ITT:
http://i.imgur.com/vs9oa.pngmost hirtelen pubmedes sourceot nem találtam, de erről van szó:
http://www.redding.com/news/2009/feb/26/researchers-find-only-calories-matter-when/fogyásnál és hízásnál CSAK az számít, hogy mennyi kalóriát égetsz el és mennyit viszel be és PONT.
Code
A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. A kalóriát Nicolas Clément vezette be a hő mérésére 1824-ben. Az SI mértékegységrendszer bevezetésével a joule nagyrészt kiváltotta; ma főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják.
több energiát viszel be, mint amennyit elhasználsz -> hízol
kevesebb energiát viszel be, mint amennyit elhasználsz -> fogysz
vegyünk két példát: aladárt és bélát, tegyük fel, hogaz emésztésük/kalóriaszükségletük fullra megegyezik
mindketten tömegelni akarnak, s úgy döntenek, hogy a napi kalóriaszükségletük + 500-t akarnak enni naponta, h heti kb fél kilót hízzanak
aladár minden nap a szükségletén felül eszik egy tábla csokit (100g, ~500 kcal)
béla pedig minden nap a szükségletén felül megeszik 2.5 kiló paradicsomot (~500 kcal)
találós kérdés: melyikük mennyit fog hízni?
válasz: UGYANANNYIT, mert kurvára mindketten 500 kalóriával több energiát adtak a testüknek
a különbség annyi, hogy míg aladár 100 grammnyi élelmet evett, addig béla 2.5 kilót
szerintem ti igazából erre gondoltok, hogyha aladár 2.5 kiló csokit enne, béla meg 2.5 kiló paradicsomot, akkor aladár OFC elhízna a gecibe, s akkor HURR DURR A CSOKI JOBBAN HÍZLAL MINT A PARADICSOM
vagy ez a barna vs fehér kenyér
100g fehér kenyér 260 kcal
100g barna kenyér pedig 195 kcal
--> a fehér kenyérben több a kalória, ezért abból kevesebbet ehetsz mennyiségre egy nap (ha diétázol), míg a barnából többet
de ha aladár 100g fehér kenyeret eszik, béla pedig 137g barna kenyeret, akkor mindketten UGYANANNYI kalóriát vittek be, s kurvára ugyanannyit híznak függetlenül az ilyen milyen gyorsan szívódik fel broscience bullshittől
és ha számolod a kalóriákat, akkor igazából tök mindegy, hogy minőségre milyen kaját eszel meg, ezt el is nevezték ennek: if it fit your macros - IIFYM
fogyókúrázóknak azért ajánlják a "lassú felszívódású" kajákat, mert azokból mennyiségre sokkal többet lehet enni (lásd 100g csoki vs 2.5 kiló paradicsom), s
nem utolsó sorban sokkal egészségesebbekde bármelyik diétázó megcsinálhatja azt, hogy hú, ennék egy milkacsokit, s akkor megeszi teljesen jóízűen a tábla csokit,
CSAK UTÁNA KEVESEBBET ESZIK a rendes kajájából
nem értem ez mitől faszság, meg mi az ami ezen nem érthető
tehát aki azt mondja nekem, hogy
500 kalóriányi csoki jobban hízlal 500 kalóriányi rizsnél, azt kiröhögöm
olyan, mintha azt mondaná, hogy 1 kiló zsír nehezebb 1 kiló izomnál
vagy hogy 1 kiló vasbeton nehezebb 1 kiló tollpihénél...
vagy az 5 km/h-val menő autó gyorsabb az 5 km/h-val gyalogló embernél
remélem érthető

ps: glycemic index does not matter
túk sok brosciencet olvastak a magyar "gyúrósok", úgysem hiszik el neked hogy elég napi 2x kajálni akár 6 helyett, vagy hogy ha lefekvés előtt nem esznek túrót, akkor majd lebomlanak az izmaik alvás közben mert nem ettek lassú felszívódású fehérjét etc. fölösleges nekik magyarázni