Quote (Szuzsika @ Jun 11 2010 08:02pm)
Minek tanítanak tökéletes piacot, ha az a valóságba úgyse valósul meg? Én ennek nem látom értelmét.
Még a makró az oké, de a mikró....
Előző félévbe vállgazd tanárom mondta, hogy a mik-makosok álomvilágba élnek.
Mind1 inkább, ne folyunk bele ebbe a vitába, mindenkinek más a nézete a tárgyakról.
Nekem konkrétan ez.
Egyrészt kurva gáznak tartom, hogy valaki közgazdasági egyetemet végez és kiszórná a tárgyak közül ezt a két fundementális dolgot ....
Másrészt majd ha tanulsz közgazdasági elméletek történetét vagy pénzügyi elméletek történetét és megvilágosodsz, hogy a marginalista forradalommal megszülető neoklasszikus közgazdaságtan előtt szó sem volt arról (ami ma már természetesnek tűnik), hogy a jószág értéke a fogyasztóban keltett hasznosság függvénye, hanem Arisztotelésztől kezdve Marxig mindenféle munkaérték elméletekkel meg morális tézisekkel próbálták megragadni ezt (és sok más kérdést) illetve megvilágosodsz, hogy például a 1929-33as gazdasági világválságot Keynes olyan elméletével sikerült megfékezni amikkel indul kb a makró könyv akkor mondhatod, hogy kurva fölösleges az ilyesmit akárcsak érinteni is egy GAZDASÁGI EGYETEMEN.
Harmadrészt pedig mégis hogy akarod felépíteni az oktatást? Egyből kezdjünk egy olyan ezer paraméteres modellel ami (tegyük fel) jól leírja a gazdaságot, anélkül, hogy a kétparaméteres világban el tudnál igazodni? Tökéletes piacot meg többek között azért tanítanak, mert különben értelmetlen lenne millió egy dolog, mint például a termelői, fogyasztói többletek számszerűsítése ... illetve létezik tökéletest megközelítő piac. És persze kurva sokáig tudnám sorolni.
Quote (Baleee @ Jun 11 2010 08:02pm)
Nem tudom, szerintem nem must need. Ha valakinek van némi 'sütnivalója' és nem a gyors meggazdagodásra akar lecsapni, akkor mikro-makro nélkül is tud fejlődő gazdaságot csinálni..
Beállítottság kérdése. Attól függ mire vagy fogékony.. Másnak anyagtudomány hetek tanulása volt, nekem elég volt az órákra bejárás + egyszer átolvasott jegyzet + hozzá tartozó képek csekkolása. Pedig nálunk, az egy beteg tárgy volt.. 10% jutott vizsgára, bár azoknak meg is lett..
Persze, de az egyetem pont azért egyetem, hogy tanítsanak is valamit. Hiába van gazdasági fogékonyságod, ha nem tudsz beárazni egy fordítottan lebegő kötvényt vagy egy részvényt. Ettől függetlenül lehetsz kurva sikeres tőzsdés, de ha nem érzed a különbséget akkor nem tudok mit mondani a tanítás védelmében.