d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Magyar > Mekprogramozzuk Topic
Prev1235236237238239249Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1,015.00
Apr 4 2020 02:45pm
Ma egész nap a GDI+-szal szórakoztam. Marketingesként iszonyat sokat segít, gyakorlatilag meg sem kell nyitnom a legtöbb esetben a Ps-t és grafikailag meg ide-oda tudom dobálni az elemeket kedvem szerint.

--

Codeabbey-ról tapasztalatok? Tekintve, hogy saját magam tanulok szabadidőben, szeretnék valami normálisabb tudást is összekaparni.

Sok helyről azt olvastam, hogy ha innen csinálom a feladatokat, az egy egész jó alaptudást ad, ahogy belenéztem elég sok mindenhez hozzá tudok már köszönni, de pont nem elszólni szeretném magam, hanem tanulni.

--

A másik nagy problémám, hogy még mindig AutoHotkey-jel bohóckodom és a legtöbb problémát könnyen meg tudom oldani melóval kapcsolatban.

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mi lenne a helyes irány, folytassam ezzel (úgy érzem így gyorsabban haladok, de lehet csak a félsz szól belőlem), vagy kezdjek el tanulni más nyelvet, vagy felosztva.

Év elején C#-ot kezdtem el, és tetszett is, de annyira alap problémákkal küzdöttem (inkább a lassúság), hogy félbehagytam. Viszont most elég összekapartam magam időmenedzsment-ben és szerencsére relatív sok időm van.

--

Kicsit azt érzem, hogy ha lenne egy helyes út előttem, akkor könnyebb lenne haladnom, hirtelen túl nagy világ nyílt meg és most nem tudom merre az arra.

Ha helyrejövök teljesen anyagilag, akkor a sulit is fontolgatom, akár ebben is szívesen vennék tanácsot. Előre is köszi!

This post was edited by ecnebketto on Apr 4 2020 02:46pm
Member
Gold: 15.00
Apr 10 2020 07:33am
Quote (ecnebketto @ Apr 4 2020 10:45pm)
Ma egész nap a GDI+-szal szórakoztam. Marketingesként iszonyat sokat segít, gyakorlatilag meg sem kell nyitnom a legtöbb esetben a Ps-t és grafikailag meg ide-oda tudom dobálni az elemeket kedvem szerint.

https://i.imgur.com/cXdweB7.png

--

Codeabbey-ról tapasztalatok? Tekintve, hogy saját magam tanulok szabadidőben, szeretnék valami normálisabb tudást is összekaparni.

Sok helyről azt olvastam, hogy ha innen csinálom a feladatokat, az egy egész jó alaptudást ad, ahogy belenéztem elég sok mindenhez hozzá tudok már köszönni, de pont nem elszólni szeretném magam, hanem tanulni.

--

A másik nagy problémám, hogy még mindig AutoHotkey-jel bohóckodom és a legtöbb problémát könnyen meg tudom oldani melóval kapcsolatban.

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mi lenne a helyes irány, folytassam ezzel (úgy érzem így gyorsabban haladok, de lehet csak a félsz szól belőlem), vagy kezdjek el tanulni más nyelvet, vagy felosztva.

Év elején C#-ot kezdtem el, és tetszett is, de annyira alap problémákkal küzdöttem (inkább a lassúság), hogy félbehagytam. Viszont most elég összekapartam magam időmenedzsment-ben és szerencsére relatív sok időm van.

--

Kicsit azt érzem, hogy ha lenne egy helyes út előttem, akkor könnyebb lenne haladnom, hirtelen túl nagy világ nyílt meg és most nem tudom merre az arra.

Ha helyrejövök teljesen anyagilag, akkor a sulit is fontolgatom, akár ebben is szívesen vennék tanácsot. Előre is köszi!

nem ismerem ezeket, de amugy nem tűnik rossznak, alap problémák megoldása szerintem egész jó új nyelveket tanulni, főleg ha újdonság a programozás számodra.

Ami szerintem hasznos lehet, az ha végigírsz egy projectet magadnak, lehetőleg amit használnál is.
Kitalálsz valami olyat, amit azért több mint egy-két nap megcsinálni, hogy legyen lehetőséged mélységében és széltében is fejlődni, aztán keresel hozzá egy megfelelő technológiát, ami érdekel is, és megcsinálod.

Egy telefon app, vagy weboldal, vagy ezeknél sokkal egyszerűbb dolgokra is lehet gondolni.

Próbálj a problémához nyelvet/technológiát választani és nem fordítva :) Ha sikerül ezzel folyamatosan sikerélményt elérned és kezded már legalább 1 környezetben otthonosnak érezni magad, akkor érdemes körbenézni a mindenféle nyelvek világában, hol érdemes karriert építeni, ha ez a célod.

This post was edited by kuzdithom on Apr 10 2020 07:35am
Member
Gold: 289.00
Apr 13 2020 08:02am
Hurrá, működik a LoRa-s cucc. Kicsit tartottam tőle, hogy ha felrakom MCU-ra, akkor crash-el. De nem! Egyelőre az órás board van csak összerakva, de mivel az működik mindenhol, ahol kellett neki, így összerakom a többi board-ot is.
Member
Gold: 0.00
Apr 14 2020 07:34am
Tfw fel-1 eve docker,python,jenkins,groovy,lucx temakkal foglalkozok es gecire elvezem

Ki milyen infrastrukturat, etc hasznal munkahelyen?

This post was edited by llllllllllll on Apr 14 2020 07:38am
Member
Gold: 17,767.00
Apr 14 2020 08:44am
Quote (llllllllllll @ 14 Apr 2020 15:34)
Tfw fel-1 eve docker,python,jenkins,groovy,lucx temakkal foglalkozok es gecire elvezem

en rendesen nem programozok, csak rovid scripteket irok meg a pl altalatok fejlesztett SWekkel dolgozok, de a pythont en is nagyon megszerettem. a muszerek meg tesztek automatizalasara hasznalom. mindenhez van library meg anyag es hiaba kell rendszeresen uj dolgokat APIkkal/muszerekkel/akarmivel dolgozni, nehany ora alatt ossze lehet rakni

tobbnyire Lauterbach Trace32ben dolgozok, de van melle kismillio IDE meg barkacs SW is

Quote (Jason89 @ 13 Apr 2020 16:02)
Hurrá, működik a LoRa-s cucc. Kicsit tartottam tőle, hogy ha felrakom MCU-ra, akkor crash-el. De nem! Egyelőre az órás board van csak összerakva, de mivel az működik mindenhol, ahol kellett neki, így összerakom a többi board-ot is.

biztos volt mar valahol, de ehhez milyen mikrokat hasznalsz es milyen alapon valogattad ki oket?
Member
Apr 14 2020 10:21am
Quote (llllllllllll @ 14 Apr 2020 15:34)

qemu, xen, gcc, awk, make, mcedit -- a klasszikusok, számomra a piton meg a dokker az visszataszító, sry :P

Quote (SteelMeetsSteel @ 14 Apr 2020 16:44)
biztos volt mar valahol, de ehhez milyen mikrokat hasznalsz es milyen alapon valogattad ki oket?

A LoRa-s projekben jelenleg ezek az aktívak: STM32L031F6P7, STM32L051K8T6 (+ a packet sniffer az STM32F103C8T6-on, de az "csalás", mert bluepill-t használtam [bluepill-ezni szoktam, ha valami gyorsba kell protónak, mert olcsó és relatíve jól felszerelt])
Az egyik board-on kisegítő: STM8S103F3P6 (valószínűleg overkill, de nem baj)
Valószínűleg megcsinálom majd a teszt LoRa gateway-t az egyik STM32F411CEU6-os devboard-ból (F4-es blackpill).

Az elején elég sok időt fordítottam keresésre. Végül az ST-nél kötöttem ki, nem minden szempontból tökéletes, de tetszik. Számomra könnyen értelmezhetőek az adatlapjaik, ami azért elég fontos. Relatíve sok ROM meg RAM van rajtuk, sok szérián EEPROM is van. Az L-es verziókat kiváltképp szeretem, mert tényleg alacsony a fogyasztásuk. Egyszer próbáltunk mérni egy L031-est low-power módban, egy nagyonsok-digites multiméterrel, és hát nem nagyon sikerült, mert kimászott a mérési tartományból. (Nem volt igazi műszerünk nagyon alacsony fogyasztás mérésére.) Nagyon úgy tűnt, hogy hozza az adatlapon írt számokat (uA tartomány).
Member
Gold: 17,767.00
Apr 14 2020 10:55am
Quote (Jason89 @ 14 Apr 2020 18:21)
qemu, xen, gcc, awk, make, mcedit -- a klasszikusok, számomra a piton meg a dokker az visszataszító, sry :P

A LoRa-s projekben jelenleg ezek az aktívak: STM32L031F6P7, STM32L051K8T6 (+ a packet sniffer az STM32F103C8T6-on, de az "csalás", mert bluepill-t használtam [bluepill-ezni szoktam, ha valami gyorsba kell protónak, mert olcsó és relatíve jól felszerelt])
Az egyik board-on kisegítő: STM8S103F3P6 (valószínűleg overkill, de nem baj)
Valószínűleg megcsinálom majd a teszt LoRa gateway-t az egyik STM32F411CEU6-os devboard-ból (F4-es blackpill).

Az elején elég sok időt fordítottam keresésre. Végül az ST-nél kötöttem ki, nem minden szempontból tökéletes, de tetszik. Számomra könnyen értelmezhetőek az adatlapjaik, ami azért elég fontos. Relatíve sok ROM meg RAM van rajtuk, sok szérián EEPROM is van. Az L-es verziókat kiváltképp szeretem, mert tényleg alacsony a fogyasztásuk. Egyszer próbáltunk mérni egy L031-est low-power módban, egy nagyonsok-digites multiméterrel, és hát nem nagyon sikerült, mert kimászott a mérési tartományból. (Nem volt igazi műszerünk nagyon alacsony fogyasztás mérésére.) Nagyon úgy tűnt, hogy hozza az adatlapon írt számokat (uA tartomány).

es az alacsony fogyasztas itt miert szempont? lesz ami nem siman halozati taprol megy? nem ertek az ilyen kommunikacios dolgokhoz, van ezeknek lehetosege aludni/barmilyen low power modban lederegni?

en szoktam ilyeneket merni (csak nem STs mikrokon), meglepodnek ha valami nem hozna az adatlapot barmelyik nagyobb gyartotol. nagyon fugg viszont a beallitasoktol, mert a resetbol sokminden nem feltetlenul ugy jon ki ami a legkisebb fogyasztashoz kell es a legtobb packagen sokminden ki sincs bondolva.
Member
Apr 14 2020 01:00pm
Quote (SteelMeetsSteel @ 14 Apr 2020 18:55)
es az alacsony fogyasztas itt miert szempont? lesz ami nem siman halozati taprol megy? nem ertek az ilyen kommunikacios dolgokhoz, van ezeknek lehetosege aludni/barmilyen low power modban lederegni?

en szoktam ilyeneket merni (csak nem STs mikrokon), meglepodnek ha valami nem hozna az adatlapot barmelyik nagyobb gyartotol. nagyon fugg viszont a beallitasoktol, mert a resetbol sokminden nem feltetlenul ugy jon ki ami a legkisebb fogyasztashoz kell es a legtobb packagen sokminden ki sincs bondolva.

Hehe, azért láttunk már olyat, hogy beírtak valamit az adatlapba, aztán kiderült, hogy nagy kamu az egész.
Az alacsony fogyasztás nem közvetlenül a LoRa-s cuccomhoz kellett, hanem máshoz, ahol periodikusan mérni kellett, és bizonyos feltételek mellett ráadni a kakaót, és 4G modemen elküldeni a mérési adatokat. A mérés mellett pedig volt egy digitális jel, amit szintén figyelni kellett. Pl a 32F030F4 nem nagyon szereti hozni az adatlapban írtakat, bárhogy is küzdesz vele. De az L-es szériában ilyennel nem volt gond.
Természetesen a LoRa-s cuccomnál is szempont: hiába alacsony a LoRa fogyasztása, attól még nem akarod minden esetben járatni. Pl az órás teszt panel: csak néha (most 10 percenként) akar szinkronizálni az orangepi clock-jához, ezért csinálja a dolgát (megy az RTC, mutatja az időt, ha be van kapcsolva a display, etc), aztán ha letelik a 10 perc, akkor bekapcsolja a LoRa modemet, és szövegel. Viszont a protokoll handshake-jét sem akarod állandóan megcsinálni, mert az is szopó, ezért azt megtartjuk a RAM-ban, és kikapcsoljuk a modemet. A protokoll by-design elviseli, hogy a kliensek elmenjenek aludni ismeretlen ideig (persze ilyenkor számolni kell azzal, hogy a gateway kidobhatja a kapcsolatot). Hasonló (kb passzív eszköz) lesz a vízhőmérő egység: teszem azt, 10 percenként megméri a vízhőmérsékletet, és beküldi az orangepi-re. A gond az, hogy a medence gépháza elég párás (milyen legyen, lol), ezért nem feltétlenül szeretnél random 230V-os tápokkal szórakozni. Mivel egyébként is alacsony a fogyasztás, ezért bepakol az ember pár elemet, és jónapot. Az elem kérdéskörön még gondolkozom, hogy pár CR2032 legyen, vagy AA/AAA, esetleg 18650. Ez megint doksi bújás meg mérés lesz. Aztán az egészet bezárom egy vízálló dobozba, a szonda drótja meg tömbszelencén kijön. Egy szezont kell csak kibírnia, télire amugy sem hagynám kint. Egyrészt mert minek, mit mérjen? Másrészt meg az elem mínuszokban tönkremegy (tökmindegy milyen elem, ezzel már volt mérésünk, és nagyon nem szeretik a hideget).
Member
Gold: 0.00
Apr 14 2020 02:10pm
Quote (ecnebketto @ Apr 4 2020 10:45pm)

https://i.imgur.com/cXdweB7.png

--

--

--

Mi a celod?
Tudom, hogy irtam mar ezerszer, de en a pythont ajanlom nagyon
Foleg ha nem az a celod, hogy kontrolleren basztass biteket, hanem hogy gyorsan, szenvedes nelkul osszerakj valamit ami mukodik
Btw erre ugy hallottam jo a C# is, bar szerintem kicsit komplikaltabb kezdoknek (de 0 tapasztalatom van vele, ugyhogy erdemes lehet megkerdezni Anarkint, asszem o jatszott vele sokat)
Also, szerintem szinte teljesen mindegy milyen nyelvet kezdesz el tanulni. Most meg nem fogod tudni, hogy melyik mire es miert jo. Valassz egyet, amelyiknek tetszik a neve/logoja/szintaktikaja, aztan kezdj el takolni benne valamit
Udemyn van tobb kurzus amit tudok nagyon ajanlani (10$ korul vannak asszem), ha nem akarsz penzt kolteni, akkor toltsd le nmagrol oket, de tuti van millio ingyenes oldal is, illetve anno vettem humble bundlen konyveket/video treningeket, azokat is el tudom kuldeni ha kell (bar meglepodnek ha nem lennenek fent azok is ncoren)
Btw szerintem akkor lehet jol/gyorsan haladni, ha minden nap leulsz es megprobalsz implementalni valamit
Codingame, hackerrank, etc-n tudsz celiranyosan temakat gyakorolni, aztan lokalban kezdj el takolni valami kis homeprojektet
Also, ha elakadsz vagy lassu vagy, akkor ne batortalanodj el, hanem vedd elo a googlet, ird be mit akarsz es az elso 3 stackoverflow talaltbol 1 biztos az lesz amit kerestel
Member
Gold: 1,700.00
Apr 15 2020 01:32am
Van itt valaki, aki esetleg Py3-ban fejleszt magasabb szinten?
Go Back To Magyar Topic List
Prev1235236237238239249Next
Add Reply New Topic New Poll