Quote (jarabekg @ 10 Oct 2012 22:00)
a felvetésed jogos, csak a megközelítés nem igazából...
A fő gond azzal van, hogy az egyetemre nem a papír miatt jár az ember, hanem a megszerzett tudásért. Tudást meg 14 kreditponttal is szerez az ember (egyes helyeken többet is sokkal, mint másutt 60-nal). Borzasztóan utálom amikor úgy általában az egyetemistákat éri akármilyen jellegű támadás, és ésszerűsítés meg motiválás helyett mindent a diákokon akarnak leverni.
na leültem géphez

tldr incoming (a mai postok után végre írhatok egyet, és nem lóg ki a sorból)
(no offense, csak így jobban hangzik a következő mondat ^^)
Hát már hogy a halál faszába szerezne akármilyen tudást is valaki aki 2 fél alatt megcsinált 14 kreditet? Mikor a megadott minimum (13 kredit / félév) ennek a kétszerese, aminek pedig a normális (24+ kredit / félév) szintén a kétszerese?
Max. az aki azt hiszi hogy milyen faszagyerek és már mindent tud mert hallott három szót az egyetemen..
Persze valamit újat biztos hall, de ennek következtében pár dolog fixen leszűrhető
- leszarja az egészet
- nincs benne a témában
- újat meg főként nem tud alkotni
= minden, csak nem kompetens.
Ezt pedig talán mégse kéne fizetni jófej állambácsinak.. vagy releváns papír nélkül beültetni emberkéket (amiről beszéltetek pár oldallal előrébb) döntéshozó helyzetbe
Még a mostani minimumot sem támogatnám. Ha valaki nem tartja a tantervet, ne legyen államis -- ez nem óvoda
Bejutás? Több opció is van nyílván, utólag kifizeti az egyetemnek az állam, diák pedig visszakapja ösztöndíj formájában, etc etc ezen nem gondolkoztam, nem is akarok
A mostani kivitelezés persze teljesen rossz, de a tervek is egytől egyig ^^
Persze, több diplomás embert akarnak, érthető (ma olvastam egy 6-8 éves jóslást, hogy hiánycikk lesz jópár diplomás, és 400e érettségis nem fog tudni elhelyezkedni) -- de ezt nem ezen a szinten kell intézni, hanem egyel illetve kettővel lejjebb
Nem jártam elite gimibe, hanem városi infós puttó suliba (persze ezt mondták a legjobbnak, a kategórián belül

ami elég szerény).. mindent tanítottak csak azt nem hogy hogyan kell tanulni, és hogy egyáltalán KELL tanulni -- meg is szívtam, 4 év késéssel fogok diplomát kapni (annyival később kezdtem)
Nálunk volt egy "nagyfejű" aki mindenből 5-ös volt, és bme-ről is elsőre lehúzta a bőrt.. cikiztuk (de azért haverom :DDD /meme) -- puccos gimit miért írtam? barátnőm egész osztálya ilyen volt, és ez volt a normális. Tőlünk alig mentek egyetemre egy maroknyian (arra is majd mindjárt kitérek), tőlük pedig egy fél maroknyi NEM ment egyetemre (ráadásul kb mindenki ilyen corvinus, bgf, über alle ponthatáros helyre)
Visszatérek kicsit alaphelyzetbe, amiről indult:
180-an kezdtük tavaly ilyenkor, 3. félév megy, és 10 arcot nem látok összesen akik bejárnak olyan órákra ahova "kéne" (ez már első félév után igaz volt)
Adott könnyebb tantárgy (Algoritmusok -- ehhez nem kell pl. ilyen olyan nehéz előfeltétel, így annyi kredit sem, ezért írom ezt) -- Nem annyira alap, megpörgeti azokat a fogaskerekeket, de ha valaki "kompetens" (ebben él, etc) csak hogy a fenti szóhasználattal éljek, könnyedén vihető
Tök jó példa, aktuális: tegnap az órán a tanár beszól: "túl sok az üveges szem... akkor itt egy feladat, és most várok amíg nem lesz eredmény"
Én persze 2 hónapja nem alszom D3 miatt, így a tollat forgattam (este fél 9-kor) és néztem ki a fejemből, de 10 perc után sem történik semmi. Tanár körbemászkál (jófej, estin kicsit közelibb a kapcsolat, kb a szünetek felében együtt bagózunk), megszólal "Ádám, mi van veled? Te sem?"
Mondom "ja jó'van.." elkezdem nézni, 2 perc múlva kész (5 sor..), táblára felírom, egész teremben " : OOO " arcok (a következő fél órában sem lett volna meg, ezt írásba adom)
Most ha így megy más szakokon is (mert miért ne), és ezekből kerülnek ki a gazdasági-, állami vezetők, döntéshozók, bármi és csak 1-1 Beni van (hogy ne magammal példálózzak) ÉS szerinted ez is (megszerzett-) tudásnak számít, akkor nem is csodálom hogy ott tart ez az ország, ahol.
Quote (beni @ 10 Oct 2012 22:22)
nem fölényes akartam lenni, de ez a téma mindig feljön és vonulnak az emberek tüntetni én meg nem értem, hogy mit várunk egy olyan rendszertől, ami fejpénzre építve egyre több embert próbál meg bekanalazni a felsőoktatás berkeibe, hogy aztán onnan kijőve a végzettek szembesüljenek az elégtelen munkaerőpiaci kereslettel, az igényekre pedig nem is készítette fel őket a képzés és ezt még csak szóvá sem tudják tenni, hisz "mit ugrálsz, úgyis ingyen volt"
Én azt gondolom, hogy aki szorgalmas az nagyon sokra viheti az egyetemen is, csak neki kell ülni tdk-t írni, meg szakkoliba járni, meg szorgalmi időszakban is tanulni és akkor a béred az lesz, hogy ingyen járhatod az egyetemet. Aki ellógja az egészet, az meg fizesse ki. Nagyjából a munkahelyen is ez működik: megdolgozol a pénzedért. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell segíteni a kistelepülések diákjait vagy a hátrányosabb helyzetű, de szorgalmas diákokat, de az erőfeszítéseik és vágyaik arányában.
this.. de nem a képzés hibája, hanem a szorgalom hiánya (micsoda rím

kérem keretbe foglaltatni )
nehogymár ne vágjuk ki azt aki nem bír mindenből legalább egy 50%-ot csinálni, miközben én teljesmunkaidőbenBarátnővelEstiD3alF-szverésselÚgyHogyVanValamennyiSzabadidőmMégÍgyis 4,6 legyek egy seggből-szájba nehézségű egyetemen (ha nem tettek volna át államira, "mert estis vagyok" (alapból azt hittem így van), felgyújtottam volna az egész bagázst mostanra.. habár emiatt az ok miatt ösztöndíjat nem is kaphatok, szóval így is megvan a szájíze a dolognak, ez is 0%-ban fair)
This post was edited by Anarkin on Oct 10 2012 03:29pm