Quote (zsansaccount @ Jun 22 2011 02:59pm)
egyetértek.
én mondjuk elég radikálisan változtatnék, tehát fölösleges karokat lecsuknám (kommédia meg pár büfészakot) és mindenhol lefelezném a hallgatók számát (néhol harmadolni is lehetne).
ok mondjuk ha nem csukatnám be teljesen, de tizedelném azokat. fizetősök se kellenek (ofc van, aki nem végezheti államin, az más)
én fizetős felsőoktatásban látom a jövőt
inb4 sondor aki jön azzal, hogy mi van azzal aki nem tudja kifizetni?
1. Fel lehet venni hitelt, mint amerikában. Mivel fizetős a felsőoktatás, ezért kevesebb ember fog beiratkozni, viszont mindenki jobban megbecsüli magát, ráadásul pozitívan fog hatni a pénz a minőségre. Jobb képzés + kevesebb konkurencia = egyszerűbb lesz melót találni = egyszerűbb lesz visszafizetni a hitelt, ráadásul nem kell majd két-három diplomát csinálni, hogy versenyezni lehessen az "egy már mindenkinek van" jelenséggel.
2. A jó hallgatóknak, akik arra érdemesek (mert most lássuk be, hogy a legtöbben inkább az egyetem mellé járnak a kocsmába, mintsem szorgosan látogatják a tanórákat) támogathatná az állam.
3. Meg lehetne határozni, hogy nagyjából miből mennyire van szükség, és egy csomó főiskolát (médiatudomány, stb) arra kényszeríteni, hogy éljen meg piaci alapon.
4. több és jobb szakképzés lehetne, ami szintén fontos
de még sorolhatnám ... a boltban se példálózhatunk azzal, hogy nekem jár az ingyen kenyér, mert különben éhen halok ... a felsőoktatásnál is látni kell, hogy nincs ingyen
This post was edited by beni on Jun 22 2011 08:06am