Quote (anyd @ 31 Mar 2020 07:12)
Meselhetnel kicsit a projektrol, nem vagyok kepben mit csinalsz
Az alapfeladat az volt, hogy kellett egy vezetéknélküli adattovábbító apparátus. Több versenyző szállt harcba a dicsőségért: BLE, WiFi, LoRa, 2G, 3G, NB-IoT, stb. Ezeket egy idő után lefaragtam, ilyen-olyan problémák miatt: pl a 2G/3G/.../10000G az SIM-kártya függő; az NB-IoT nem lett volna annyira rossz, a fizikai paraméterei alapján sokáig esélyes volt, de a Mo-i lefedettség/támogatottság a béka segge alatt van a mai napig; WiFi túlkomplikált; BLE hatótávolsága kevés, és könnyen árnyékolódik; stb. Végül a LoRa jött ki nyertesnek. A LoRa-hoz jár egy LoRaWAN nevű szörnyűség. Dióhélyban: rengeteg korlátozás, és még titkosítatlan is, a kliensek passzívak, stb. Egy fos. Így kellett egy jóval megbízhatóbb protokoll rá. Lehetőleg ne legyen lehallgatható; duplikált üzenetek ne okozzanak fennakadást; legyen hibatűrő, és ne legyen egyoldalú a kommunikáció. No, ez lett végül a SecPAN. Néhány aspektus: a kezdeti kulcscsere RSA-n megy; a normál ügymenet AES-128-CTR titkosítást kap, és kötelező időszakos (csomag darabszámtól függő) újrakulcsolás van (ez fogja megakadályozni, hogy hosszú távon a duplikált üzenetek problémát okozzanak); raktam egy nagyobb CRC-t a csomagra (én CRC-16-CCITT-t rakok rá, a LoRa alapból valamelyik CRC-8-at); van ACK mechanizmus. Amit a user lát belőle, az gyakorlatilag egy datagram alapú kommunikáció, és a szerverrel tud beszélgetni. Az adat továbbítását a szerverre bíztam, hogy ne legyen elbonyolítva a protokol. A szerver úgyis valami erősebb cucc lesz, szóval azon nem aggódok. Nekem is egy Orange PI PC+ a szerver (Allwinner H3 + 1 GiB RAM + 8 GiB eMMC). A kliens egyik fő szempontja, hogy bele kell férnie egy mikrokontrollerbe. Az egyik kész hw-emen egy 32 KiB ROM-os MCU van (ez relatív-e nagynak számít), 8 KiB RAM + 1 KiB EEPROM (ez végszükség esetén kódmemóriának is jó). Ebbe bele fog férni a cucc. Muszáj lesz neki.