Quote (Xundu @ 31 May 2014 14:15)
az érzős topikba láttam pár motoros jellegű postot. valaki hozzáértő meg tudná nekem mondani, hogy megéri mz-t vásárolni? ( gyerekkorom óta kedvenc motor, lassan már veterán korú is. csupán egy két konkrét dologgal nemvagyok tisztába, mint a karbantartás, felújítás)
szóval abszolut hozzáértés nélkül, első motornak jó lenne?
esetleg van valami alternatíva?

"Az MZ-ket (és Simsonokat, bár ez utóbbi csak segédmotor) nem sznobságból fikázom, hanem mert szarok. Nem kifejezetten az élmény miatt, hanem az ár/teljestímény/megbízhatóság együtthatókat tekintve.
Először is: kétüteműek, ami egy nyűgös és kulturálatlan dolog, gomdolja Trabantra. Mondjuk az tény, hogy ugyan nem mennek olyan jól, mint egy modernebb membránvezérléses nagyteljesítményű kétütemű, viszont nyomatékosak, nem kell szarrápörgetni őket, hogy egyáltalán el tudj indulni.
A gond az, hogy megbízhatatlanok egy normális motorhoz képest. Egy MZ-t állandóan szerelni kell, már mechaniukai szinten is, egyszerűen lelazulnak a csavarok meg ilyesmi, de az elktronika sem megbízható. Ha jó MZ-t akarsz, veszel egyet, atomjaira szeded, újrakábelezed. A blokk viszonylag stapabíró.
Mindez még beleférne, ha 30 ezerért lehetne MZ-t venni. De a 100 ezer nagyon az alja, és még át is kell íratni 30-32 ezerért.
Reális áron egy 125-ös vagy 150-es Ezt elég jó lenne városba és város környékre motorozgatni.
De 130 ezer forintról beszélünk, amikor 200 felett már nem sokkal normális motort kapsz. (Oké, arra is van átírás, és az még több, de mondjuk egy GS 500e 37 ezerből átírható, és vállalható, önindítós, normális négyütemű motor.)
Szerintem érdemes spórolni, mert ezek az MZ-k nem érnek ennyit, és jobb, ha erre nem akkor jössz rá, amikor idegbetegen rugadalsz egy be nem induló kétütemű szart.
"