Quote (TresholdOfUniverse @ Jan 30 2015 09:39pm)
hat ez igy egy kicsit nyersnek tunik, de azert valami van benne
majd Beni megmondja az okosat, o ilyesmivel foglalkozik
Oreganyam amugy nagy hipohonder, szerintem napi 500 kaloriat csak gyogyszerekbol bevisz
Gyógyszer-gazdaságtannal foglalkozom és nem vagyok profi a pharmakokinetikából és a törzskönyvezésből, de ez a "
x y gyógyszerek valamilyen hatóanyagból a megengedett akár tízszeresét is tartalmazzák" iszonyatosan kevés információ.
Igazából elkezdtem kifejteni, hogy önmagában ez a kijelentés miért nem jelent semmit, de rájöttem, hogy kurva hosszú lenne és inkább csak két dolgot mondok. Egyrészt van előny-kockázat mérlegelés, ami kvázi azt jelenti, hogy a kedvező és kedvezőtlen hatások mérlegelésével engedélyezik a gyógyszert. Mondjuk lehet, hogy adott gyógyszer növeli a szívinfarktus kockázatát 10%-al, akkor kismama vitaminnak nem lenne jó, de egy végstádiumos rákos betegnél akinek az életkilátását 2 hónapról 8-ra emeli máris üdvözítő szernek tűnik. Az orvostudománynak sokszor rombolnia kell, elég csak a kemoterápiás szerekre vagy csonkító műtétekre gondolni (mondjuk levágott láb, rezekált méh/prosztata/akármi)
Plusz nem vesz figyelembe a kiejelentés olyan tényezőket, mint a felszívódás/biohasznosulás, hozzászokás, stb. A nikotin is kurva erős méreg, de mivel nem intravénásan lövöd magad vele, így a füstbe már csak a cigi tartalmának 30%-a kerül és annak is csak 30%-a szívódík fel (ezek mértéke is egyéb tényezők függvénye). A szájon át szedhető gyógyszereknél is a hatóanyag egy részét lebontja a máj, miközben ha megkerülöd az emésztési rendszert, akkor sokkal nagyobb százaléka jut a véráramba. De például én is kifeküdnék harmad annyi herointól, mint amennyit egy veterán eltol naponta, de egy beszűkült máj vagy vese funkcióval rendelkező betegnek se lehet azt az adagot adni, mint egy egészségesnek, ha a metabolizmussal tűlságosan megterhelnénk a szervet.
This post was edited by beni on Jan 31 2015 07:28am