Quote (Anarkin @ 11 Jul 2013 23:40)
[1] pusztán az sem fog semmihez vezetni hogy "upgradeljük magunkat" és iChip-et szúrunk a fejünkbe (vagy legyen oltás, tökmindegy), gyorsabb perception, gyorsabb minden, tehát ha mindenki megkapja akkor annak nem lesz nagy hatása, leszámítva hogy megváltozik minden
dehát ez a fajta változás már így is bekövetkezik, 10-20-50-100 évente hasonló változásokon megy át az emberiség
persze most már 3 év alatt is teljesen más világ lehet mint azelőtt, de ezt még mindig emberek okozzák, és ez azért van mert nem kell újra feltalálnunk a matematikát, ha meghal az az egyetlen ember aki tudott osztani (vagy éppenséggel ha valaki kitalál valamit akkor 2 perc alatt a világ másik felén már tudják, és nem kell 400 évet várni rá hogy feltalálják európában ami kínában már le van írva)
persze ezt mind mind abból a kontextusból írom, hogy arra próbálok reagálni kritikával, hogy nem hiszem hogy ettől a robbanástól nagyon félteni kéne minket
ráadásul a technológiai fejlődés üteme nem gyorsul hanem lassul szvsz

amíg egyszerű matematikai tételeket nem tudunk bizonyítani egyszerű nyelvekről, meg arról hogy polinom időben lefutnak-e, addig nem félnék ..
sokkal inkább hiszem azt hogy haladunk egy pont felé, amit az "evolúciónk" enged, és nagyon úgy tűnik hogy elég szedett vedett tempóban haladunk, nem követve a "menetrendet" hogy létrehozzuk magunkat digitálisan a görbét követve
[2] az se lenne megoldás sok mindenre ha elterjedne a kvantum számítógép (ami már gyakorlatbna létező fogalommá cuppant; csak hogy visszatérjek a számítási sebesség ábrára), mert egyszerűen az API amivel programozni lehet egy rémálom, az emberek alig fogják fel, olyan mint az async kódolás és társai -- egyszerűen csak ez is gyorsabb (egy picit), lehetővé tesz pár olyan algoritmust ami már megszületett volna a "lassú" gépekre is ha lenne elképzelésünk hogy merre nyúljunk -- szóval ez például feltétezné hogy már le van írva az elméleti könyvben az MI, csak éppen nincs hol futtatni.. namost ha azt nézzük hogy az ábrán hol helyezkedik el ennek a számítási kapacitása, eléggé függőleges lenne az a vonal, és kicsit elmenne az ember mellett.. mondjuk Istenre mutatva ^^ és mégsem lenne okosabb mint egy pók, ha a "robbanás" irányából nézzük
de ismétlem, ezt nem arra írtam hogy miként változik meg a környezet, akár gazdasági vagy bármilyen szempontok szerint, akár az emberiség maga
Akkor a véleményem ezzel kapcsolatba, ahogy megígértem este:
[1]: Az, hogy milyen módszerrel történik a bővítés az mérnöki-orvostechnológiai kérdés első sorban szerintem és már inkább alkalmazott tudomány, mint teoretikus. "Nem lesz nagy hatása,leszámítva, hogy megváltozik minden" - Pontosan, alapjában véve egy ugyan olyan fejlődésnek lehet minősíteni (erős túlzásokkal), mint ahogy az ember elkezdett eszközöket feltalálni, amivel könnyebben művelheti/egyáltalán megművelheti a földjét. De ebben az újdonság az lesz, hogy egy magasabb szintű szintézisre lép a gépekkel úgymond genetikailag. Egymással permanens kapcsolatban lesznek és az adatokat végig megosztják a gyorsabb döntések érdekében. De ezért áll messze a realitástól szerintem a 'robotok átveszik az uralmat' teória, mert kontroll alatt tudja a megnövekedett gondolkodási sebességgel már a (nem biológiai értelemben vett, átalakult) ember.
Nyilván előrébb vagyunk és nem kell annyit várni, ahogy írod. Ezért mondják exponenciálisnak ezt a fejlődést a jövőkutatók gondolom.
A robbanástól kell-e félteni minket? Ez érdekes kérdés, szerintem a mi életünk alatt, legyen mondjuk 70 év még el fogja érni az emberiség, hogy kibővítsék az agyat. Hogy milyen módon, mennyire 'erősen', azt nem tudom. De ha jól vettem ki (bár konkrétan nem utalt erre, csak volt az első fejezetben egy érdekes 'mű' párbeszéd Darwin, Kurzweil, George2048, Molly2004, Timothy Leary, Ned Ludd között. A George48, ha utal arra, hogy mikor érjük el ezt a szintet Kurzweil szerint, akkor az nincs olyan messze. Bár gondolom tesz majd konkrét kijelentéseket is a későbbi fejezetekben azzal kapcsolatban, hogy szerinte melyik század melyik időszakára milyen szintre juthat el a téma.
A matematikai problémák megoldása szerintem pont ezzel fog fejlődni, pár igazad van benne, de nem tudjuk azt sem, hogy ezek megoldásához még hány év kell, nem olvasol te sem ahogy én sem minden egyes problémának jelenlegi tudományos állásáról, nap mint nap illetve annak mélységét sem értenéd, nem tudod megítélni, hogy éppen mennyire járnak közel a megoldáshoz, vagy éppen milyen buktató kerül az útra. Ahogy én sem nyilván. Az, hogy a "menetrendet' követjük, vagy az "evolúciót", szerintem ez a kettő nem vehető külön, az evolúció maga a menetrend és ez is exponenciálisan gyorsul, ha megnézed mennyi idő kellett az első életforma megjelenéséig és onnantól mennyi idő az első 'értelmes' életformáig, onnantól a 'humanoid' lényhez és onnantól a Homo Sapienshez és onnantól a mai technológiai tudást használó emberekhez, gyorsul folyamatosan.
[2]: Nem tudom mi az az API : D Nem értek a proggoláshoz (de ezért jó, hogy ha ebben a témában azok is megszólalnak, akik értenek hozzá valamennyire). Ehhez úgy nem tudok mit szólni. Ellenben a gondolatmenet második felére, hogy az MI-nél az "ember mellett elmenne, akár egy 'Isten felé'" - Amit már írtam és a könyv is taglal, hogy nem kell az embernek lemaradni a technológiától így az a két vonal ugyan kicsit divergáló lenne, nem tudom, de az is lehet lenne egy metszési pont ahol az új ember 'legyőzné' a pure gépeket. Fogalmam sincs.