Quote (-joey- @ 12 Oct 2017 13:57)
Nyugati életszínvonal alatt az éktelen pazarlást érted.
Ha csak az ennivalót nézzük pl. van a világon x százmillió ember, aki 3 kilós kajákat rendel, csak mert megteheti, aminek a 2/3-át végül kidobják. Vagy a Lestat család, akik az egynapos kenyeret kibasszák a kukába.
Amíg ekkora pazarlást meg tudunk engedni magunknak, addig nem vagyok hajlandó elhinni, hogy képtelenek lennénk egy olyan életszínvonalat biztosítani a világ összes emberének, hogy ne haljon éhen vagy szomjan.
nyugati eletszinvonal alatt az autoval kozlekedeset, evi 1-2 repulos tavolsagokba nyaralast, high tech kutyuket, es a szolgaltatoi szektor rendszeres igenybevetelet ertek. Persze a legtöbb ember életstílusáról én is azt gondolom, hogy pazarló.
De ezeket a dolgokat nem tudnánk megadni mind a 7.5 milliárd embernek huzamosabb ideig, mert egyszerüen nincsenek meg a nyersanyagok a Földön hozzá. (a technologiához ritka fémek kellenek, az utazásainkhoz meg úgy általában az életstílusunkhoz meg eszetlen sok energia)
És már most is iszonyatosan gyorsan éljük fel a Föld erőforrásait.
Azt is tudjuk, hogy az évszázad végéig lesz vagy 11 milliád ember, és kb. akkor fog elkezdeni stagnálni, vagy fogyni az emberiség.
Én tartok tőle, hogy bár az alapvető igényeit tényleg ki tudnánk elégíteni ennyi embernek is, a klímaváltozás és egyéb fasz folyamatok miat (pl. az óceánok túlhalászása) eljutunk egy olyan pontra, ahol emberek százmilliói fognak embertelen körülmények között élni, míg Senee robotribancokat fog dugni a fejlett Magyarországon.
Na és ha tényleg beindulna a világban a migráció, és nem évi egymillió ember érkezne Európába, hanem sokszor ennyi, akkor nehéz lesz majd ragaszkodnunk a liberális elveinkhez.
Ezért is tartanám fontosnak, hogy ahogy csak lehet, nyomjuk le a népességnövekedést a fejlődő világban. Király lenne ha nem érnénk el még a 11 milliárdot se.
Quote (Cpt_Ghost @ 12 Oct 2017 13:45)
Megnezted a videot?
Ofc, ennél mélyebben is foglalkoztam a témával, és épp ezért vannak aggályaim.
This post was edited by josheide on Oct 12 2017 09:42am