d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Gepesz Es Villamosmernokok
Prev12345618Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Oct 3 2013 04:00am
Quote (CyberPunk666 @ Oct 3 2013 09:59am)
csocsógépet akar csinálni, csak ezt egy másik topicban írta le. Ahhoz szerintem nagy sebesség és nagy pontosság szükséges.

igen, a lehető legnagyobb
Member
Oct 3 2013 04:03am
Quote (CyberPunk666 @ Oct 3 2013 09:54am)
lol, miért? az a legkevesebb. Szerintem itt a kihívást a sebesség és pontosságigény jelenti. Ez egy igazi méréstechnikai kihívás.

Szerintem egyértelműen villamosmérnöki feladat. Ilyen végrehajtókkal a villamosmérnök is foglalkozik, ezt úgysem kell tervezni (nem is tudnád legyártatni), hanem venni kell. A vezérlés viszont már komoly kérdés.
A sebességigényt fel kellene mérni, hogy mégis milyen beállási időkre van szükség, és hogy az ehhez szükséges eszközök mibe kerülnének. Tartok tőle, hogy nagyon sokba.
Támogatót tudsz szerezni a projektedhez?

nem tudom mennyi bemenete van a rabpi-nek, de ehhez a géphez (mármint az egész csocsóhoz) rengeteg érzékelő kell, a motorok vezérléséhez meg inkább vennék egy rendes atmegát vagy valamit, olcsóbb is és jobb is. Meg nem kell rá heteket várni, hanem megkapod bármelyik boltban.
btw mindent amit nem muszáj mikronontrollerrel (mondjuk biztonsági okokból), az mindenképpen pcn érdemes végezni, mert az van, és nem kell érte már fizetni.

ilyeneket még írhatnál, mert a legelső terv az lesz, hogy szerzek valamilyen mikrokontrollert és elkezdem próbálgatni
délután beszélek a proffal is, csak addig is legyen valami infóm

This post was edited by xGurke on Oct 3 2013 04:03am
Member
Gold: 1.00
Oct 3 2013 04:03am
Quote (xGurke @ 3 Oct 2013 12:00)
igen, a lehető legnagyobb

btw a forgatás nem is lenne gond, sem sebességben, sem pontosságban.
A tolás-vonás viszont kérdéses.

Quote (xGurke @ 3 Oct 2013 12:03)
ilyeneket még írhatnál, mert a legelső terv az lesz, hogy szerzek valamilyen mikrokontrollert és elkezdem próbálgatni
délután beszélek a proffal is, csak addig is legyen valami infóm

az atmegák programozása egyszerű, olcsóak. Van egy csomó portjuk. Mi egy atmega 8-al csináljuk a TDK munkánkat, de ez tele van ilyen csöves megoldásokkal, mert nincs pénzünk pneumatikára, és végül a hajtásláncra sem volt, szóval vettünk a tescoban akkus csavarozó/fúró gépet, és kiszereltük a motort... :D

Kérdezd meg a profodat, hogy a húzás-toláshoz mit ajánl nem biztos, hogy azt is villamosan a legcélszerűbb.

This post was edited by CyberPunk666 on Oct 3 2013 04:06am
Member
Gold: 2,496.00
Oct 3 2013 04:04am
Quote (CyberPunk666 @ Oct 3 2013 10:59am)
csocsógépet akar csinálni, csak ezt egy másik topicban írta le. Ahhoz szerintem nagy sebesség és nagy pontosság szükséges.

nem.

jo hat en csak annyit tudok amennyit leirt

a nagy sebesseg attetek kerdese, es ugy a pontos mozgas is egyszerubb(gondolom)

ehhez mar nemi hidraulika/hengerek is kellenek, ha a nagyon gyors mozgasokat meg akarja oldani, vagy egy olyan motor aminek nagyn komoly nyomateka van
Member
Gold: 355.92
Oct 3 2013 04:08am
ez villamosmérnök/mechatronikai mérnök, de a mechatros foglalkozik főleg ilyenekkel
Member
Oct 3 2013 04:08am
Quote (TresholdOfUniverse @ 3 Oct 2013 12:04)
jo hat en csak annyit tudok amennyit leirt

a nagy sebesseg attetek kerdese, es ugy a pontos mozgas is egyszerubb(gondolom)

ehhez mar nemi hidraulika/hengerek is kellenek, ha a nagyon gyors mozgasokat meg akarja oldani, vagy egy olyan motor aminek nagyn komoly nyomateka van

a forgatás nem gond, mert egy tárcsátfigyel egy abszolut encoderrel, és az elég pontos.
de a húzás vonás nagy sebességgel és pontossággal, pneumatika és hidraulika, de az iszonyatosan drága (százezres-milliós...)

This post was edited by CyberPunk666 on Oct 3 2013 04:08am
Member
Oct 3 2013 04:18am
rasplofasz kurva baszott bagy overkill, meg egy sima arduinio clone is tulzas ket motor vezerlesehez, nezz valami hivatalos kissebb arduinot vagy clone-t dx-rol v. ***rol, 20 dollar allatt lesz

motort addig nehez lesz talalni amig nem tudod h mekkora forgonyomatek kell meg stepped kell vagy folyamatos

itt van minden http://www.adafruit.com/
ha olcsobban akarsz dx.com, ***
Member
Oct 3 2013 04:21am
mondjuk azert irhattad volna hogy csocso baszast akarsz mert az op alapjan akar meg automatizalt madar ijeszto is lehetett volna

azt akarod hogy 10 vagy nemtom hany sornyi baszas van a csocsoban reagaljon neked a gurulo labda helyzetere realtime? gl
Member
Oct 3 2013 04:21am
btw fpga-t felejtsd el, nagyon megemeli a költségeket, és nem indokolt a használata.
a vezérlési feladatokra tökéletesen elég egy atmega 8 ,128, ... eldöntöd, pontosan mikre van szükséged és kiválasztod a legjobb felszereltségűt. A nagy számításokat meg egy pc végezze.
Maga az optimális program megírása kurvanagy feladat lesz.
A forgatáshoz abszolut encodereket nézz, az atmegákban van ADC, a 128-ban kapásból van 8 darab 10 bites, bőven elég. (360°/1024, előbb lesz korlátozó tényező az encodered, mint ez).
A kommunikáció van rajtuk UART,de illesztővel (300 forintos IC) tudsz belőle, akár rs-485-t is csinálni.

Az igazi feladat, amire nincs konkrét ötletem az a tolás-vonás. Amiket villamos megoldásokat tudok, azok mind lassúak ide.

A forgatáshoz szervo vagy léptetőmotor, ez függ a frekvenciaigénytől, de szerintem bele kell férjen.
Member
Gold: 15.00
Oct 3 2013 04:22am
Meg nem kell rá heteket várni, hanem megkapod bármelyik boltban.
btw mindent amit nem muszáj mikronontrollerrel (mondjuk biztonsági okokból), az mindenképpen pcn érdemes végezni, mert az van, és nem kell érte már fizetni.

én megrendeltem a raspberryt és másnap elmentem érte a boltba. u jelly?
milyen biztonsági okokról beszélsz?

nem tudom mennyi bemenete van a rabpi-nek, de ehhez a géphez (mármint az egész csocsóhoz) rengeteg érzékelő kell, a motorok vezérléséhez meg inkább vennék egy rendes atmegát vagy valamit, olcsóbb is és jobb is. Meg nem kell rá heteket várni, hanem megkapod bármelyik boltban.

karok mozgatásáról volt szó, nem radarfigyelésről.
ha erre egy usb/gpio nem elég, akkor baj van
persze ettől még overkill egy ilyenre a raspb, ezt belátom. de baj nem lenne vele

This post was edited by kuzdithom on Oct 3 2013 04:23am
Go Back To Magyar Topic List
Prev12345618Next
Add Reply New Topic New Poll