Quote (ace07 @ Mar 13 2011 09:12pm)
titokban reméltem, hogy nem lesz igazam, majd kiosztasz, hogy ez hülyeség, nem így van, nem ennyire romlott a társadalom ezen része, de így inkább nem is akarok belegondolni
Hát. Sokféleképpen lehet ezt értelmezni. Valaki egy személyben dönt arról (egy relatíve hosszabb folyamat végén), hogy befogadásba kerüljön e az adott technológia, gyógyszer, stb (amit aztán persze még a pénzügyminisztérium megvétózhat). Most az a kérdés, hogy azért fogadja be nagyon drágán, mert elhiszi, hogy jót tesz az emberekkel és enged a gyógyszercég/szakma nyomásának VAGY azért támogatja, mert megtámogatják egy pár nokiás dobozzal a döntését. El lehet képzelni, hogy egy készítmény esetében ami évi 5 milliárd forintos kiáramlást ró a gyógyszerkasszára elég sok embernek tud fontos lenni és ilyenkor egy pár milliós "befektetés" nagyon hamar visszahozza az árát.
De ez nem teljesen olyan kérdés, mint egy elcsalt tender, vagy elsikkasztott állami vagyon. Itt meg tudod magyarázni egy pár szenvedő betegarcot bevetítve, hogy miért adsz erre közpénzt és garantálom, hogy ember ember nem vonulna az utcára, hogy miért támogatjuk ezt meg ezt a gyógyszert.
Ezzel lényegében nem azt akartam mondani, hogy korrupt a rendszer, de kétségtelen, hogy a lehetőség meg van.
Quote (CyberPunk666 @ Mar 13 2011 09:07pm)
Én támogatom az aktív eutanáziát, ha valaki elérte a végső stádiumot és csak szenvedésről van szó (addig nem), de ezeknél az eseteknél a passzív eutanázia sincs meg, értem ez alatt, hogy amikor már csak a maga elé bambulás és a fájdalom van, akkor is meg szoktak tenni sokszor mindent, hogy ne haljon meg. Például, amikor már nem tud enni és inni, akkor jön az infúzió. Kérdem én, minek? Ekkor van az a pont, amikor azt az egy két hetet, le lehetne rövidíteni 1-2 napra. Szerintem nem mindegy. De sajnos a társadalom még a dolog megvitatására sem elég érett, nemhogy a szabályok megalkotására és alkalmazására.
Éhen nem halhat a beteg :<