d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Főzős Topic > Egyszerűtől összetettig
Prev12345611Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2.00
Oct 13 2011 12:35pm
Quote (Baleee @ 13 Oct 2011 20:24)
Zsan: a WOK az egy nagyon jó edény, némi 'kiegészítővel' eléggé multifunkcionális, pl a peremére rakható rács. Fedő nem árt hozzá. A lecsót pedig mindenképpen próbáld ki tejföllel egyszer, ha még nem tetted, az is nagyon krémessé teszi és finommá. A másik, hogy a paradicsom miatt, dukál bele a bazsalikom és borsikafű, nagyon feldobja a lecsót, megéri kipróbálnod.

Ha már itt tartunk, akkor apörkölt alap elkészítése így külön postban:

1. Hagymát apró kockákra vágod.
2. Lábasba olajt, disznózsírt hevítesz. / Kisütsz szalonnából zsírt, aztán kiszeded a tepertőt, csak a zsírt hagyod benne.
3. Rádobod a felkockázott hagymát a felhevült olajra.
4. Megsózod.
5. Addig sütöd/párolod fedő alatt, ameddig üveges nem lesz, szét nem fő, hogy aztán ne legyenek egész hagymadarabkák a pörköltben.

A paprikát csak akkor szabad beletenni, amikor már a hús is benne van és együtt főnek, mert ha akkor teszed bele, amikor még csak a hagyma van, akkor megkeseríti a pörköltet. Én fél kiló húshonként használok 3-5 nagy fej hagymát..

Amúgy vasárnap vadpörköltet fogok csinálni. :) De most csak a natúrra vágyom, semmi csicsa, só, bors, paprika, hagyma, bor, vadhús.

megfogadom a tanácsokat, most lett egy csomó fűszerem, de veszek még. valamikor a jövő héten el akarok látogatni a közeli keleti fűszereshez és ott is vásárolgatni, mert bírom a keleti cuccokat :P

itt a tegnapi szenya:

kenyér, tejföl (megszórva egy kis WOK fűszerkeverékkel - amit találtok pl tescoban, pirospaprikával és sóval), majonézes krumplisaláta ( házilag készített majonéz olajból, tojássárgájából, mustárból, tejfölből, sóval, borssal - asszem ennyi, főtt, kockázott krumpli és egy kevés csíkozott hagyma), sonka szeletek, sajt szeletek és csemegeuborka szeletek

meg még megtaláltam a múltkori igen finomra sikeredett lángost (a receptre nem emlékszem pontosan, nézzétek meg neten):

also: egy faszentos, igazán éles kés nekem is jól jönne, be kell szereznem egy olyat is

This post was edited by zsansaccount on Oct 13 2011 12:37pm
Member
Gold: 3,747.73
Oct 13 2011 12:37pm
Quote (zsansaccount @ Oct 13 2011 07:35pm)
megfogadom a tanácsokat, most lett egy csomó fűszerem, de veszek még. valamikor a jövő héten el akarok látogatni a közeli keleti fűszereshez és ott is vásárolgatni, mert bírom a keleti cuccokat :P

itt a tegnapi szenya:

http://i52.tinypic.com/akh9vm.jpg
http://i55.tinypic.com/x6j7kg.jpg
kenyér, tejföl (megszórva egy kis WOK fűszerkeverékkel - amit találtok pl tescoban, pirospaprikával és sóval), majonézes krumplisaláta ( házilag készített majonéz olajból, tojássárgájából, mustárból, tejfölből, sóval, borssal - asszem ennyi, főtt, kockázott krumpli és egy kevés csíkozott hagyma), sonka szeletek, sajt szeletek és csemegeuborka szeletek

meg még megtaláltam a múltkori igen finomra sikeredett lángost (a receptre nem emlékszem pontosan, nézzétek meg neten):

kicsit sok benne a savanyú ubi, meg mondjuk én csak kigyót rakok szenyóba, savanyút inkább tolom mellé(meg azt kenyérrel nem annyira szeressem)
Member
Gold: 69.85
Oct 13 2011 12:37pm
Zsan: javaslom, hogy a fűszerkeverékeket kezdd el elhagyni (kivéve currykat, azok jók.. :D Meg keletiben vannak olyan fűszerkeverékek, ami 20-30-40
fűszerből áll, azok mehetnek, de pl az ilyen bolti tasakos random grill meg hasonló keverékeket) és kezdd el kialakítani a saját ízlésed vele. Eleinte biztos,
hogy mindenbe raksz mindent, aztán viszont tudatosan elkezded kialakítani, hogy mibe mit rakj.
Member
Gold: 2.00
Oct 13 2011 12:39pm
Quote (Vismajor @ 13 Oct 2011 20:37)
kicsit sok benne a savanyú ubi, meg mondjuk én csak kigyót rakok szenyóba, savanyút inkább tolom mellé(meg azt kenyérrel nem annyira szeressem)

ízlése szerint pakolhatsz rá bármit. ez maradékokból készült, mert volt még egy kis saláta, egy kis tejföl, egy kis fűszer, egy kis sonka, egy kis sajt... éppen bnőmnél voltunk és mindketten szeretjük a savanyúságot nagyon, szval azért került rá (amúgy az is maradék volt :D )

nagyon szeretek ilyen maradék dolgokból összedobni vmit... valahogy mindig nagyon faszára sikerül!

Quote (Baleee @ 13 Oct 2011 20:37)
Zsan: javaslom, hogy a fűszerkeverékeket kezdd el elhagyni (kivéve currykat, azok jók.. :D Meg keletiben vannak olyan fűszerkeverékek, ami 20-30-40
fűszerből áll, azok mehetnek, de pl az ilyen bolti tasakos random grill meg hasonló keverékeket) és kezdd el kialakítani a saját ízlésed vele. Eleinte biztos,
hogy mindenbe raksz mindent, aztán viszont tudatosan elkezded kialakítani, hogy mibe mit rakj.

nem használok ilyen casual keverékeket.
atm van a keverékekből:
- bangkok curry ( petrezselyem, só, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, kardamon, chili, cayenne bors)
- kínai keverék ( vöröshagyma, kurkuma, koriander, görögszéna, só, gyömbér, római kömény, cayenne bors)
- WOK keverék ( só, fokhagyma, vöröshagyma, kurkuma, cukor, őrölt paprika, gyömbér, fekete bors, koriander, mustármag, kömény, fahéj, római kömény, szegfűszeg)

This post was edited by zsansaccount on Oct 13 2011 12:44pm
Member
Gold: 0.00
Oct 13 2011 12:41pm
Quote (daneeka10 @ Oct 13 2011 06:53pm)
Ma mivel semmi értelmeset nem tettem ezért azt hiszem a nap végére beillesztek valami hasznosat, elmegyek boltba azt főzök valamit.

na legközelebb úgy megyek, hogy elolvasok pár receptet a topikból mert most csak keringtem a fagyott cuccok közt fél órát azt hazajöttem három sörrel.
Member
Oct 13 2011 12:42pm
Amúgy a ruccolával kapcsolatban ötletek:

Ez egy baromi finom saláta, bár sokan magába nem szeretik, mert furcsa az íze, ellenben a paradicsomos ételekbe felmetélve apróra, baromi jó 'fűszer'. Pl baradicsomos spagetti szószokba, pizzaszószba, pizzáRA feltétnek a sajt alá. Amióta találtam a Realban azóta kb mindig van itthon.

Szendvicsbe is rakni szoktam, kicsi olíva olajjal lefröcskölöm olyankor, vagy van amikor csak egy kis salátát dobok össze belőle úgy, hogy ruccola, paradicsom, feta sajt, citromnak a leve, olíva olaj. Van amikor csak ennyi, mert este van és nem akarok éhesen lefeküdni, de nehéz kaját sem akarok, de van amikor dobok bele kis tonhalat. Fűszer borsikafű csak ebbe mondjuk.

Próbáld ki mindenképpen szerintem.
Member
Gold: 0.00
Oct 13 2011 12:44pm
Amúgy valaki aki ért a témához menjen végig ezen a channelen:

Member
Oct 13 2011 01:08pm
Hja, gyömbér, múltkor tudtam venni azt is frisset reálban, epik lédús volt és még is ropogós. reszeltem kicsit a banánturmixba és baromira tetszett az ízhatás, amit adott neki. Meg olyat csináltam, hogy grillpálcára felfűztem a hús közé és az sem volt rossz.

Semmi nehéz nincs benne. 100db grillpálca 80ft kb, de lehet 180, mindegy.

Húst szerintem többféléből keveset, pl csirke-pulyka-marha-disznó. Ilyenkor a disznót, marhát nem árt előkészíteni, mert ugye nem egyszerre készülnek el a csirkével meg pulykával.
Zöldségek: brokkoli, krumpli, hagyma. Meg ment fel rá a gyömbér. Fűszerek, stb: só, bors és ennyi.

Amúgy én fűszerből a curryt, kurkumát, gyömbért szeretem nagyon, de a 'gyógynövény' stílusú fűszerek, amik legjobb bejönnek, de ezt látod is. : D

Amúgy még oregánót is akarok tövet venni, meg még ami lesz. : DD Metélőhagyma, stb.
Member
Gold: 80.00
Oct 13 2011 04:19pm
ez a topic sokat fog segiteni sondornek
Member
Gold: 6,440.13
Oct 14 2011 01:41am
Quote (Cpt_Ghost @ Oct 13 2011 11:19pm)
ez a topic sokat fog segiteni sondornek

ha ő a célközönség akkor nem csak a tojásszeletelőről és a mozsárról kéne képet beilleszteni, hanem a fazékról is
Go Back To Magyar Topic List
Prev12345611Next
Add Reply New Topic New Poll