehetsz ingatlant, ami kiszorítja a spekulatív befektetők egy részét.
- Szintén kezdeni kéne valamit az airbnb-vel és az egyéb befektetési célú ingatlanvásárlásokkal. Ha ezeket hagyjuk, akkor egyre kevesebb tőkés kezében fog az ingatlanvagyon egyre nagyobb része felhalmozódni. Az airbnb komolyabb adóztatásával és egy olyan ingatlanadóval, ami az ingatlanok számával exponenciálisan növekszik pl. lehetne vmit kezdeni.
- Az állami beavatkozást csökkenteni kéne az ingatlanpiacon. Maradjon az új lakások áfája 5%, a CSOK-ot felejtsük el, mert jelenleg főleg piactorzító hatásai van és nem ad valódi segítséget a családoknak (pláne azoknak, akik csak egy - két gyereket szeretnének)
- Ezek mellett az állam ha nagyon akar vmit még csinálni, akkor érdemes lenne a kollégiumi rendszert bővíteni és a bérlakási piacot is rendbe tenni. Ha a diákoknak soha nem kéne magánbérléshez fordulniuk (csak ha szeretnének) mert opció lenne nekik a koli akkor egy jelentős réteget kiszedhetnénk a bérlői piacról.
Vmi ilyesmi... de persze ehhez elég sok politikai bátorság kéne.