d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Official Politika Topic
Prev13943953963973981468Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 3,747.73
Dec 15 2013 10:10am
Quote (josheide @ Dec 15 2013 05:02pm)
Mert azzal mi a baj? Bestest kampanydal ever.

Ez
Member
Gold: 10,257.50
Member
Gold: 33,265.80
Dec 15 2013 01:36pm
Quote (Anarkin @ 15 Dec 2013 17:10)
és miket írtál rá?

Egy norveg mintat vazoltam fel az esszemben.
Member
Gold: 11,500.00
Trader: Trusted
Dec 15 2013 07:09pm

This post was edited by Anarkin on Dec 15 2013 07:09pm
Member
Gold: 80.00
Dec 16 2013 02:31am
Quote (josheide @ 15 Dec 2013 12:51)
You are the democratically elected leader of a medium-sized, medium-income country with a fairly diversified economy but a somewhat unstable past, with not-so-distant episodes of authoritarian rule.  Completely unexpectedly, a government-funded research institute in your country has discovered a clean, safe, and extraordinarily cheap way of generating almost unlimited electrical power.  (Think “cold fusion,” but a version that actually works.)  Their method is known only to them, you do not propose to make it available to other countries at this point, and the scientists who discovered it are loyal and well-rewarded enough that you need not fear they will sell their knowledge to others.  Your geographical location is such that you can easily export this energy (by transmission lines) to neighboring countries that will eagerly purchase it.  You want this discovery to become a blessing, not a curse, to your people.  You want to raise their standard of living, continue to grow and diversify the economy, maintain a democratic system, advance gender equality, reduce economic inequality, improve the educational system – in short, you are one of the “good guys.”  You are also very well-read in comparative political economy.  What policies will you now pursue, and why?  What pitfalls could your country encounter, and how will you avoid them? 

ez az egyik vizsgakerdesem :D

nem emlekeztet titeket a dolog Magyaorszagra? :D

Ez kurva jo :D esszedet ha megvan akk gib pls
Member
Gold: 5,390.00
Dec 16 2013 05:47am
Quote (Genthor @ Dec 15 2013 08:35pm)

errol semmilyen hivatalos tervezetet nem talaltam

ez miez
van rola tobb infod? mert a cikkben leirtak tenyleg eleg brutalisak, es akkor megmozdulast kene szervezni
Member
Gold: 10,257.50
Dec 16 2013 10:52am
http://index.hu/gazdasag/2013/12/16/dontott_a_kuria/

Quote (jarabekg @ 16 Dec 2013 12:47)
errol semmilyen hivatalos tervezetet nem talaltam

ez miez
van rola tobb infod? mert a cikkben leirtak tenyleg eleg brutalisak, es akkor megmozdulast kene szervezni

Indexet tudok linkelni.

http://index.hu/belfold/2013/12/16/kiakadtak_a_mernokok_az_allamositasi_terveken/
Member
Gold: 3,000.69
Dec 16 2013 01:51pm
Quote (josheide @ 15 Dec 2013 12:51)
You are the democratically elected leader of a medium-sized, medium-income country with a fairly diversified economy but a somewhat unstable past, with not-so-distant episodes of authoritarian rule.  Completely unexpectedly, a government-funded research institute in your country has discovered a clean, safe, and extraordinarily cheap way of generating almost unlimited electrical power.  (Think “cold fusion,” but a version that actually works.)  Their method is known only to them, you do not propose to make it available to other countries at this point, and the scientists who discovered it are loyal and well-rewarded enough that you need not fear they will sell their knowledge to others.  Your geographical location is such that you can easily export this energy (by transmission lines) to neighboring countries that will eagerly purchase it.  You want this discovery to become a blessing, not a curse, to your people.  You want to raise their standard of living, continue to grow and diversify the economy, maintain a democratic system, advance gender equality, reduce economic inequality, improve the educational system – in short, you are one of the “good guys.”  You are also very well-read in comparative political economy.  What policies will you now pursue, and why?  What pitfalls could your country encounter, and how will you avoid them? 

ez az egyik vizsgakerdesem :D

nem emlekeztet titeket a dolog Magyaorszagra? :D

széles gabesz

azt hittem konkrétan rólunk írtál ironikusan vagy nem is tudom hogyan egy esszékérdést lol
Member
Gold: 3,000.69
Dec 16 2013 01:54pm
Quote (josheide @ 15 Dec 2013 20:36)
Egy norveg mintat vazoltam fel az esszemben.

nem más egy kicsit a helyzet? tekintve, hogy norvégiának nem technológiája, hanem nyersanyag erőforrása van, meg nem is egyedi, csak nagyhatalom belőle. biztos kikémkedné valamelyik nagyhatalom :D

de attól még mi a lényege a norvég példának amúgy?
Member
Gold: 33,265.80
Dec 17 2013 02:35am
Quote (My_Acc_Is_Bazur @ 16 Dec 2013 20:54)
nem más egy kicsit a helyzet? tekintve, hogy norvégiának nem technológiája, hanem nyersanyag erőforrása van, meg nem is egyedi, csak nagyhatalom belőle. biztos kikémkedné valamelyik nagyhatalom :D

de attól még mi a lényege a norvég példának amúgy?

Hirtelen sok penz egy technologia / eroforras felfedezese miatt. Bar nem tokeletes a pelda, nagyon hasonlo kihivasokkal kell megbirkozni.

Ha hirtelen megnovekszik a kereslet egy orszag exportja irant, akkor termeszetes, hogy felertekelodik annak az orszagnak a valutaja, ami tonkreteszi a tobbi export-orientalt iparagat, noveli az egyenlotlensegeket mind a tarsadalom egeszeben, illetve a nemek kozott is.
Mivel ez a technologia teljesen atformalna a vilagot, valoszinuleg hiperdeflacioval (lol) kene szamolni, es minden orszag ehhez a kis orszaghoz probalna kotni a valutajat.

A problema megoldasara a norvegoknal eloszor leultek a politikai partok, kituztek maguk ele egy sor celt, hogy na akkor ezt fogjuk megvalositani, es attol fuggetlenul, hogy ki volt a kormanyon ugyanazokat a celokat kovettek.

Mikor elkezdett profitalni az olaj, eloszor visszafizettek az allamadossagot, ezzel megsporoltak az eves kamatokat es az orszag gazdasagan kivul tartottak a valutat.

Aztan a kov. evekben sem engedtek a deflaciot, hanem letrehoztak egy nemzeti befektetesi alapot, amibe az olajbevetelek nagyresze aramlott.

A maradekbol illetve az eves kamatokbol pedig a joleti allam megerositesen dolgoztak.

Ugyanakkor megkotottek a politikusok a sajat kezuk, hogy a penz nem mehet idiota ujraoszto politikakra.
Nem szuntettek meg a demokratikus allam intezmenyeit, tovabbra is magas adokat szedtek, mert tudtak, hogy ki fog fogyni az olaj egyszer es akkor nehez lenne ujra bevezetni ezeket.

Persze ha vegtelen energia lenne akkor mehetne a 100% rezsicsokkentes meg minden total hawai - csak ha kozben mas orszagok is felfedezik a technologiat akkor az export megszunne ilyen nagy volumenu lenni, es nem tudnak fenntartani az emberek az eletszinvonalukat.

Go Back To Magyar Topic List
Prev13943953963973981468Next
Add Reply New Topic New Poll