Quote (-joey- @ 19 Feb 2014 15:11)
Az, hogy a tanároknak megtiltották a fenyítést, azt eredményezte, hogy az előbb felsoroltak közül, ha valaki nem tudott hatni az osztályra, vagy libsivé vagy gecivé vált. Szerintem ez nem jó, azért, mert a libsi nem tud rendet tartani, a geci pedig úgy tart rendet, hogy többet árt vele, mint használ. Szóval akkor miért is kellett megtiltani a fenyítést? Az iskola elvileg a második otthonod. A tanárod pedig a nevelőd, ha úgy tetszik második szülőd. Ha a szülőtől el lehet fogadni egy-két helyrebillentő pofont, akkor a tanártól miért nem lehet?
Erre adjál nekem rendes választ, és ne long-term javaslatokkal dobálózz, mert abból nem lesz semmi még pár tíz évig, viszont addig felnő egy generáció, akiket nem lehet kordában tartani.
Egyetertek veled abban, hogy egy tulsagosan engedekeny / tulsagosan szigoru (geci) tanar rengeteget arthat.
Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy az elemzesed helyes, es tenyleg azert valtak ilyenne a tanarok, mert nem alkalmazhatnak fenyitest.
A fenyitesnek egyetlen hasznos kimenetelet latom: ha egy diak annyira durvan ellent mond a tanarnak, hogy az mar minden logikaval ellent mond ,egyfajta hiszterikus allapotba kerul, akkor ebbol kizokkenteni lehet, hogy csak valami sokkhatassal lehet.
Erre lehet, hogy egy pofon a jo megoldas, de en oszinten valoszinubbnek tartom, hogy valamilyen priviligiumtol valo megvonas, absztrakt buntetes tobbet hasznal, mint egy pofon.
Olyan az a pofon, mint egy sebeszeti eszkoz. Ha jokor, jo helyen alkalmazod, akkor eletet menthet - de ha egy picit megcsuszik a kezed, akkor mindent tonkretehet.
Szerintem azert kellett betiltani a testi fenyitest, mert legtobbszor a tanarok nem jokor, nem jo kontextusban alkalmaztak azt. Nem tudtak elni a hatalmukkal, tul gyakran fordultak ehhez a megoldashoz, etc.
En szulokent se adnek pofont a gyerekemnek, hanem megprobalnam logikus modon megmutatni neki, hogy miert rossz az amit csinal. Ha elkezd hisztizni, valahogy megbuntetnem es rabirnam hogy higgadjon le es gondolkozzon azon amit csinalt.
Sajnos ez a tema nem a szakteruletem, bar nagyon erdekel az oktatas ugy altalaban.
De most nekiallok a szakirodalomnak es kideritem, hogy azok akik ezt kutatjak mit mondanak a dologrol.