Quote (llllllllllll @ 30 Jan 2015 22:31)
én azóta nem szedek gyógyszereket, mióta nem szüleim döntik el, hogy be kell szednem :D nyilván kivétel, amikor pl 2 hete 40 fokos lázzal, remegve feküdtem itthon, ezeket nem nagyon érdemes gyógyszer nélkül kibackelni,
de imádom az embereket, akik azt hiszik, hogy ha picit fáj a feje, akkor bevesz egy aspirint, ha tüsszent egyet, iszik egy neocitrant, stb stb és ezek csak jót okoznak a szervezetüknek :D ha tisztába lennének csak a tizedével, hogy
mennyire tönkre basszák ezekkel a szervezetüket, akkor meglepődnének
computer aided drug design vagy mi a geci a tárgynak a neve az egyetemen, ahol különböző gyógyszereket, hatóanyagokat vizsgálnak és a konklúzió nem egy esetben az volt, hogy x y gyógyszerek valamilyen hatóanyagból a megengedett
akár tízszeresét is tartalmazzák, tehát engedélyt se kellett volna kapniuk, de mégis a piacon vannak, lol, rofl, tldr úgyse érdekel senkit
Igen. De pl multkor beszeltem a tudogondozoban az orvossal az asthmara kapott gyogyszereknel szteroidokrol, mert ugye az asthma inhalatorok (nem a ventolin, hanem a napi rendszeresseggel szedettek) szteroidokat tartalmaznak. Raadasul olyat, aminek novekedesgatlo hatasai vannak, tanulmany szerint amerikaban pl a horgotagitokat es szteroidokat kombinalva ugy alkalmazzak, hogy ritka a napi rendszeressegu inhalalas, hanem ritkabban szedik, egyeb esetekben ha szukseg van ra, akkor horgotagito, sulyos esetekre egy eros (szinten szteroid tartalmu) tablettat kapnak.
Ehhez kepest nekem anno az SZTK-ban, meg a pulmonologian, felirtak 250mg Flixotide Discusst, papiron napi 2x szedesre, amikor a kontrollon az eredmenyek javultak, nem csokkentettek se a napi adagot, se esetleg a keszitmeny hatoanyag kisebb mennyiseget tartalmazo verziojara valtas nem volt. Most voltam decemberben, mert kb 2-3 ev utan megint szarul voltam, es addig tunetmentes voltam, de most kezdett elojonni. A doki (aki europai pulmonologiai szovetsegek meg mindens zar tagja, meg SOTE-n prof, kivizsgalt es nem egybol visszakurt ra, hanem mivel egy megfazassal egyutt jottek elo az asthmas idoszakbol ismert tunetek is, azt mondta, hogy ventolinozzam magam reggel es este 2 puff adagot, aztan ha beszedtem antibiotikumot (horgo es legcsogyulladasom volt - kurva csemtrel - ), utana ha a ventolinhasznalat heti 2-3 nap hasznalnom kell horgotagitasra, meg rohamoldasra, akkor egy enyhebb adagban visszavehetjuk a szteroidot is, de egyebkent folosleges.
Mondjuk beszelgetes alapjan azt mondta, hogy nem ezert vagyok torpe, mert 15 eves koromtol 19 eves koromig kb szednem kellett azt a szart napi 2x (mondjuk max az elso 1,5 evben szedtem igy), mert nem tartalmaz akkora mennyiseget, de pl amit felirnak rohamoldasra szteroidtablettat, az mar olyan mennyiseget tartalmaz, hogy ha azt valami hipochondernek felirjak es ugy eszi, mint a cukorkat, az mar eleg nagy mennyiseg. Es ugye ez a baj, hogy basznak ra a TB finanszirozott pulmonologiakon, hogy mit irnak fel, vagy kell e hatoanyagcsokkentes, vagy szedesigyakorisag csokkentes a jobb eredmenyek miatt..